Columns, Familie, Musical, Muziek, Toneel, Voorstellingen, Zang

2019: dé vooruitblik op het nieuwe theaterjaar

Het jaar 2018 loopt bijna ten einde, maar dat is geen ramp. 2019 wordt namelijk een fan-tas-tisch theaterjaar! Daar weten we stiekem al behoorlijk veel over. Niet alleen is een groot deel van het huidige programma al bekend, ook dankzij de vele aankondigingen in het theaternieuws weten we al vrij goed welke pareltjes er aan zitten te komen. Daarom geeft Theater.nl alvast het jaaroverzicht van het jaar dat er aan komt. Hier is onze vooruitblik op theaterjaar 2019!

Januari: Op Hoop van Zegen - de musical

2019 begint met een nieuwe uitvoering van een oer-Hollandse musical: Op Hoop van Zegen. De muziek die we tot nu toe gehoord hebben, klinkt fantastisch. De productie heeft een dijk van een cast. Musicalveteranen Bill van Dijk, Mariska van Kolck en Joke de Kruijff komen samen in één productie. Het stuk is bovendien gebaseerd op een aangrijpend toneelstuk, dat internationaal geliefd is.

Onze verwachting is dat dit zomaar dé musicalhit van het jaar kan worden. Na Soldaat van Oranje is het duidelijk dat het Nederlandse publiek een authentieke Nederlandse productie enorm kan waarderen. Op Hoop van Zegen gaat op 28 januari in première bij het Zaantheater in Zaandam.

Maart: Casablanca

Casablanca

Het toneelstuk Casablanca is uiteraard gebaseerd op de Hollywoodklassieker uit de jaren '40. Het wordt gemaakt door regisseur Madeleine Matzer, die al eerder een zeer smaakvolle toneelversie maakt van Gone With The Wind. Matzer theaterproducties weet iedere keer precies de balans te vinden tussen klassiek en modern.

Casablanca is daarbij een perfect verhaal om op het toneel te brengen. Wil je iets bijzonders zien dat relatief gemakkelijk weg kijkt? Dan raden wij Casablanca aan. Het toneelstuk gaat op 16 maart in première bij de Verkadefabriek in Den Bosch.

April: 't Schaep met de 5 Pooten - de musical

Het is niet chic om als publiek te gaan meezingen bij een musical. Dat wordt bij de musicalversie van 't Schaep met de 5 Pooten echter wel héél erg moeilijk. De nummers van Harry Bannink zijn tijdloos. Bovendien zitten er geweldige meezingers bij zoals 'We zijn toch op de wereld om mekaar te helpen niewaar?', 'Het zal je kind maar wezen' en 'As je mekaar niet meer vertrouwen kan'.

De première is op 14 april in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Best snel, want de aankondiging kregen we pas begin deze maand binnen.

Juni: Guus Meeuwis speelt Groots

Guus Meeuwis geeft volgend jaar wederom een aantal grote stadionconcerten onder de naam 'Groots met een zachte G' in het Philipsstadion in Eindhoven. Hij geeft dit jaar ook een kinderversie: Groots Junior. Die is overigens al helemaal uitverkocht. Guus Meeuwis hoopt overigens Bruno Mars te kunnen strikken voor deze speciale nieuwe show.

Juni tot en met augustus: Theaterfestivals

In de maand juni loopt langzaam het theaterseizoen ten einde. Dat wil echter niet zeggen dat er weinig te zien is, want in deze periode gaan de theaterfestivals van start. Op Terschelling kun je van 14 tot en met 23 juni naar Oerol Festival, waar altijd veel bijzonder theatervoorstellingen op bijzondere locaties worden gespeeld. Het rondreizende theaterfestival De Parade start op 21 juni in Rotterdam, 5 juli in Den Haag, 19 juli in Utrecht en 9 augustus in Amsterdam. Theaterfestival Boulevard in 's-Hertogenbosch is ook ieder jaar een aanrader.

Eind augustus wordt het grootste theaterfestival gegeven: de 42e editie van de Uitmarkt in Amsterdam. Dit is tevens het traditionele startschot van het nieuwe theaterseizoen. Heel veel nieuwe producties worden daar voor het eerst getoond. Mis ook niet de Musical Sing-a-Long, die ieder jaar op televisie wordt uitgezonden.

Oktober: Lazarus

Op 13 oktober 2019 gaat in het DeLaMar Theater in Amsterdam de David Bowie musical Lazarus in première. Dit moet dé volgende grote musicalproductie worden. Dit jaar wordt de grote zaal van het theater verbouwd, zodat er meer stoelen in passen. Lazarus is namelijk een van de grootste en duurste producties tot nu toe. De trailer hierboven is overigens van de uitvoering in Londen.

Tot nu toe is van de Nederlandse cast alleen bekend dat niemand minder dan Gijs 'Redbad' Naber de hoofdrol gaat spelen. De regie is in handen van Ivo van Hove, die de musical samen met David Bowie ontwikkelde.

Datum onbekend: Anastasia

Inmiddels is ook bekend dat er een nieuwe grote musicalproductie komt naar het AFAS Circustheater in Scheveningen. Dit wordt Anastasia, gebaseerd op de animatiefilm uit de jaren '90 die een waargebeurd verhaal vertelde. In de trailer zie je de beelden van de Broadway-productie.

Hier is echter nog heel weinig over bekend. Anastasia gaat waarschijnlijk spelen na Disney's The Lion King, die definitief stopt op 21 juli 2019. Gezien het schema van The Lion King, lijkt het logisch om in de zomer te gaan repeteren. De cast moet ook eerst nog bekend worden gemaakt.

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater