Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Theater in Haarlem

Theater Haarlem

Stadsschouwburg HaarlemWilsonsplein 23
2011 VG Haarlem
Toneelschuur HaarlemLange Begijnestraat 9
2011 HH Haarlem
PhilharmonieLange Begijnestraat 11
2011 HH Haarlem

Voorstellingen in Haarlem

Geen beoordelingMagazijn HollandiaVR 20.04.2018 / Philharmonie / 20.15 uur / €26,50Duik in Magazijn Hollandia: een schatkist waar je werkelijk elk muziekstuk van Hollandse bodem aantreft! De muzikanten van Frommermann spitten door deze collectie en selecteren voor ons de mooiste werken. Klassiek, pop, poëtisch en goed-fout; alles komt aan bod!Met Jan-Willem Schaafsma, Erik Sl...
Geen beoordelingDe OplossingZA 21.04.2018 / Stadsschouwburg Haarlem / 20.15 uur / €17,00 Erik van Muiswinkel heeft veel gedaan in zijn carrière; twee oudejaarsconferences, drie toneelstukken en drie avondvullende solovoorstellingen. Ook won hij De Poelifinario in 2014.Maar Erik staat ook voor de publieke zaak, mensenrechten en internationale solidariteit. En nu komt hij dan met d...
Geen beoordelingDe Kleine Cowboy (4+)ZO 22.04.2018 / Toneelschuur Haarlem / 15.00 uur / €12,00Als Boy in de schuur van de boerderij komt om de bijzondere knuffelkoe Cow te begroeten, blijkt deze verdwenen te zijn. In de verte hoort hij geloei, en als hij kijkt ziet hij nog net hoe Cow wordt ontvoerd op een trekker van de knecht uit Amerika. Daar laat Boy het niet bij zitten! Hij trekt zijn l...
Geen beoordelingNoé Inui, Gregory Kovalev, Ella van Poucke & Vassilis VarvaresosZO 22.04.2018 / Philharmonie / 15.15 uur / €24,50Musici Noé Inui - viool Georgy Kovalev - altviool Ella van Poucke - cello Vassilis Varvaresos - pianoProgramma Mozart Pianokwartet nr. 2 KV 493 Fauré Pianokwartet nr. 2 opus 45Kijk voor meer klassieke concerten in onze theateragenda....
Geen beoordelingJetta Starreveld, Monique de Adelhart Toorop en Mirjam van DamDI 24.04.2018 / Philharmonie / 14.00 uur / €20,00Jetty Paerl, Conny Stuart en Jetty Cantor zijn de namen van drie vrouwen die op bijzondere wijze de tweede wereldoorlog overleefden door te zingen en te entertainen.De Joodse Paerl ging naar Londen en werd de stem van Radio Oranje. Stuart meldde zich als beginnend chansonnière bij de Kultuurka...
Geen beoordelingDe zachtmoedige radicaalDI 24.04.2018 / Toneelschuur Haarlem / 20.00 uur / €17,50Verhalenverteller en cabaretier Johan Fretz legt gepolariseerd Nederland op het hakblok. Hij doet dit met humor en verhalen over zijn reis door het land van zijn moeder, Suriname. Want daar blijkt verzoening wel mogelijk.Kijk voor nog veel meer cabaretvoorstellingen in onze theateragenda....
Geen beoordelingHeppie De PeppieDI 24.04.2018 / Stadsschouwburg Haarlem / 20.15 uur / €19,00Roué Verveer, een van de beste cabaretiers en stand-up comedians van Nederland, komt weer met een nieuwe show. En zoals je van hem gewend bent, geeft Roué zijn kijk op de wereld met scherpe grappen en een dosis zelfspot.Kijk voor nog veel meer cabaretvoorstellingen in onze theateragenda....
Geen beoordelingDansClick 19DI 24.04.2018 / Toneelschuur Haarlem / 20.30 uur / €16,50Dansclick toont de nieuwe generatie dansmakers. In deze negentiende editie maken we kennis met choreograaf Ryan Djojokarso en de winnaar(s) van de BNG Bank Dansprijs 2017.Ryan Djojokarso toont deel drie van ON HOLD, waarin een ongetrouwd stel een wanhopige maar liefdevolle poging doet om opnieuw...
Geen beoordelingRed MatterWO 25.04.2018 / Toneelschuur Haarlem / 20.00 uur / €16,50Drie jonge hackers verzetten zich tegen de overheersende stroming van media, corrupte overheden en kapitalisme. Ze laten zich niet remmen door landsgrenzen, tijd en regels en vinden dat hun doel alle middelen heiligt. Op een dag ontdekken ze op Google Maps een gecensureerd stukje van Nederland, waar...

Restaurants in Haarlem

Geen beoordeling
Bij TholenKruisweg 70b
Haarlem

Restaurant / Internationaal / € 30
Geen beoordeling
DodiciSmedestraat 47
Haarlem

Restaurant / Internationaal / € 15
Geen beoordeling
The WolfhoundRiviervismarkt 9
Haarlem

Restaurant / Iers / € 20

Op zoek naar een theatervoorstelling in een specifieke plaats? Bekijk ook theaters in Alkmaar, Amstelveen, Beverwijk, Bussum, Den Helder, Enkhuizen, Purmerend, Laren, Ijmuiden, Huizen, Hoorn, Hoofddorp, Hilversum, Spijkenisse, Zaandam of Amsterdam.

