Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Nieuws / Sanne Vogel: sociaal bewogen alleskunner
16-05-2018

Sanne Vogel: sociaal bewogen alleskunner

Regelmatig lichten we een artiest of act uit om er wat meer over te weten te komen. Wie zijn ze, waar komen ze vandaan en waarom zijn ze de entertainmentwereld ingegaan? Vandaag: actrice Sanne Vogel.

Sanne Vogel is een ware alleskunner. Ze is vooral bekend als actrice, maar daarnaast regisseert ze, schrijft ze boeken en heeft ze zelfs een eigen kookprogramma.

Talentvol
Sanne (34) werd geboren in Nieuwegein. Ze bleek op jonge leeftijd al een groot talent. Als tiener won ze verschillende prijzen met haar deelname aan Kunstbende, waaronder de eerste prijs landelijke Kunstbende finale theater (1999) en de eerste eerste prijs landelijke Kunstbende finale Video (2000). Later sleepte onder andere de tweede prijs cultuurprijs Nieuwegein(1999) en het EI van de Mus voor aanstormend theater talent (2002) in de wacht. Tussen haar 18e en 26e stond ze elk jaar op de Parade met producties die ze maakte met haar broer, met wie ze het gezelschap De Vogelfabriek vormde.

Gedurende haar carrière schreef en regisseerde Vogel voorstellingen (o.a. Sneeuwwitje en de zeven caravans, Late avond idealen), speelde ze in vele toneelstukken (o.a. Coming out, Is there life on Mars) en films en tv-series (o.a. Tuintje in mijn hart, Danni Lowinski). In 2008 kwam haar eerste boek uit, Het levenswerk van een talentloos meisje. Momenteel werkt ze aan haar tweede boek.

Discipline
Sanne heeft dus inmiddels een imposant CV opgebouwd. Ze wordt gedreven door haar grote liefde voor theater. "Ik heb discipline. Ik had zo'n grote liefde voor theater dat alles daarvoor moest wijken", vertelde ze in 2013 in een interview met TPO.nl

Op jonge leeftijd kwam ze in aanraking met theater toen haar vader haar meenam naar zijn werk. Hij was conciërge op de HKU Theaterschool in Utrecht en daar werd Oorlogswinter opgevoerd van Huis aan de Amstel. "Toen ik dat zag, wist ik: dit is wat ik zoek. Ik heb gewoon heel veel fantasie en als je die fantasie visueel kan maken, dan ben ik blij."

Ze omschrijft zichzelf als "overgevoelig". Het is iets dat haar helpt in haar werk: "Als ik niet zo gevoelig zou zijn zou ik niet kunnen schrijven, regisseren en spelen: die gevoeligheid is mijn intuitie."

Illusie
Maar ondanks haar successen blijft ze nuchter. Beroemdheid zegt haar dan ook niet veel. "... beroemd worden is niks. Dat is een illusie. ... D'r zijn in Nederland meer mensen wel op tv dan niet op tv. ... Je kunt alles op Facebook zetten en Twitter. Het stelt niet zoveel voor."

Sociaal bewogen
Behalve talent heeft Sanne ook een sociaal hart. Haar sociale bewogenheid werd vorig jaar duidelijk met haar toneelstuk Nieuwe Familie. Hierin speelde ze met de twee Syrische vluchtelingen Muayad en Amir. Zij hebben een tijd bij haar gewoond, omdat ze geen onderdak hadden. "Soms zijn er producties die gewoon gemaakt moeten worden", schrijf ze op haar website.

Haar inzet voor de medemens bleef niet onopgemerkt; de actrice werd onderscheiden met een Duif voor de Vrede door de organisatie PAX voor haar inzet voor vrede.Kookprogramma
Vogel heeft overigens nóg een passie, een die niet veel mensen van haar kennen: koken en gastronomie. "Een uitstapje 's ochtends naar de biologische markt en vervolgens een hele dag in de keuken nieuwe recepten verzinnen, dat maakt me echt gelukkig", vertelde ze aan Lecreuset.nl. De actrice heeft zelfs een YouTube-kanaal met kookprogramma, Birdy's Kitchen.

Op het moment staat Sanne niet in het theater, maar werkt ze als regisseur aan haar film Zomer zonder mama.

Foto: Robin Escareno Chong
Op zoek naar een leuke voorstelling? Kijk dan snel in onze theatergenda!

Gerelateerd nieuws