Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Theater in Haarlem

Theater Haarlem

Stadsschouwburg HaarlemWilsonsplein 23
2011 VG Haarlem
Toneelschuur HaarlemLange Begijnestraat 9
2011 HH Haarlem
PhilharmonieLange Begijnestraat 11
2011 HH Haarlem

Voorstellingen in Haarlem

Geen beoordelingDe kleine zeemeermin, de musicalZO 20.01.2019 / Stadsschouwburg Haarlem / 13.30 uur / €13,37De musical De Kleine Zeemeermin met zangeres Sita Vermeulen gaat over een lieve kleine zeemeermin. Ze woont op de bodem van de zee, tussen vriendelijke vissen en haar vader is koning.Dan redt ze op een dag een mensenprins, wordt verliefd op hem en wil niets liever dan bij hem zijn.Maar de g...
Geen beoordelingWoestzoeker (8+)ZO 20.01.2019 / Toneelschuur Haarlem / 15.00 uur / €14,00Woestzoeker is een vrolijke maar bitterzoete kindervoorstelling over groeiende ongelijkheid. Over vaders en moeders die zich te pletter werken, maar ondanks alles letterlijk steeds kleiner worden.Eerst waren het nog de spulletjes die kleiner werden, De tafel, de stoel.... maar toen even later oo...
Geen beoordelingDe koning sterftDI 22.01.2019 / Toneelschuur Haarlem / 20.00 uur / €19,00Een koning krijgt te horen dat hij die dag nog zal sterven, en de hele wereld met hem ten onder zal gaan. Zijn koninginnen wijken niet van zijn zij, terwijl de koning weigert zijn lot onder ogen te zien.Toneelschrijver Ionesco schreef dit stuk terwijl hij zelf ernstig ziek was. Met de dood voor...
Geen beoordelingMet de kennis van nuDI 22.01.2019 / Stadsschouwburg Haarlem / 20.15 uur / €27,00Met de kennis van nu is vernoemd naar de veel gebezigde term van politici die hun blunders willen goedpraten. Youp van ’t Hek zelf zal je het nooit horen zeggen. Want hij vindt: blunderen hoort bij het leven. In ieder geval bij zijn leven. En dat gaat hij in zijn nieuwe show zeker niet rechtpraten...
Geen beoordelingTrapTownDI 22.01.2019 / Toneelschuur Haarlem / 20.30 uur / €23,00TrapTown gaat over de archetypen en oerkrachten die nog steeds een grote rol spelen in het moderne leven. Deze oude mythes laten zien wie de mens écht is. Die archaïsche zielen van ons zetten nog steeds de boel op stelten.In TrapTown zien we een parallel universum waar de oerkrachten regeren ...
Geen beoordelingDe koning sterftWO 23.01.2019 / Toneelschuur Haarlem / 20.00 uur / €19,00Een koning krijgt te horen dat hij die dag nog zal sterven, en de hele wereld met hem ten onder zal gaan. Zijn koninginnen wijken niet van zijn zij, terwijl de koning weigert zijn lot onder ogen te zien.Toneelschrijver Ionesco schreef dit stuk terwijl hij zelf ernstig ziek was. Met de dood voor...
Geen beoordelingMet de kennis van nuWO 23.01.2019 / Stadsschouwburg Haarlem / 20.15 uur / €27,00Met de kennis van nu is vernoemd naar de veel gebezigde term van politici die hun blunders willen goedpraten. Youp van ’t Hek zelf zal je het nooit horen zeggen. Want hij vindt: blunderen hoort bij het leven. In ieder geval bij zijn leven. En dat gaat hij in zijn nieuwe show zeker niet rechtpraten...
Geen beoordelingTrapTownWO 23.01.2019 / Toneelschuur Haarlem / 20.30 uur / €23,00TrapTown gaat over de archetypen en oerkrachten die nog steeds een grote rol spelen in het moderne leven. Deze oude mythes laten zien wie de mens écht is. Die archaïsche zielen van ons zetten nog steeds de boel op stelten.In TrapTown zien we een parallel universum waar de oerkrachten regeren ...
Geen beoordelingDe koning sterftDO 24.01.2019 / Toneelschuur Haarlem / 20.00 uur / €19,00Een koning krijgt te horen dat hij die dag nog zal sterven, en de hele wereld met hem ten onder zal gaan. Zijn koninginnen wijken niet van zijn zij, terwijl de koning weigert zijn lot onder ogen te zien.Toneelschrijver Ionesco schreef dit stuk terwijl hij zelf ernstig ziek was. Met de dood voor...

Restaurants in Haarlem

Geen beoordeling
Casa di PapiBarrevoetestraat 21
Haarlem

Restaurant / Italiaans / € 25
Geen beoordeling
Restaurant DijkersWarmoesstraat 5/7
Haarlem

Restaurant / Internationaal / € 16
Geen beoordeling
Ricardoz TapasGeneraal Cronjéstraat 154
Haarlem

Restaurant / Spaans / € 20

Op zoek naar een theatervoorstelling in een specifieke plaats? Bekijk ook theaters in Alkmaar, Amstelveen, Beverwijk, Bussum, Den Helder, Enkhuizen, Purmerend, Laren, Ijmuiden, Huizen, Hoorn, Hoofddorp, Hilversum, Spijkenisse, Zaandam of Amsterdam.

Haarlem is de hoofdstad van de provincie Noord-Holland. Het is een middelgrote stad aan de rivier de Spaarne. Haarlem kreeg stadsrechten van Willem II van Holland in 1245 en ontwikkelde zich in de loop der eeuwen tot een belangrijke handelsstad.

Ze betekent vooral veel op cultureel gebied met schilderwerken, beeldhouwkunst en literatuur. Wat industrie betreft heeft Haarlem een historie als textielstad. Inwoners werden in de middeleeuwen ook wel 'muggen' genoemd. Dat kwam door de vele muggen in de stad, maar ook omdat de inwoners bekend stonden als muggenzifters. In 1939 reed tussen Amsterdam en Haarlem de eerste trein van Nederland.

De rivier Spaarne is de belangrijkste rivier bij Haarlem. Rondom de rivier zijn dan ook tal van historische panden te vinden. En in de zomer is de rivier een geliefde plek van dagjesmensen die er met hun bootje op gaan varen.

Het centrum heeft een historische binnenstad. De vele singels, grachten, oude straatjes en historische gebouwen maken Haarlem tot een gezellige stad. Bekende gebouwen zijn de Vleeshal, het stadhuis en de Sint Bavokerk. In deze kerk heeft Mozart op het wereldbekende orgel gespeeld. Het betreft het hoofdorgel van de Sint-Bavokerk in Haarlem. Mozart was indertijd 10 jaar. Ook hebben andere beroemde personen zoals Menselssohn en Händel hier dit orgel bespeeld. Het Bavo-orgel is het oorspronkelijke hoofdorgel, het speelt nog steeds een belangrijke rol.

Bekende winkelstraten zijn de Grote Houtstraat, de Barteljorisstraat en natuurlijk de Zijlstraat. Wie van Monopoly houdt, klinkt deze namen bekend in de oren. Veel gebouwen in Haarlem dateren uit vroegere eeuwen. Er is veel architectuur te zien dat terug te voeren is naar de zestiende tot en met de negentiende eeuw.

Ga je liever de natuur in, dan is dat zeker mogelijk in en rondom Haarlem. Er zijn voldoende parken, maar ook recreatiegebieden waar je de dag kunt doorbrengen. Zo is het stadsbos Haarlemmerhout gelegen aan de rand van Haarlem. Het bos was al in trek bij rijke mensen in de Gouden Eeuw. Vandaag de dag trekken er nog steeds vele mensen naar dit park om te ontspannen. De afstand tot de badplaats Zandvoort is niet groot, waardoor veel mensen daar in de zomer heen gaan voor een dagje strand.

Haarlem kent ook veel musea, waaronder het Teylers Museum. Dat is het oudste museum van Nederland. De collectie omvat de schetsen van de beroemde Italiaanse kunstenaar Michelangelo. Haarlem was door de eeuwen ook een belangrijke schildersstad. Zo blijkt ook wel uit het Frans Hals Museum die de grootste verzameling schilderijen ter wereld heeft van de schilder. Maar je kunt er ook werk vinden van andere Haarlemse meesters uit de Gouden Eeuw. Andere musea die zeker de moeite waard zijn, zijn het Historisch Museum Haarlem, het Archeologisch Museum en het Draaiorgelmuseum. Ook het Corrie ten Boom Museum is in Haarlem gevestigd. Hier is de collectie te vinden van deze verzetsstrijder. Dat wil zeggen familiefoto's en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. Je kunt hier een rondleiding krijgen, het huis is voor een deel in oorspronkelijke staat ingericht. Het museum wil het als gedenkteken voor de familie Ten Boom in stand houden.

Niet alleen de schilderkunst, maar ook beeldhouwkunst bracht Haarlem bekendheid. Zo vind je tal van beelden in de stad van onder andere Frans Hals, Nicolaas Beets en Kenau Simonsdochter Hasselaer. Verder mocht Haarlem de schrijver Godfried Bomans tot zijn inwoners rekenen.

Wat uitgaan betreft valt er genoeg te beleven in Haarlem. Er zijn meerdere theaters en er zijn tal van cafés en restaurants. Veelal geconcentreerd aan de Grote Markt. Ook is er de bekende discotheek 'Club Stalker'. Jaarlijks trekt Haarlem de nodige bezoekers met het bloemencorso dat van Noordwijk naar Haarlem voert. Ook het jaarlijkse bevrijdingsfestival in Haarlem trekt altijd veel bezoekers. Andere evenementen zijn Haarlem Jazz & More en de Stripdagen Haarlem.

Theaters

Stadsschouwburg Haarlem
De schouwburg van Haarlem is gelegen in de binnenstad en heeft een rijke traditie. Bij de opening in 1918 werd er een toneelstuk opgevoerd dat speciaal was geschreven voor deze schouwburg, getiteld 'De Heks van Haarlem'. Vandaag de dag heeft het een uitgebreide programmering met toneel, musical, muziek en cabaret.

Toneelschuur Haarlem
Het t(huis) voor theater en film voor Haarlem. Vooral eigen voorstellingen worden hier uitgevoerd door Toneelschuur Producties.

Philharmonie
Deze concertzaal ligt in het centrum van de stad. Philharmonie werkt samen met de Stadschouwburg Haarlem. De 'eye-catcher' in de Philharmoie is de Kleine Zaal. Als een intieme klankkast staat deze zaal bekend als een van de beste zalen in Europa. De ruimte is ook niet bepaald klein; het biedt plek aan 420 bezoekers.

Het Patronaat
Dit is het poppodium van Haarlem. Het is een van de belangrijkste poppodia van ons land met nationale en internationale artiesten.