Haarlem is de hoofdstad van de provincie Noord-Holland. Het is een middelgrote stad aan de rivier de Spaarne. Haarlem kreeg stadsrechten van Willem II van Holland in 1245 en ontwikkelde zich in de loop der eeuwen tot een belangrijke handelsstad.

Ze betekent vooral veel op cultureel gebied met schilderwerken, beeldhouwkunst en literatuur. Wat industrie betreft heeft Haarlem een historie als textielstad. Inwoners werden in de middeleeuwen ook wel 'muggen' genoemd. Dat kwam door de vele muggen in de stad, maar ook omdat de inwoners bekend stonden als muggenzifters. In 1939 reed tussen Amsterdam en Haarlem de eerste trein van Nederland.

De rivier Spaarne is de belangrijkste rivier bij Haarlem. Rondom de rivier zijn dan ook tal van historische panden te vinden. En in de zomer is de rivier een geliefde plek van dagjesmensen die er met hun bootje op gaan varen.

Het centrum heeft een historische binnenstad. De vele singels, grachten, oude straatjes en historische gebouwen maken Haarlem tot een gezellige stad. Bekende gebouwen zijn de Vleeshal, het stadhuis en de Sint Bavokerk. In deze kerk heeft Mozart op het wereldbekende orgel gespeeld. Het betreft het hoofdorgel van de Sint-Bavokerk in Haarlem. Mozart was indertijd 10 jaar. Ook hebben andere beroemde personen zoals Menselssohn en Händel hier dit orgel bespeeld. Het Bavo-orgel is het oorspronkelijke hoofdorgel, het speelt nog steeds een belangrijke rol.

Bekende winkelstraten zijn de Grote Houtstraat, de Barteljorisstraat en natuurlijk de Zijlstraat. Wie van Monopoly houdt, klinkt deze namen bekend in de oren. Veel gebouwen in Haarlem dateren uit vroegere eeuwen. Er is veel architectuur te zien dat terug te voeren is naar de zestiende tot en met de negentiende eeuw.

Ga je liever de natuur in, dan is dat zeker mogelijk in en rondom Haarlem. Er zijn voldoende parken, maar ook recreatiegebieden waar je de dag kunt doorbrengen. Zo is het stadsbos Haarlemmerhout gelegen aan de rand van Haarlem. Het bos was al in trek bij rijke mensen in de Gouden Eeuw. Vandaag de dag trekken er nog steeds vele mensen naar dit park om te ontspannen. De afstand tot de badplaats Zandvoort is niet groot, waardoor veel mensen daar in de zomer heen gaan voor een dagje strand.

Haarlem kent ook veel musea, waaronder het Teylers Museum. Dat is het oudste museum van Nederland. De collectie omvat de schetsen van de beroemde Italiaanse kunstenaar Michelangelo. Haarlem was door de eeuwen ook een belangrijke schildersstad. Zo blijkt ook wel uit het Frans Hals Museum die de grootste verzameling schilderijen ter wereld heeft van de schilder. Maar je kunt er ook werk vinden van andere Haarlemse meesters uit de Gouden Eeuw. Andere musea die zeker de moeite waard zijn, zijn het Historisch Museum Haarlem, het Archeologisch Museum en het Draaiorgelmuseum. Ook het Corrie ten Boom Museum is in Haarlem gevestigd. Hier is de collectie te vinden van deze verzetsstrijder. Dat wil zeggen familiefoto's en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. Je kunt hier een rondleiding krijgen, het huis is voor een deel in oorspronkelijke staat ingericht. Het museum wil het als gedenkteken voor de familie Ten Boom in stand houden.

Niet alleen de schilderkunst, maar ook beeldhouwkunst bracht Haarlem bekendheid. Zo vind je tal van beelden in de stad van onder andere Frans Hals, Nicolaas Beets en Kenau Simonsdochter Hasselaer. Verder mocht Haarlem de schrijver Godfried Bomans tot zijn inwoners rekenen.

Wat uitgaan betreft valt er genoeg te beleven in Haarlem. Er zijn meerdere theaters en er zijn tal van cafés en restaurants. Veelal geconcentreerd aan de Grote Markt. Ook is er de bekende discotheek 'Club Stalker'. Jaarlijks trekt Haarlem de nodige bezoekers met het bloemencorso dat van Noordwijk naar Haarlem voert. Ook het jaarlijkse bevrijdingsfestival in Haarlem trekt altijd veel bezoekers. Andere evenementen zijn Haarlem Jazz & More en de Stripdagen Haarlem.

Theaters

Stadsschouwburg Haarlem
De schouwburg van Haarlem is gelegen in de binnenstad en heeft een rijke traditie. Bij de opening in 1918 werd er een toneelstuk opgevoerd dat speciaal was geschreven voor deze schouwburg, getiteld 'De Heks van Haarlem'. Vandaag de dag heeft het een uitgebreide programmering met toneel, musical, muziek en cabaret.

Toneelschuur Haarlem
Het t(huis) voor theater en film voor Haarlem. Vooral eigen voorstellingen worden hier uitgevoerd door Toneelschuur Producties.

Philharmonie
Deze concertzaal ligt in het centrum van de stad. Philharmonie werkt samen met de Stadschouwburg Haarlem. De 'eye-catcher' in de Philharmoie is de Kleine Zaal. Als een intieme klankkast staat deze zaal bekend als een van de beste zalen in Europa. De ruimte is ook niet bepaald klein; het biedt plek aan 420 bezoekers.

Het Patronaat
Dit is het poppodium van Haarlem. Het is een van de belangrijkste poppodia van ons land met nationale en internationale artiesten.