Muziek, Voorstellingen, Zang

Eurovisie Songfestival: Leeuwarden trekt zich terug

Leeuwarden is niet langer kandidaat als gast-stad voor het Eurovisie Songfestival, dat volgend jaar in Nederland wordt gehouden. Dat heeft de organisatie in de Friese stad bekend gemaakt. De beoogde locatie zou ingrijpend verbouwd moeten worden om het pand geschikt te maken. Binnen een jaar zou dit niet haalbaar zijn.

Het probleem is het plafond van het WTC Expo, die volgens de huidige eisen te laag zou zijn om het Songfestival onderdak te kunnen bieden. "We wisten al vanaf het begin dat de hoogte van het WTC Expo mogelijk een bottleneck zou zijn," schrijft wethouder Sjoerd Feitsma in het persbericht. Daarom heeft het gemeentebestuur meteen gekeken of het dak via een grote verbouwing verhoogd zou kunnen worden. Afgelopen weekend werden de plannen doorberekend. Toen bleek dat dit "voor een realistisch budget op korte termijn" niet haalbaar is.

Dat is ontzettend jammer, want los van de hoogte van de zaal kon de organisatie aan alle eisen voldoen. "We hadden er het volste vertrouwen in dat we de organisatie verder aankonden," aldus Feitsma.

Eurovisie Songfestival: nog acht steden in de race

Zoals we al eerder schreven, waren er negen steden die zich op hebben gegeven voor de organisatie van de 65e editie van het Songfestival. Nu Leeuwarden is uitgevallen, zijn alleen Amsterdam, Den Haag, Arnhem, Den Bosch, Breda, Maastricht, Rotterdam en Utrecht nog in de race. In eerste instantie zou Zwolle misschien ook nog een gooi doen. Die haakten echter al eerder af omdat de IJsselhallen niet aan de eisen voldoen. "Je kunt bijbouwen, maar ook dat is niet ideaal," vertelt IJsselhallen-directeur Toni Denneboom aan Nu.nl. "Hier het songfestival houden, is alsof je de Champions League-finale in het stadion van PEC Zwolle speelt."

Lees hier onze analyse over welke locatie de meeste kans maakt op het Eurovisie Songfestival. Daar komen namelijk veel van de uitdagingen en overwegingen terug. De Nederlandse organisatie wil in augustus bekend maken in welke gaststad het Eurovisie Songfestival wordt gehouden. Tot die tijd blijft het enorm spannend! Uiteraard blijven wij je op de hoogte houden.

Ben je op zoek naar een ander concert? Kijk dan ook even in onze theateragenda.

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater