Muziek, Voorstellingen, Zang

Eurovisie Songfestival: Nederlandse gaststad in augustus bekend

In augustus wordt bekend gemaakt welke Nederlandse stad de 65e editie van het Eurovisie Songfestival te gast krijgt. Maar liefst negen steden hebben zich tot nu aangemeld als potentiële gaststad. Deze gegadigden moeten voor 10 juli een bid-book inleveren.

Amsterdam, Den Haag, Arnhem, Den Bosch, Breda, Leeuwarden, Maastricht, Rotterdam en Utrecht zijn in de race. In het geval van Leeuwarden en Maastricht scharen ook de provincies achter het plan. De overige steden zijn dermate groot, dat daar de gemeentes bij het bid-book betrokken worden. Dat is belangrijk, maar zij zullen niet beslissen. Dat doen namelijk de NPO en de omroepen AVROTROS en NOS. Zij vormen namelijk de Nederlandse organisatie van de European Broadcasting Union (EBU), die de productie van het Sonfestival in handen heeft.

De financiering moet voor een groot deel door de Nederlandse organisatie worden verzorgd. Dat is tegenwoordig vrijwel onmogelijk zonder subsidie of sponsoring. Er valt echter ook veel geld te verdienen aan het songfestival, omdat de gaststad duizenden internationale gasten mag verwachten naast de grote groepen toeristen die zullen toestromen. Ook zet een stad met een evenement als het Songfestival zichzelf internationaal op de kaart. Het is daarom geen wonder dat er maar liefst negen kandidaten zijn. In Maastricht hangt zelfs al een welkom aan het songfestival aan de gevel.

Het Eurovisie Songfestival werd tot nu toe vier keer in Nederland gehouden in Hilversum, Amsterdam en Den Haag. Lees hier onze eerdere analyse over waar het evenement gehouden zal worden. Het gaat een spannende tijd worden!

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater