Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Theater in Haarlem

Theater Haarlem

Stadsschouwburg HaarlemWilsonsplein 23
2011 VG Haarlem
Toneelschuur HaarlemLange Begijnestraat 9
2011 HH Haarlem
PhilharmonieLange Begijnestraat 11
2011 HH Haarlem

Voorstellingen in Haarlem

Geen beoordelingMaestroWO 18.09.2019 / Philharmonie / 19.30 uur / €22,50In dit tv-programma van de AVROTROS gaan acht bekende Nederlanders de uitdaging aan: het dirigeren van een orkest.Diverse klassieke en populaire stukken worden door de onervaren dirigenten gebracht, wat natuurlijk voor hilarische maar ook ontroerende momenten zorgt.Het programma wordt ook d...
Geen beoordelingALL.WO 18.09.2019 / Toneelschuur Haarlem / 20.00 uur / €16,50Kun je alles begrijpen? ALL. is een onderzoek naar het idee dat alles ingewikkeld is. Hoe leg je simpel uit dat niets simpel is? Lisa Verbelen speelt in deze voorstelling haar tweede solo voor de BOG. collectie.ALL. is een muziektheater performance, een voorstelling over het feit dat alles compl...
Geen beoordelingDriving miss DaisyZA 21.09.2019 / Stadsschouwburg Haarlem / 20.15 uur / €24,00Het hartverwarmende en indrukwekkende toneelstuk Driving miss Daisy gaat over de 72-jarige Joodse weduwe Daisy Werthan uit Atlanta. Als ze een auto-ongeluk krijgt, besluit haar zoon dat ze te oud is om te rijden. Hij huurt een chauffeur in, en wel de zwarte Hoke Colburn.Daisy ziet een persoon v...
Geen beoordelingJazz Club Phil 19/20ZA 21.09.2019 / Philharmonie / 21.00 uur / €21,00Geniet van de beste jazz- en geïmproviseerde muziek tijdens Jazz Club Phil in de Philharmonie in Haarlem.Kijk voor nog veel meer muziektheatervoorstellingen in onze theateragenda.Foto: Chris Bair/Unsplash ...
Geen beoordelingKapot vet (6+)ZO 22.09.2019 / Stadsschouwburg Haarlem / 14.30 uur / €11,00Kom voor een Kapot VETte avond naar het VET Kindercabaret. Ga met Jantijn, Sjamke en Nellerike naar een wereld waar niets hoeft, maar alles mag. Geen huiswerk, geen kamer opruimen, geen training. Maar alleen maar lol om de beste grappen.Kijk voor nog veel meer familievoorstellingen in onze the...
Geen beoordelingBreekDI 24.09.2019 / Toneelschuur Haarlem / 20.00 uur / €18,50Natalie Baartman is terug met een nieuwe show. In het subtiel-hilarische Breek draait het om kwetsbaarheid en het ongemak met stilte."Neem een 'breek', joh", zei ze, "dat kan hier op de stoeptegel. Hier heb je een hapje gefrituurde sprinkhaan. Verstil de gewoonte, troost die vreemdeling en luist...
Geen beoordelingRamon van EngelenhovenWO 25.09.2019 / Philharmonie / 20.15 uur / €19,00In Dutch Classical Talent hoort u jong klassiek talent.Programma Ravel Gaspard - De la Nuit Werken van Prokofjev en KorngoldUitvoerenden Ramon van Engelenhoven, pianoGeniet van nog veel meer klassieke muziek. Kijk snel in onze theateragenda....
Geen beoordelingWAD LiveWO 25.09.2019 / Philharmonie / 20.15 uur / €29,00Regisseur Ruben Smit maakte met WAD een filmhommage aan de Nederlandse Wadden. Al meer dan 120.000 bezoekers zagen de film.De schoonheid van deze unieke natuur wordt bij de voorstelling WAD Live op een unieke manier gevangen. Ruben Smit staat namelijk live als verteller bij de film en wordt bege...
Geen beoordelingZinWO 25.09.2019 / Toneelschuur Haarlem / 20.30 uur / €23,00Met de absurdistische en komische voorstelling Zin sluiten Arjan Ederveen en Jack Wouterse de tragikomische trilogie af die ging over afscheid, vriendschap en de tijd die verstrijkt.Want wat is de zin van het leven?Twee tv-koks op leeftijd worstelen met de werkdruk van hun dagelijkse tv-show...

Restaurants in Haarlem

Geen beoordeling
Café XOGrote Markt 8
Haarlem

Restaurant / Internationaal / € 25
Geen beoordeling
The WolfhoundRiviervismarkt 9
Haarlem

Restaurant / Iers / € 20
Geen beoordeling
De OverkantPaarlaarsteeg 10
Haarlem

Restaurant / Internationaal / € 25

Op zoek naar een theatervoorstelling in een specifieke plaats? Bekijk ook theaters in Alkmaar, Amstelveen, Beverwijk, Bussum, Den Helder, Enkhuizen, Purmerend, Laren, Ijmuiden, Huizen, Hoorn, Hoofddorp, Hilversum, Spijkenisse, Zaandam of Amsterdam.

Haarlem is de hoofdstad van de provincie Noord-Holland. Het is een middelgrote stad aan de rivier de Spaarne. Haarlem kreeg stadsrechten van Willem II van Holland in 1245 en ontwikkelde zich in de loop der eeuwen tot een belangrijke handelsstad.

Ze betekent vooral veel op cultureel gebied met schilderwerken, beeldhouwkunst en literatuur. Wat industrie betreft heeft Haarlem een historie als textielstad. Inwoners werden in de middeleeuwen ook wel 'muggen' genoemd. Dat kwam door de vele muggen in de stad, maar ook omdat de inwoners bekend stonden als muggenzifters. In 1939 reed tussen Amsterdam en Haarlem de eerste trein van Nederland.

De rivier Spaarne is de belangrijkste rivier bij Haarlem. Rondom de rivier zijn dan ook tal van historische panden te vinden. En in de zomer is de rivier een geliefde plek van dagjesmensen die er met hun bootje op gaan varen.

Het centrum heeft een historische binnenstad. De vele singels, grachten, oude straatjes en historische gebouwen maken Haarlem tot een gezellige stad. Bekende gebouwen zijn de Vleeshal, het stadhuis en de Sint Bavokerk. In deze kerk heeft Mozart op het wereldbekende orgel gespeeld. Het betreft het hoofdorgel van de Sint-Bavokerk in Haarlem. Mozart was indertijd 10 jaar. Ook hebben andere beroemde personen zoals Menselssohn en Händel hier dit orgel bespeeld. Het Bavo-orgel is het oorspronkelijke hoofdorgel, het speelt nog steeds een belangrijke rol.

Bekende winkelstraten zijn de Grote Houtstraat, de Barteljorisstraat en natuurlijk de Zijlstraat. Wie van Monopoly houdt, klinkt deze namen bekend in de oren. Veel gebouwen in Haarlem dateren uit vroegere eeuwen. Er is veel architectuur te zien dat terug te voeren is naar de zestiende tot en met de negentiende eeuw.

Ga je liever de natuur in, dan is dat zeker mogelijk in en rondom Haarlem. Er zijn voldoende parken, maar ook recreatiegebieden waar je de dag kunt doorbrengen. Zo is het stadsbos Haarlemmerhout gelegen aan de rand van Haarlem. Het bos was al in trek bij rijke mensen in de Gouden Eeuw. Vandaag de dag trekken er nog steeds vele mensen naar dit park om te ontspannen. De afstand tot de badplaats Zandvoort is niet groot, waardoor veel mensen daar in de zomer heen gaan voor een dagje strand.

Haarlem kent ook veel musea, waaronder het Teylers Museum. Dat is het oudste museum van Nederland. De collectie omvat de schetsen van de beroemde Italiaanse kunstenaar Michelangelo. Haarlem was door de eeuwen ook een belangrijke schildersstad. Zo blijkt ook wel uit het Frans Hals Museum die de grootste verzameling schilderijen ter wereld heeft van de schilder. Maar je kunt er ook werk vinden van andere Haarlemse meesters uit de Gouden Eeuw. Andere musea die zeker de moeite waard zijn, zijn het Historisch Museum Haarlem, het Archeologisch Museum en het Draaiorgelmuseum. Ook het Corrie ten Boom Museum is in Haarlem gevestigd. Hier is de collectie te vinden van deze verzetsstrijder. Dat wil zeggen familiefoto's en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. Je kunt hier een rondleiding krijgen, het huis is voor een deel in oorspronkelijke staat ingericht. Het museum wil het als gedenkteken voor de familie Ten Boom in stand houden.

Niet alleen de schilderkunst, maar ook beeldhouwkunst bracht Haarlem bekendheid. Zo vind je tal van beelden in de stad van onder andere Frans Hals, Nicolaas Beets en Kenau Simonsdochter Hasselaer. Verder mocht Haarlem de schrijver Godfried Bomans tot zijn inwoners rekenen.

Wat uitgaan betreft valt er genoeg te beleven in Haarlem. Er zijn meerdere theaters en er zijn tal van cafés en restaurants. Veelal geconcentreerd aan de Grote Markt. Ook is er de bekende discotheek 'Club Stalker'. Jaarlijks trekt Haarlem de nodige bezoekers met het bloemencorso dat van Noordwijk naar Haarlem voert. Ook het jaarlijkse bevrijdingsfestival in Haarlem trekt altijd veel bezoekers. Andere evenementen zijn Haarlem Jazz & More en de Stripdagen Haarlem.

Theaters

Stadsschouwburg Haarlem
De schouwburg van Haarlem is gelegen in de binnenstad en heeft een rijke traditie. Bij de opening in 1918 werd er een toneelstuk opgevoerd dat speciaal was geschreven voor deze schouwburg, getiteld 'De Heks van Haarlem'. Vandaag de dag heeft het een uitgebreide programmering met toneel, musical, muziek en cabaret.

Toneelschuur Haarlem
Het t(huis) voor theater en film voor Haarlem. Vooral eigen voorstellingen worden hier uitgevoerd door Toneelschuur Producties.

Philharmonie
Deze concertzaal ligt in het centrum van de stad. Philharmonie werkt samen met de Stadschouwburg Haarlem. De 'eye-catcher' in de Philharmoie is de Kleine Zaal. Als een intieme klankkast staat deze zaal bekend als een van de beste zalen in Europa. De ruimte is ook niet bepaald klein; het biedt plek aan 420 bezoekers.

Het Patronaat
Dit is het poppodium van Haarlem. Het is een van de belangrijkste poppodia van ons land met nationale en internationale artiesten.