Musical, Voorstellingen

Nieuwe grote musical over waargebeurd verhaal

Stichting Nieuw Theaterwerk komt dit jaar met een nieuwe grote musical. De voorstelling is gebaseerd op een historische gebeurtenis die ook nu nog actueel is: de Dreyfus-affaire.

Deze geschiedenis staat bekend als de grootste doofpotaffaire in de Franse geschiedenis. De titel van de musical is Man op Duivelseiland.

J'accuse

De Joods-Franse officier Alfred Dreyfus wordt in 1894 veroordeeld voor hoogverraad. De straf bestaat onder andere uit een levenslange verbanning naar Duivelseiland, een eiland voor de kust van Frans Guyana. De uitspraak volgde echter na een onrechtvaardig proces. En majoor Picquart ontdekt na de veroordeling wie werkelijk het verraad pleegde.

De legerleiding wil de openbaring van deze informatie tegengaan en alles in de doofpot stoppen. Maar politieke en juridische druk zorgen voor heropening van de zaak. Dit levert uiteindelijk in 1903 volledige rehabilitatie op van Dreyfuse.

De beroemde brief van Émile Zola was een belangrijke factor bij de beslissing de zaak te heropenen. Zola plaatste namelijk in 1898 een open brief in de krant met de titel 'J'accuse...!'. Hij schreef hierin dat Picquart was veroordeeld vanwege zijn Joodse afkomst.

Actueel

Het verhaal is volgens Stichting Nieuw Theaterwerk nog steeds actueel. Want het stuk draait om "corruptie in de top en een klokkenluider die de waarheid blootlegt", staat op de website.

Marleen van der Loo (Op zoek naar Evita) en Rutger Bulsing (Soldaat van Oranje) regisseren de musical die 13, 14 en 15 juni in Diligentia theater in Den Haag speelt.

Stichting Nieuw Theaterwerk

Stichting Nieuw Theaterwerk werd opgericht in 2017 door drie theaterliefhebbers. Het trio deelde namelijk een passie voor theater en hadden een missie: vernieuwend theateraanbod maken voor amateur en semi-professionele gezelschappen. Tevens willen ze een platform bieden waar professionals, studenten en amateurs elkaar kunnen ontmoeten en van elkaar kunnen leren.


Kijk voor meer musicals in onze theateragenda.

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater