Dansvoorstellingen in Groningen

Een overzicht van dansoptredens en balletvoorstellingen in de Nederlandse theaters.

De Jacht - NITE
donderdag 14 dec 2023
Aanvang: 20:15 uur
Groningen
donderdag, 14 dec
2023, 20:15 uur

De Jacht - NITE

NITE

De wereld van 'rewilding' onder de loep.

Dans - €25.50
De Jacht - NITE
vrijdag 15 dec 2023
Aanvang: 20:15 uur
Groningen
vrijdag, 15 dec
2023, 20:15 uur

De Jacht - NITE

NITE

De wereld van 'rewilding' onder de loep.

Dans - €25.50
The Ukrainian Ballet Company  castellum - Beeld Altin Kaftira
zondag 17 dec 2023
Aanvang: 15:00 uur
Groningen
zondag, 17 dec
2023, 15:00 uur

Classical Ballet Gala Ukrainian 4 ever

The United Ukrainian Ballet Company

Een bijzonder programma dat de schoonheid, kracht en verzet van de Oekraïense dansers toont.

Dans - €36.70
Illuminate
dinsdag 19 dec 2023
Aanvang: 20:15 uur
Groningen
dinsdag, 19 dec
2023, 20:15 uur

Illuminate

NDT2

Met Illuminate richt het NDT 2 de schijnwerpers op drie jonge choreografen.

Dans - €12.50
Swan Lake (6+) - Introdans
vrijdag 29 dec 2023
Aanvang: 19:00 uur
Groningen
vrijdag, 29 dec
2023, 19:00 uur

Swan Lake (6+) - Introdans

Introdans

Een balletklassieker in een modern jasje, voor het hele gezin.

Dans - €7.50
An Irish Christmas - Celtic Steps
zaterdag 30 dec 2023
Aanvang: 20:00 uur
Groningen
zaterdag, 30 dec
2023, 20:00 uur

An Irish Christmas - Celtic Steps

Celtic Steps

Geniet van Ierse muziek én van echte kerstklassiekers.

Dans - €36.70
Closed Eyes
donderdag 25 jan 2024
Aanvang: 20:15 uur
Groningen
donderdag, 25 jan
2023, 20:15 uur

Closed Eyes

Alida Dors

Laat je meevoeren naar een wereld waar de verbeelding heerst.

Dans - €12.50
Song of the dark forest
vrijdag 02 feb 2024
Aanvang: 20:15 uur
Groningen
vrijdag, 02 feb
2023, 20:15 uur

Song of the dark forest

DoelenEnsemble, OPERA2DAY, Scapino Ballet Rotterdam

Ingrijpende dansvoorstelling over de tragiek van oorlog.

Dans - €12.50
Hunter (16+) - Courtney May Robertson
zaterdag 10 feb 2024
Aanvang: 20:00 uur
Groningen
zaterdag, 10 feb
2023, 20:00 uur

Hunter (16+) - Courtney May Robertson

Courtney May Robertson

In Hunter omarmt Courtney May Robertson de menselijke staat van verstoting/afstoting met open armen.

Dans - €15
10 jaar Junior Company
vrijdag 01 mrt 2024
Aanvang: 19:30 uur
Groningen
vrijdag, 01 mrt
2023, 19:30 uur

10 jaar Junior Company

Junior Company

Vier premières én een klassiek meesterwerk.

Dans - €12.50

Laatste nieuws

14 de musical is opnieuw verlengd

14 de musical is opnieuw verlengd

Het spektakel over Johan Cruijff is nu tot en met 6 juli te zien.

Bestel nu tickets voor Opera Gala 2024

Bestel nu tickets voor Opera Gala 2024

Via Theater.nl bestel je tickets met € 10,- voordeel.

Sieneke over theatertour met Frans Bauer: "Mijn band met Frans is alleen maar sterker geworden"

Sieneke over theatertour met Frans Bauer: "Mijn band met Frans is alleen maar sterker geworden"

En wij spraken haar over de theatervoorstelling 'n Avond met jou.

Musical van de Maand: De Hospita

Musical van de Maand: De Hospita

Een bruisende musicalcomedy met Simone Kleinsma en Paul Groot.

Hierboven zie je een selectie van alle bekende dans-voorstellingen in Nederland. Gebruik de filters om te kijken of er een voorstelling bij jou in de buurt plaatsvindt. Ook kun je op datum filteren, mocht je vooruit willen plannen.

 

Wat voor dansvoorstellingen vind je in het theater?

Wie nog nooit naar een dansvoorstelling is geweest, heeft vaak moeite om zich daar wat bij voor te stellen. Wat moet je verwachten? Mag je zelf mee dansen of moet je in je stoel blijven zitten?

Uitzonderingen daargelaten, zijn de meeste dansvoorstellingen in Nederland gemaakt om naar te kijken. Misschien kom je in de theateragenda salsa, volksdansen of balfolk tegen. Lees dan eerst goed de beschrijving, want dit zijn vaak evenementen waar livemuziek wordt gemaakt en je zelf (al dan niet met een partner) door de zaal mag dansen. Maar bij de meeste dansvoorstellingen staan er professionele dansers op het toneel.

 

Ballet

Ballet is een klassieke vorm van dans en wordt traditioneel beschouwd als hoge kunst. Je mag het gerust zien als topsport op muziek. Het ballet heeft een erg lange geschiedenis, die teruggaat tot de Franse Renaissance (16e eeuw). Ballet is een vorm van muziektheater. Het is een soort opera, maar in plaats van zang uiten de artiesten hier zich voornamelijk in hun bewegingen.

