Muziek, Voorstellingen, Zang

Songfestival 2020: dankzij Duncan in Nederland maar waar?

Doordat Duncan Laurence het Eurovisie Songfestival heeft gewonnen, zal in 2020 het Eurovisie Songfestival in Nederland worden georganiseerd. Dat wisten we natuurlijk allemaal al. Maar waar moet het evenement gaan plaats vinden? Vorige week maakte Eurovision bekend dat de NPO, omroep AVROTROS en de NOS begonnen zijn met de zoektocht. Wie zijn in de race en wie maakt de meeste kans?"

Het songfestival Amsterdam?

'We zouden zeer enthousiast zijn maar gaan andere steden niet in de weg staan,' aldus Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam. Amsterdam is als hoofdstad natuurlijk een logische keus. Ook zou de lgbt-community erg verheugd zijn met deze keuze, aangezien Amsterdam ook de locatie van Canal Parade is.

Dat gezegd hebbende, heeft Amsterdam een nogal druk programma in 2020 en wordt een internationaal liedjesfestijn een enorme logistieke puzzel. Ook Sail 2020 vindt dat jaar plaats en een aantal grote EK-wedstrijden worden gespeeld in de Johan Cruijff Arena. Bovendien is Amsterdam al een keer aan de beurt geweest. Vandaar dat de burgemeester er niet heel rouwig om zou zijn, als het ergens anders wordt georganiseerd. 'We kunnen wel wat hebben, maar we zijn een verantwoordelijke hoofdstad dus we moeten waken voor een prestigestrijd met andere steden. Daar zullen we sjiek mee omgaan.'

Of gaat het naar Rotterdam?

Een andere logische kandidaat is Rotterdam. Die heeft met Ahoy een locatie die zonder aanpassing al ongeveer 25.000 man aan kan. Ze hebben daarbij ervaring met grote internationale evenementen. Ook heeft Rotterdam het grote voordeel te beschikken over een uitstekende infrastructuur. En is Rotterdam niet een veel mooier visitekaartje voor het Nederland van 2020 dan het klassieke prentenkaartje van Amsterdam?

Bovendien: Rotterdam wil graag. De directeur van Ahoy, de politieke partijen in Rotterdam en de provincie Zuid Holland lijken voor de organisatie te porren zijn. Dat is belangrijk, want de financiering is een belangrijk onderdeel voor een serieuze bid. Aan de andere kant valt er ook geld te verdienen.

Wordt het toch Arnhem, Maastricht of Zwolle?

Maar Rotterdam is niet de enige die graag wil. Maastricht wil zeer graag de organisatie op zich gaan nemen. De gouverneur van Limburg en de burgemeester van Maastricht hebben al de de kandidaatstelling getekend en ingeleverd. In Maastricht leeft Europa en dat willen ze met het Eurovisie Songfestival graag gaan uitdragen. Zij zijn daarom erg benieuwd naar de criteria die nog bekend moeten worden gemaakt. Er is echter al een optie genomen op 3000 hotelkamers, dus qua bedjes komt het waarschijnlijk wel in orde. En André Rieu organiseert ieder jaar zijn zomeravondconcerten in Maastricht, waarvoor mensen uit de hele wereld naar Maastricht reizen. Dat is géén detail: Maastricht heeft zich bewezen als gaststad en wil graag het grote werk.

Ook Zwolle ziet een kans de stad op de kaart te zetten. De IJsselhallen zouden het evenement graag willen huisvesten. Ook hier zijn de criteria wel erg belangrijk voor een serieuze bid. Voor Zwolle kunnen we bovendien geen groot vergelijkbaar evenement bedenken dat in de stad heeft plaatsgevonden. Dat maakt het allemaal wel een beetje spannend.

In Arnhem zijn ze ook bezig met een serieuze bid. Die heeft met het Gelredome een goede locatie: de akoestiek van dit stadion is een stuk beter dan bijvoorbeeld de Johan Cruijff Arena en er kan rondom makkelijk uitgebreid worden voor het internationale evenement. Ook de ligging is gunstig: je komt er gemakkelijk met de trein vanuit de randstad, maar ook vanuit Duitsland en Frankrijk. Met de openlijke steun vanuit de plaatselijke politiek, zouden ze er qua financiën ook uit moeten kunnen komen. Maar ook hier kunnen de criteria een bid maken of breken.

Wat is er nodig?

De grote vraag is: wat is er nodig voor een bid en wat zou een gaststad dat extra gaan kosten? Wat dat betreft is de organisatie voor Rotterdam en Amsterdam gemakkelijker dan de rest: die hebben nu eenmaal veel meer voorzieningen.

Daar speelt bij meer dat er nu veel grotere eisen worden gesteld aan het evenement dan de laatste keer dat Nederland het organiseerde. In 1958 organiseerde Nederland het in een studio Hilversum. In 1970 werd het feest gevierd in Amsterdam. En in 1976 en 1980 vond het songfestival plaats in Den Haag.

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater