Cabaretshows in Utrecht in juli

Een overzicht van cabaretvoorstellingen, comedynights en oudejaarsconferences in de Nederlandse theaters. Foto: Jaap Reedijk

The future is now
vrijdag 05 jul 2024
Aanvang: 20:15 uur
Utrecht
vrijdag, 05 jul
2024, 20:15 uur

The future is now

Ontdek jonge veelbelovende makers op unieke plekken in en rond Stadsschouwburg Utrecht.

Cabaret - €19.50
The future is now
zaterdag 06 jul 2024
Aanvang: 20:15 uur
Utrecht
zaterdag, 06 jul
2024, 20:15 uur

The future is now

Ontdek jonge veelbelovende makers op unieke plekken in en rond Stadsschouwburg Utrecht.

Cabaret - €19.50

Laatste nieuws

Hans Klok met nieuw spektakel in Carré

Hans Klok met nieuw spektakel in Carré

Face the Future is een spectaculaire show met futuristische elementen.

De nominaties voor de Annie M.G. Schmidtprijs 2023

De nominaties voor de Annie M.G. Schmidtprijs 2023

Wie wint de prijs voor het mooiste theaterlied?

Carlo Boszhard als nachtclubeigenaar in Moulin Rouge!

Carlo Boszhard als nachtclubeigenaar in Moulin Rouge!

Kaarten voor de musical zijn vanaf vandaag te koop.

Kluun als verteller in The Passion 2024

Kluun als verteller in The Passion 2024

Schrijver Kluun maakt de cast van The Passion compleet.

Hierboven zie je een selectie van alle bekende cabaretvoorstellingen van het land. Gebruik de filters om te kijken of er een voorstelling bij jou in de buurt plaatsvindt. Ook kun je op datum filteren, mocht je vooruit willen plannen.

 

Wat is Cabaret?

Cabaret is een bijzondere vorm van amusement die bij uitstek geschikt is voor het theater. Kort samengevat: cabaret is het theater van de lach. Het is een komische voorstelling waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende disciplines. Sketches worden vaak afgewisseld met toneelspel, zang, dans, poëzie. Tegenwoordig wordt het ook veel gemixt met stand-upcomedy.

Cabaret is ontstaan als een vorm van kleinkunst en bestaat in die zin al heel erg lang. Tegenwoordig wordt het gespeeld in nachtclubs, radio en tv, maar vroeger kon je het in iedere kroeg of buurthuis wel vinden. Voor de 19e eeuw was er namelijk nog geen massamedia en als mensen een avondje vermaak wilden zien, konden ze kijken naar variété of een revue. Daar komt ook de naam cabaret vandaan: het was kleinkunst die in een cambret te zien was. Cambret is een oud-Frans woord voor een soort herberg die ook diende als kroeg en restaurant.

Cabaret of kleinkunst genoot in die tijd weinig aanzien. Pas aan het einde van de negentiende eeuw kwam het artistieke en literaire cabaret in zwang, dankzij de vele kunstenaars en artiesten die elkaar konden ontmoeten in de grote Europese steden. Dat gebeurde met name veel in Parijs en Berlijn.

 

Het moderne cabaret 

Cabaret zoals je dat in Nederland kent, kwam in zwang na 1945. Vooral dankzij het succes van Toon Hermans, Wim Kan en Wim Sonneveld werd cabaret een van de meest populaire vormen van vermaak in het theater. Bij 'De Grote Drie' zie je ook goed de verschillende elementen terug. De gedichten van Hermans en de liedjes van Sonneveld waren (en zijn nog steeds) beroemd.

Maar het cabaret kreeg in Nederland ook een nadrukkelijk maatschappelijk element. Het bleek een hele prettige manier om grote thema's bespreekbaar te maken. Met name Wim Kan was hier bijzonder goed in. Niet zozeer omdat hij dingen bekritiseerde, maar omdat hij, in het zeer verzuilde Nederland, ook zijn eigen mensen streng onder de loep nam. De Oudejaarsconference werd een vaste traditie in Nederland en is nu zelfs populairder dan ooit.

Toch is lang niet al het cabaret in Nederland serieus. Cabaret is een veelzijdig genre en verandert gemakkelijk met de tijd mee. Dat komt bijvoorbeeld door de invloeden van televisie (Van Kooten en De Bie, Koefnoen, Van der Laan & Woe), maar ook buitenlandse trends. Zo heeft stand-upcomedy het cabaret weer terug in het café gebracht. 


Bekende cabaretiers

Nederland kent veel bekende cabaretiers, ieder met zijn eigen stijl. Bekende namen zijn onder mere: Hans Teeuwen, Najib Amhali, Ronald Goedemondt, Javier Guzman, Guido Weijers, Herman Finkers en Jochem Myjer.

Op zoek naar een theatervoorstelling in een specifieke plaats? Bekijk ook theaters in Amersfoort, Baarn, Nieuwegein, Soest, Veenendaal, Woerden of Zeist.

Over Utrecht
Utrecht is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, gemakkelijk herkenbaar aan de hoogste kerktoren van Nederland: de Domtoren. Door de centrale ligging is Utrecht gemakkelijk te bereiken met de auto en een belangrijk knooppunt voor de spoorwegen. De stad heeft drie grote universiteiten met als grootste de Universiteit Utrecht. De op een na grootste universiteit van Nederland.

De stad heeft een rijke geschiedenis. Utrecht was een van de eerste steden in Nederland met stadsrechten (1122). De naam Utrecht is afkomstig van het Latijnse Traiectum (oversteekplaats). In de Romeinse tijd was hier de rivier de Rijn namelijk ‘doorwaadbaar’. De U komt van benedenstrooms (uitrecht). De Romeinen bouwden hier daarom het castellum Traiectum van hout en aarde, om de grens te beschermen. Vanaf de twaalfde eeuw werd de stad steeds groter door het toevoegen van naburig gelegen delen.

Zoals elke grote stad in Nederland heeft Utrecht veel te bieden op het gebied van uitgaan. Naar het theater gaan in Utrecht betekent dat er veel keuze is. Het meest bekend zijn muziekgebouw TivoliVredenburg, het Beatrix Theater en de Stadsschouwburg Utrecht. Daarnaast kent Utrecht vele kleinere zalen en poppodium.

Theaters:

Beatrix Theater
Dit theater is, net als het Circustheater in Scheveningen, ontworpen door de architect Arno Meijs. Het biedt 1500 zitplaatsen. Het Beatrix Theater staat bekend vanwege de grootse musicalproducties die er spelen. Daarnaast worden er uiteenlopende voorstellingen zoals cabaret en concerten gegeven.

TivoliVredenburg
Muziekgebouw TivoliVredenburg is een van de grootste concertzalen van Nederland. Er zijn vijf concertzalen die plaats bieden aan maximaal 5500 bezoekers. Ook is er een café en een restaurant. Het is een muziekcentrum en poptempel in één. Veel nationale en internationale artiesten treden graag op in TivoliVredenburg.

Stadsschouwburg Utrecht
Het grootse theatergebouw in de stad Utrecht. Desondanks kent dit theater slechts twee zalen. Het is misschien kleinschalig maar daardoor krijgen de voorstellingen hier vooral een intiem karakter.

Theater Kikker
Dit theater biedt een eigentijdse mengeling aan van toneel, dans en muziek. Ook is er maandelijks op dinsdagavond een proeflokaal; een programma met korte optredens.

Het Huis Utrecht
Het Huis Utrecht kwam voort uit Huis a/d Werf en bestaat sinds 2013. Het is een plek voor makers en verschillende gezelschappen hebben zich er dan ook gevestigd. Ook de ontwikkeling van de wijk wordt actief gestimuleerd; Het Huis wil kunst en maatchappelijke vraagstukken bij elkaar krijgen. Daarnaast is er ook ruimte voor de ontwikkeling van jong theatertalent.

Poppodium EKKO
In EKKO spelen veel vernieuwende bands en dj’s. Daarnaast worden er tal van dansavonden georganiseerd. Opvallend is dat er bij EKKO zo’n 140 vrijwilligers hun steentje bijdragen.

Poppodium Tivoli aan de Helling
Een podium met een brede diversiteit. Dance, tribute optredens, zang maar ook toneel staat op het programma.

Theater de Paardenkathedraal
Een voormalige manege waar je vandaag de dag terecht kunt voor een theatervoorstelling.

Werftheater
Theater Huis aan de Werf heeft een uitgebreid aanbod. Veel beginnende artiesten en stand-up comedians staat hier op het podium. Het theater bestaat al meer dan 35 jaar. Een theater dat niet gesubsidieerd is en zichzelf al vele jaren staande weet te houden door de kwaliteit van de programmering.

Mirliton Theater in Hoog Catharijne
Van origine een kleinkunst en variété podium. Er worden zowel activiteiten door professionele artiesten als amateurs georganiseerd.

Schiller Theater
Klein theater gelegen aan de Minrebroederstraat.

RASA
Centrum dat kunst en cultuur uit alle werelddelen presenteert.

Kargadoor
Een centrum op de Oudegracht dat al ruim veertig jaar cultureel, sociaal en politiek een belangrijke rol vervult in Utrecht.

Theater de Musketon
Gelegen in de wijk Lunetten.

Theater ZIMIHC
Gelegen aan de Bouwstraat in Wittevrouwen. Het is een kunsthuis voor en door amateurkunstenaars uit de provincie Utrecht.

dB’s
Underground podium voor nieuwe bands uit binnen- en buitenland.