Wat ballet zo bijzonder maakt, is de kunst om expressie in dans om te zetten. Om dat te begrijpen hoef je niet naar een lange voorstelling. Deze oude reclame laat in een minuut zien hoe je een verhaal vertelt in dans:

 

 

Tegenwoordig bestaan er naast het klassieke ballet (waarbij vooral gebruik wordt gemaakt van klassieke composities) ook het jazzballet en de moderne dans. Dit zijn eigenlijk compleet andere genres dan het ballet zelf, maar ze worden wel vaak met elkaar vergeleken. Bij jazzballet is de muziekkeuze anders en zijn de bewegingen iets vrijer. Klassiek ballet heeft namelijk een zeer strikte choreografie, waarbij naar perfectie wordt gestreefd. Jazzballet is iets losser en daardoor energieker.

Moderne dans gaat daar nog verder in: dit is een podiumdans zonder vaststaand bewegingspatroon. Vrijwel alle klassieke passen worden losgelaten en de uitvoering is daarmee een pure uiting van expressie. Deze vorm van dans ontstond in de twintigste eeuw en werd beroemd dankzij dansers als Martha Graham. In Nederland vind je veel werk van Conny Janssen en Hans van Manen. Je ziet ook veel moderne dans in videoclips van bekende popmuziek, zoals bij dit nummer van Sia:

 

 

Streetdance

Ballet mag dan beschouwd worden als hoge kunst, streetdance is niet minder spectaculair. Streetdance is een verzamelnaam voor alle verschillende vormen van dans die letterlijk op straat is ontstaan, meestal onder begeleiding van hiphop-muziek of R&B. Je ziet vaak ook de term breakdance voorbij komen, en soms ook krumping en bubbling.

Streetdance wordt meestal uitgevoerd als een 'Battle': verschillende dansers proberen elkaar af te troeven door de meest spectaculaire moves te maken. Streetdance kun je vaak leren op een sportschool, want nauw verwant met acrobatiek.

 

Tapdans en Flamenco

Dit zijn twee populaire dansvormen waarbij er vooral vanuit de voeten wordt gedanst. Tapdans zie je af en toe wel eens in folk-stijl voorbijkomen, maar populairder is de tapdans die ontstaan is vanuit de jazzmuziek. Hier kun je bijvoorbeeld denken aan de oude Hollywood-films waar Fred Astaire spectaculaire routines uitvoerde.

Flamenco is een muziekgenre dat komt uit Spanje en gemakkelijk herkenbaar is aan de gemakkelijk herkenbare dans die bij deze stijl hoort. Het is ontstaan in Andalusië. Bij Flamenco is de hak van de dansschoen een stuk hoger dan bij dans. Dat maakt de dans een stuk aardser. Het is wat meer gericht op de expressie (wat ook beter past bij deze muziek) en wat minder op de acrobatiek. Flamenco laat zich namelijk graag dansen op houten vloeren, terwijl tapdans vaak juist baat heeft bij een glad dansvlak.

 

Bekende dansgroepen

In Nederland hebben we verschillende dansgezelschappen, waaronder een aantal tot de beste van de wereld behoren. Zo hebben we bijvoorbeeld Het Nationale Ballet, Het Nederlands Dans Theater, Introdans en Conny Janssen Danst.

Op zoek naar een theatervoorstelling in een specifieke plaats? Bekijk ook theaters in Leeuwarden, Hoogezand of Delfzijl.De stad Groningen is veruit de grootste stad in het noorden van ons land en de op zes na grootste stad van Nederland zelf. Daardoor is het ook een belangrijk centrum voor kunst en cultuur. Er zijn bijvoorbeeld veel belangrijke musea. In januari kun je ieder jaar naar het Noorderslag festival. De stad Groningen bevat verrassend veel beeldhouwwerken. En niet onbelangrijk: de stad heeft relatief veel verschillende theaters.Theaters

MartiniPlaza
Dit grote complex wordt gebruikt voor evenementen, theatervoorstellingen, beurzen en dient tevens als topsportlocatie. MartiniPlaza bevat een van de grootste theaterzalen van Nederland.

Stadsschouwburg Groningen
De Stadsschouwburg is het belangrijkste toneelpodium in Groningen. Vele beroemde artiesten spelen hier graag. De theaterzaal straalt vooral een romantische sfeer uit.

De Oosterpoort
Dit theater is een cultuurcentrum. Het staat direct ten zuidoosten van de binnenstad. Ze beschikt over twee concertzalen waarvan een met een amfitheater. De Oosterpoort is trouwens ook de thuisbasis van het Noord Nederlands Orkest.

Grand Theater
Dit theater is een cultuurgebouw aan de Grote Markt. Het was oorspronkelijk een bioscoop. In 1977 werden de deuren van dit theater gesloten. Drie jaar lang heeft het leeg gestaan tot het gekraakt werd en heringericht als ‘alternatief cultuurpaleis’. Vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden is het sinds 1994 een rijksmonument.

Simplon
Het jongerencultuurcentrum in de stad Groningen. Wekelijks worden er popconcerten en dance-avonden georganiseerd. Simplon was de naam van de regenjassenfabriek aan een scheepvaartkanaal ten noorden van het centrum.

Theater De Machinefabriek
De thuishaven voor het Noord Nederlands Toneel. Een monumentaal pand aan de Bloemstraat. Er is een kostuumatelier, een werkplaats en er zijn repetitieruimtes. Er wordt in dit theater volop geëxperimenteerd en er worden veel, heel veel ideeën uitgebroed.

VRIJDAG theater (voorheen: Prinsentheater)
Sinds juni 2014 draagt het de naam VRIJDAG, het is een amateurtheaterpodium. Veel toneel, kleinkunst, dans en muziek staat in dit theater op het programma.