Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Theater in Haarlem

Theater Haarlem

Stadsschouwburg HaarlemWilsonsplein 23
2011 VG Haarlem
Toneelschuur HaarlemLange Begijnestraat 9
2011 HH Haarlem
PhilharmonieLange Begijnestraat 11
2011 HH Haarlem

Voorstellingen in Haarlem

Geen beoordelingHet aanzoekZO 24.03.2019 / Stadsschouwburg Haarlem / 12.00 uur / €25,71Deze drie voorstellingen van Braamtheater over de liefde ziet u tijdens een rondgang door de schouwburg, en vinden plaats op plekken waar u ze niet verwacht.Programma:De Getuigen - Claus De huwelijksochtend - Anatol van Schnitzler Het Huwelijksaanzoek - Tsjechov....
Geen beoordelingTapasconcert - Van romantiek tot jazzy klassiekZO 24.03.2019 / Philharmonie / 15.15 uur / €21,0018 november 2018 Storioni Trio & Julien Hervé Van romantiek tot jazzy klassiek13 januari 2019 Combattimento & Bram Kreeftmeijer Het andere Italië24 februari 2019 Novus String Quartet Vier jonge Koreanen betoveren24 maart 2019 Nino Gvetadze Nino brengt Georgië mee28...
Geen beoordelingHet aanzoekZO 24.03.2019 / Stadsschouwburg Haarlem / 16.00 uur / €25,71Deze drie voorstellingen van Braamtheater over de liefde ziet u tijdens een rondgang door de schouwburg, en vinden plaats op plekken waar u ze niet verwacht.Programma:De Getuigen - Claus De huwelijksochtend - Anatol van Schnitzler Het Huwelijksaanzoek - Tsjechov....
Geen beoordelingNachtgasten: Schrijvers op de vloerZO 24.03.2019 / Toneelschuur Haarlem / 20.00 uur / €16,50Nachtgasten is een bijzondere voorstelling waarbij acteurs improviseren op een nieuwe scène, terwijl de schrijver in een hoekje aantekeningen maakt.De jonge schrijvers Sara van Gennip, Lykele Muus en Maarten van der Graaff laten gastacteurs hun verhaallijnen spelen om te zien wat er gebeurt. ...
Geen beoordelingFenomeenDI 26.03.2019 / Toneelschuur Haarlem / 20.00 uur / €18,50Een fenomeen beschrijft de wereld zoals we die ervaren en niet per sé zoals die is. Een fenomeen kan ook een heel begaafd persoon zijn of een bijzonder verschijnsel. Cabaretier Rayen Pandy vindt zichzelf in elk geval geen fenomeen. Al weet hij alles wel op fenomenale wijze te beschrijven.Rayen ...
Geen beoordelingTijd en MelancholieWO 27.03.2019 / Toneelschuur Haarlem / 20.00 uur / €19,00In deze muzikale lezing voor iedereen die toe is aan rust en reflectie, stelt romanschrijfster en filosofe Joke Hermsen vragen over liefde, tijd, melancholie en kunst.Aristoteles vroeg het zich al af: "Hoe komt het dat alle mensen die uitzonderlijk zijn geweest in de wijsbegeerte, literatuur of...
Geen beoordelingJaWO 27.03.2019 / Stadsschouwburg Haarlem / 20.15 uur / €16,45De voorstelling JA gaat over trouwen, een van de tien meest stressvolle gebeurtenissen.De acteur gaat nu zelf trouwen en neemt in Ja zijn huwelijk onder de loep. Hij vertelt over de voorbereidingen van de bruiloft, het organiseren van het feest, het opstellen van de gastenlijst en het menu. ...
Geen beoordelingIn wankel evenwichtWO 27.03.2019 / Toneelschuur Haarlem / 20.30 uur / €23,00Toneelschuur Producties en Internationaal Theater Amsterdam slaan de handen ineen voor deze jubileumproductie waarmee ze het 50-jarig bestaan van Toneelschuur Producties vieren.Het ietwat ingeslapen echtpaar Agnes en Tobias wordt wakker geschud wanneer oude vrienden voor de deur staan en dringe...
Geen beoordelingReboundDO 28.03.2019 / Toneelschuur Haarlem / 19.30 uur / €16,50Rebound is een dansvoorstelling over machtsverhoudingen, verlangens, geheimen en vooral de veerkracht van de mens. Het stuk werd eerder opgevoerd in 2005 door Conny Jansen, maar choreograaf Alida Dors geeft er wel een eigen draai aan. Ze laat zich inspireren door de vele asielzoekers en vluchtelinge...

Restaurants in Haarlem

Geen beoordeling
Brasserie van BeinumKlokhuisplein 3
Haarlem

Restaurant / Internationaal / € 20
Geen beoordeling
The WolfhoundRiviervismarkt 9
Haarlem

Restaurant / Iers / € 20
Geen beoordeling
Restaurant KonomiPaarlaarsteeg 7
Haarlem

Restaurant / Japans / € 18

Op zoek naar een theatervoorstelling in een specifieke plaats? Bekijk ook theaters in Alkmaar, Amstelveen, Beverwijk, Bussum, Den Helder, Enkhuizen, Purmerend, Laren, Ijmuiden, Huizen, Hoorn, Hoofddorp, Hilversum, Spijkenisse, Zaandam of Amsterdam.

Haarlem is de hoofdstad van de provincie Noord-Holland. Het is een middelgrote stad aan de rivier de Spaarne. Haarlem kreeg stadsrechten van Willem II van Holland in 1245 en ontwikkelde zich in de loop der eeuwen tot een belangrijke handelsstad.

Ze betekent vooral veel op cultureel gebied met schilderwerken, beeldhouwkunst en literatuur. Wat industrie betreft heeft Haarlem een historie als textielstad. Inwoners werden in de middeleeuwen ook wel 'muggen' genoemd. Dat kwam door de vele muggen in de stad, maar ook omdat de inwoners bekend stonden als muggenzifters. In 1939 reed tussen Amsterdam en Haarlem de eerste trein van Nederland.

De rivier Spaarne is de belangrijkste rivier bij Haarlem. Rondom de rivier zijn dan ook tal van historische panden te vinden. En in de zomer is de rivier een geliefde plek van dagjesmensen die er met hun bootje op gaan varen.

Het centrum heeft een historische binnenstad. De vele singels, grachten, oude straatjes en historische gebouwen maken Haarlem tot een gezellige stad. Bekende gebouwen zijn de Vleeshal, het stadhuis en de Sint Bavokerk. In deze kerk heeft Mozart op het wereldbekende orgel gespeeld. Het betreft het hoofdorgel van de Sint-Bavokerk in Haarlem. Mozart was indertijd 10 jaar. Ook hebben andere beroemde personen zoals Menselssohn en Händel hier dit orgel bespeeld. Het Bavo-orgel is het oorspronkelijke hoofdorgel, het speelt nog steeds een belangrijke rol.

Bekende winkelstraten zijn de Grote Houtstraat, de Barteljorisstraat en natuurlijk de Zijlstraat. Wie van Monopoly houdt, klinkt deze namen bekend in de oren. Veel gebouwen in Haarlem dateren uit vroegere eeuwen. Er is veel architectuur te zien dat terug te voeren is naar de zestiende tot en met de negentiende eeuw.

Ga je liever de natuur in, dan is dat zeker mogelijk in en rondom Haarlem. Er zijn voldoende parken, maar ook recreatiegebieden waar je de dag kunt doorbrengen. Zo is het stadsbos Haarlemmerhout gelegen aan de rand van Haarlem. Het bos was al in trek bij rijke mensen in de Gouden Eeuw. Vandaag de dag trekken er nog steeds vele mensen naar dit park om te ontspannen. De afstand tot de badplaats Zandvoort is niet groot, waardoor veel mensen daar in de zomer heen gaan voor een dagje strand.

Haarlem kent ook veel musea, waaronder het Teylers Museum. Dat is het oudste museum van Nederland. De collectie omvat de schetsen van de beroemde Italiaanse kunstenaar Michelangelo. Haarlem was door de eeuwen ook een belangrijke schildersstad. Zo blijkt ook wel uit het Frans Hals Museum die de grootste verzameling schilderijen ter wereld heeft van de schilder. Maar je kunt er ook werk vinden van andere Haarlemse meesters uit de Gouden Eeuw. Andere musea die zeker de moeite waard zijn, zijn het Historisch Museum Haarlem, het Archeologisch Museum en het Draaiorgelmuseum. Ook het Corrie ten Boom Museum is in Haarlem gevestigd. Hier is de collectie te vinden van deze verzetsstrijder. Dat wil zeggen familiefoto's en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. Je kunt hier een rondleiding krijgen, het huis is voor een deel in oorspronkelijke staat ingericht. Het museum wil het als gedenkteken voor de familie Ten Boom in stand houden.

Niet alleen de schilderkunst, maar ook beeldhouwkunst bracht Haarlem bekendheid. Zo vind je tal van beelden in de stad van onder andere Frans Hals, Nicolaas Beets en Kenau Simonsdochter Hasselaer. Verder mocht Haarlem de schrijver Godfried Bomans tot zijn inwoners rekenen.

Wat uitgaan betreft valt er genoeg te beleven in Haarlem. Er zijn meerdere theaters en er zijn tal van cafés en restaurants. Veelal geconcentreerd aan de Grote Markt. Ook is er de bekende discotheek 'Club Stalker'. Jaarlijks trekt Haarlem de nodige bezoekers met het bloemencorso dat van Noordwijk naar Haarlem voert. Ook het jaarlijkse bevrijdingsfestival in Haarlem trekt altijd veel bezoekers. Andere evenementen zijn Haarlem Jazz & More en de Stripdagen Haarlem.

Theaters

Stadsschouwburg Haarlem
De schouwburg van Haarlem is gelegen in de binnenstad en heeft een rijke traditie. Bij de opening in 1918 werd er een toneelstuk opgevoerd dat speciaal was geschreven voor deze schouwburg, getiteld 'De Heks van Haarlem'. Vandaag de dag heeft het een uitgebreide programmering met toneel, musical, muziek en cabaret.

Toneelschuur Haarlem
Het t(huis) voor theater en film voor Haarlem. Vooral eigen voorstellingen worden hier uitgevoerd door Toneelschuur Producties.

Philharmonie
Deze concertzaal ligt in het centrum van de stad. Philharmonie werkt samen met de Stadschouwburg Haarlem. De 'eye-catcher' in de Philharmoie is de Kleine Zaal. Als een intieme klankkast staat deze zaal bekend als een van de beste zalen in Europa. De ruimte is ook niet bepaald klein; het biedt plek aan 420 bezoekers.

Het Patronaat
Dit is het poppodium van Haarlem. Het is een van de belangrijkste poppodia van ons land met nationale en internationale artiesten.