Cabaret voorstellingen in Zeist

Ben je op zoek naar een oudejaarsconference of comedy night? Hier vind je alle aankomende voorstellingen van cabaretiers en comedians.

Souvenirs
woensdag 01 apr 2020
Aanvang: 20:15 uur
Zeist
woensdag, 01 apr
2020, 20:15 uur

Souvenirs

Karin Bloemen maakt schoon schip in haar nieuwe voorstelling Souvenirs.

Cabaret €35
De vloer op
vrijdag 24 apr 2020
Aanvang: 20:15 uur
Zeist
vrijdag, 24 apr
2020, 20:15 uur

De vloer op

De Vloer Op is al jaren een hit op tv. Dus waarom zouden we het niet in het theater proberen?

Cabaret €27.50
In Space
zaterdag 02 mei 2020
Aanvang: 20:30 uur
Zeist
zaterdag, 02 mei
2020, 20:30 uur

In Space

De heren van Op Sterk Water zijn ook met In Space weer hilarisch en improviseren er muzikaal op los.

Cabaret €19.50
De Meestervoorspeller
vrijdag 08 mei 2020
Aanvang: 20:30 uur
Zeist
vrijdag, 08 mei
2020, 20:30 uur

De Meestervoorspeller

Viggo Waas is terug in het theater De Meestervoorspeller. Maar wie is de Meestervoorspeller?

Cabaret €19.50
Lusten & Lasten
vrijdag 15 mei 2020
Aanvang: 20:30 uur
Zeist
vrijdag, 15 mei
2020, 20:30 uur

Lusten & Lasten

De meiden van LOS zijn terug met een nieuwe show: Lusten en Lasten. Want wat zouden ze dat graag willen: een leven zonder lasten en alleen maar lusten.

Cabaret €17.50
Haenen brengt vreugde
zaterdag 16 mei 2020
Aanvang: 20:15 uur
Zeist
zaterdag, 16 mei
2020, 20:15 uur

Haenen brengt vreugde

Vier de mooie kanten van het leven en ga niet bij de pakken neer zitten.

Cabaret €25
Herman in Concert
zaterdag 23 mei 2020
Aanvang: 20:30 uur
Zeist
zaterdag, 23 mei
2020, 20:30 uur

Herman in Concert

Wil je nogmaals genieten van álle hoogstandjes van Herman in een bakje Geitenkwark? Dit is je kans!

Cabaret €20

Laatste nieuws

#841

Queen cover van OG3NE opgepikt door ….Queen!

De Bohemian Rhapsody cover van OG3NE is op Instagram opgepikt door Queen zelf.

#839

Beste Zangers komt met musical- en songfestivaleditie

Musicalfans en Songfestivalfanaten mogen uitkijken naar Beste Zanger-specials.

#840

Songfestival toch op tv in speciale vorm

Er zal een speciale uitzending gemaakt worden: 'Eurovision: Europe Shine a Light'.

#838

Diederik van Vleuten zet drie voorstellingen op YouTube

Bekijk de shows van meesterverteller Diederik van Vleuten op zijn YouTube-kanaal.

Hierboven zie je een selectie van alle bekende cabaretvoorstellingen van het land. Gebruik de filters om te kijken of er een voorstelling bij jou in de buurt plaatsvindt. Ook kun je op datum filteren, mocht je vooruit willen plannen.

 

Wat is Cabaret?

Cabaret is een bijzondere vorm van amusement die bij uitstek geschikt is voor het theater. Kort samengevat: cabaret is het theater van de lach. Het is een komische voorstelling waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende disciplines. Sketches worden vaak afgewisseld met toneelspel, zang, dans, poëzie. Tegenwoordig wordt het ook veel gemixt met stand-up comedy.

Cabaret is ontstaan als een vorm van kleinkunst en bestaat in die zin al heel erg lang. Tegenwoordig wordt het gespeeld in nachtclubs, radio en tv, maar vroeger kon je het in iedere kroeg of buurthuis wel vinden. Voor de 19e eeuw was er namelijk nog geen massamedia en als mensen een avondje vermaak wilden zien, konden ze kijken naar variété of een revue. Daar komt ook de naam cabaret vandaan: het was kleinkunst die in een cambret te zien was. Cambret is een Oudfrans woord voor een soort herberg die ook diende als kroeg en restaurant.

Daardoor had cabaret of kleinkunst ook weinig aanzien. Pas aan het einde van de negentiende eeuw kwam het artistieke en literaire cabaret in zwang, dankzij de vele kunstenaars en artiesten die elkaar konden ontmoeten in de grote Europese steden. Dat gebeurde met name veel in Parijs en Berlijn.

 

Het moderne cabaret 

Cabaret zoals je dat in Nederland kent, kwam in zwang na 1945. Vooral dankzij het succes van Toon Hermans, Wim Kan en Wim Sonneveld werd cabaret een van de meest populaire vormen van vermaak in het theater. Bij 'De Grote Drie' zie je ook goed de verschillende elementen terug. De gedichten van Hermans en de liedjes van Sonneveld waren (en zijn nog steeds) beroemd.

Maar het cabaret kreeg in Nederland ook een nadrukkelijk maatschappelijk element. Het bleek een hele prettige manier om maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Met name Wim Kan was hier bijzonder goed in. Niet zozeer omdat hij dingen bekritiseerde, maar omdat hij, in het zeer verzuilde Nederland, ook zijn eigen mensen streng onder de loep nam. De Oudejaarsconference werd een vaste traditie in Nederland en is nu zelfs populairder dan ooit.

Toch is lang niet al het cabaret in Nederland serieus. Cabaret is een veelzijdig genre en verandert gemakkelijk met de tijd mee. Dat komt bijvoorbeeld door de invloeden van televisie (Van Koot en Bie, Koefnoen, Van der Laan & Woe). Maar ook zie je veel invloeden uit het buitenland. Zo heeft stand-up comedy het cabaret weer terug in het café gebracht. 


Bekende cabaretiers

Nederland kent veel bekende cabaratiers, ieder met zijn eigen stijl. Bekende namen zijn: Hans Teeuwen, Najib Amhali, Ronald Goedemondt, Javier Guzman, Guido Weijers, Herman Finkers en Jochem Myjer.


Op zoek naar een theatervoorstelling in een specifieke plaats? Bekijk ook theaters in Amersfoort, Nieuwegein, Baarn, Soest, Veenendaal, Woerden of Utrecht.

Theaters:

Theater Figi