Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Theater in Haarlem

Theater Haarlem

Stadsschouwburg HaarlemWilsonsplein 23
2011 VG Haarlem
Toneelschuur HaarlemLange Begijnestraat 9
2011 HH Haarlem
PhilharmonieLange Begijnestraat 11
2011 HH Haarlem

Voorstellingen in Haarlem

Geen beoordelingThree times a ladyDO 22.02.2018 / Philharmonie / 20.15 uur / €33,50In 2014 won O'G3NE de vijfde editie van The Voice of Holland. Met hits als ‘Emotion’, ‘Change will come’ en ‘Hold on’ stal het drietal de harten van heel televisiekijkend Nederland. Daarna kwamen de zusjes in een muzikale achtbaan terecht. Hun eigen eerste hit ‘Magic’ werd goud, waa...
Geen beoordelingWelke ShowVR 23.02.2018 / Stadsschouwburg Haarlem / 20.15 uur / €16,00In Welke Show zien we de echte Ronald Snijders. Verwacht grappen, liedjes, normale anekdotes, nieuwe woorden en opmerkelijke invallen. Snijders zal ook NIET spotten met de theaterwetten.Zijn vorige voorstelling One Man Show ontving vier sterren van de Volkskrant, Het Parool en Dagblad van het No...
Geen beoordelingVivaldi Code RoodVR 23.02.2018 / Toneelschuur Haarlem / 20.30 uur / €18,00U hoort verschillende werken van Vivaldi waarbij er gespeeld wordt met het klimaat, de verandering van hoge en lage druk, van regen en zonneschijn. Op een absurd-humoristische wijze spelen twee actrices weervrouwen, waarvan de een het wil hebben over geo-politiek, en de ander liever vertelt wat haar...
Geen beoordelingJohan Derksen Keeps The Blues AliveZA 24.02.2018 / Stadsschouwburg Haarlem / 20.15 uur / €19,00Blueskenner Johan Derksen neemt u mee naar de hoogtijdagen van bands als de Rolling Stones, Them, The Animals en John Mayall’s Bluesbreakers. Dit zorgde voor de opkomst van Nederlandse bluesbands, zoals Cuby + Blizzards, Bintangs en Livin’ Blues.Een avond waar elke bluesliefhebber bij moet z...
Geen beoordelingVivaldi Code RoodZA 24.02.2018 / Toneelschuur Haarlem / 20.30 uur / €18,00U hoort verschillende werken van Vivaldi waarbij er gespeeld wordt met het klimaat, de verandering van hoge en lage druk, van regen en zonneschijn. Op een absurd-humoristische wijze spelen twee actrices weervrouwen, waarvan de een het wil hebben over geo-politiek, en de ander liever vertelt wat haar...
Geen beoordelingEet je bord leeg (4+)ZO 25.02.2018 / Toneelschuur Haarlem / 15.00 uur / €12,00Jip is een lastige eter en zijn ouders zijn ten einde raad. Maar 's avonds droomt Jip de mooiste dromen over rappende roti, swingende pannenkoeken, zingende aardbeien en mama en papa die in de gehaktmolen belanden, als ze niet snel normaal doen.Kijk voor nog veel meer familievoorstellingen in ...
Geen beoordelingDe keuze van Harriet KrijghZO 25.02.2018 / Philharmonie / 15.15 uur / €24,50Harriet Krijgh stelt in deze serie “De keuze van...” haar eigen programma samen. De celliste staat met haar slechts 25 jaar nu al aan de top. De Nederlandse woont momenteel in Wenen en is de opvolgster van Jeanine Jansen als artistiek directeur van het Utrechtse Internationaal Kamermuziek.Pr...
Geen beoordelingIk beloof niksDI 27.02.2018 / Toneelschuur Haarlem / 20.00 uur / €17,50René van Meurs heeft weer van alles meegemaakt en daar wil hij u graag over vertellen. Dus dat wordt misschien wel weer een avond met veel humor en een lekker hoog tempo. Maar hij belooft niets. ...
Geen beoordelingNeurosen en andere hobby'sDI 27.02.2018 / Stadsschouwburg Haarlem / 20.15 uur / €19,00Ga in therapie bij Hans Dorrestijn, Vrouwkje Tuinman en Ingmar Heytze. Zij pakken uw leed aan onder het motto dat je pas echt ziek bent, als je niet meer om je eigen leed kan lachen.Met muziek, liedjes en poëzie vertellen ze je over de mentale leegte van mindfullness, ouders die geen kinderen h...

Restaurants in Haarlem

Geen beoordeling
La ForcaFrankestraat 17-19
Haarlem

Restaurant / Internationaal / € 20
Geen beoordeling
Tierney's Irish PubSpekstraat 8
Haarlem

Restaurant / Engels / € 15
Geen beoordeling
FortuynGrote Mark 23
Haarlem

Restaurant / Internationaal / € 20

Op zoek naar een theater in een specifieke plaats of stad?
Bekijk ook theaters in: Alkmaar, Amstelveen, Beverwijk, Bussum, Den Helder, Enkhuizen, Purmerend, Laren, Ijmuiden, Huizen, Hoorn, Hoofddorp, Hilversum, Spijkenisse, Zaandam of bekijk de theaters in Amsterdam.

Haarlem is de hoofdstad van de provincie Noord-Holland. Het is een middelgrote stad aan de rivier de Spaarne. Haarlem kreeg stadsrechten van Willem II van Holland in 1245 en ontwikkelde zich in de loop der eeuwen tot een belangrijke handelsstad.

Ze betekent vooral veel op cultureel gebied met schilderwerken, beeldhouwkunst en literatuur. Wat industrie betreft heeft Haarlem een historie als textielstad. Inwoners werden in de middeleeuwen ook wel 'muggen' genoemd. Dat kwam door de vele muggen in de stad, maar ook omdat de inwoners bekend stonden als muggenzifters. In 1939 reed tussen Amsterdam en Haarlem de eerste trein van Nederland.

De rivier Spaarne is de belangrijkste rivier bij Haarlem. Rondom de rivier zijn dan ook tal van historische panden te vinden. En in de zomer is de rivier een geliefde plek van dagjesmensen die er met hun bootje op gaan varen.

Het centrum heeft een historische binnenstad. De vele singels, grachten, oude straatjes en historische gebouwen maken Haarlem tot een gezellige stad. Bekende gebouwen zijn de Vleeshal, het stadhuis en de Sint Bavokerk. In deze kerk heeft Mozart op het wereldbekende orgel gespeeld. Het betreft het hoofdorgel van de Sint-Bavokerk in Haarlem. Mozart was indertijd 10 jaar. Ook hebben andere beroemde personen zoals Menselssohn en Händel hier dit orgel bespeeld. Het Bavo-orgel is het oorspronkelijke hoofdorgel, het speelt nog steeds een belangrijke rol.

Bekende winkelstraten zijn de Grote Houtstraat, de Barteljorisstraat en natuurlijk de Zijlstraat. Wie van Monopoly houdt, klinkt deze namen bekend in de oren. Veel gebouwen in Haarlem dateren uit vroegere eeuwen. Er is veel architectuur te zien dat terug te voeren is naar de zestiende tot en met de negentiende eeuw.

Ga je liever de natuur in, dan is dat zeker mogelijk in en rondom Haarlem. Er zijn voldoende parken, maar ook recreatiegebieden waar je de dag kunt doorbrengen. Zo is het stadsbos Haarlemmerhout gelegen aan de rand van Haarlem. Het bos was al in trek bij rijke mensen in de Gouden Eeuw. Vandaag de dag trekken er nog steeds vele mensen naar dit park om te ontspannen. De afstand tot de badplaats Zandvoort is niet groot, waardoor veel mensen daar in de zomer heen gaan voor een dagje strand.

Haarlem kent ook veel musea, waaronder het Teylers Museum. Dat is het oudste museum van Nederland. De collectie omvat de schetsen van de beroemde Italiaanse kunstenaar Michelangelo. Haarlem was door de eeuwen ook een belangrijke schildersstad. Zo blijkt ook wel uit het Frans Hals Museum die de grootste verzameling schilderijen ter wereld heeft van de schilder. Maar je kunt er ook werk vinden van andere Haarlemse meesters uit de Gouden Eeuw. Andere musea die zeker de moeite waard zijn, zijn het Historisch Museum Haarlem, het Archeologisch Museum en het Draaiorgelmuseum. Ook het Corrie ten Boom Museum is in Haarlem gevestigd. Hier is de collectie te vinden van deze verzetsstrijder. Dat wil zeggen familiefoto's en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. Je kunt hier een rondleiding krijgen, het huis is voor een deel in oorspronkelijke staat ingericht. Het museum wil het als gedenkteken voor de familie Ten Boom in stand houden.

Niet alleen de schilderkunst, maar ook beeldhouwkunst bracht Haarlem bekendheid. Zo vind je tal van beelden in de stad van onder andere Frans Hals, Nicolaas Beets en Kenau Simonsdochter Hasselaer. Verder mocht Haarlem de schrijver Godfried Bomans tot zijn inwoners rekenen.

Wat uitgaan betreft valt er genoeg te beleven in Haarlem. Er zijn meerdere theaters en er zijn tal van cafés en restaurants. Veelal geconcentreerd aan de Grote Markt. Ook is er de bekende discotheek 'Club Stalker'. Jaarlijks trekt Haarlem de nodige bezoekers met het bloemencorso dat van Noordwijk naar Haarlem voert. Ook het jaarlijkse bevrijdingsfestival in Haarlem trekt altijd veel bezoekers. Andere evenementen zijn Haarlem Jazz & More en de Stripdagen Haarlem.

Theaters

Stadsschouwburg Haarlem
De schouwburg van Haarlem is gelegen in de binnenstad en heeft een rijke traditie. Bij de opening in 1918 werd er een toneelstuk opgevoerd dat speciaal was geschreven voor deze schouwburg, getiteld 'De Heks van Haarlem'. Vandaag de dag heeft het een uitgebreide programmering met toneel, musical, muziek en cabaret.

Toneelschuur Haarlem
Het t(huis) voor theater en film voor Haarlem. Vooral eigen voorstellingen worden hier uitgevoerd door Toneelschuur Producties.

Philharmonie
Deze concertzaal ligt in het centrum van de stad. Philharmonie werkt samen met de Stadschouwburg Haarlem. De 'eye-catcher' in de Philharmoie is de Kleine Zaal. Als een intieme klankkast staat deze zaal bekend als een van de beste zalen in Europa. De ruimte is ook niet bepaald klein; het biedt plek aan 420 bezoekers.

Het Patronaat
Dit is het poppodium van Haarlem. Het is een van de belangrijkste poppodia van ons land met nationale en internationale artiesten.