Artiesten

Rutger Hauer (75) overleden: een terugblik

Een schok ging door ons land gisteravond: Rutger Hauer is overleden na een kort ziekbed. De oer-Hollandse jongen met zijn grenzeloos talent is niet meer.

Decennialang was hij hét icoon van de Nederlandse filmindustrie. En tevens eentje die liet zien dat je als Nederlands acteur wel degelijk succesvol de spong naar Hollywood kunt maken. 'Soldaat van Oranje' betekende zowel voor hem als voor regisseur Paul Verhoeven de doorbraak overzee. De blonde reus met zijn staalblauwe ogen werkte als een magneet op het witte doek, en hij werd dan ook veelgevraagd voor film en televisie in de Verenigde Staten. Zo speelde hij in 1982 naast Harrison Ford in de film Blade Runner (die zich afspeelt in zijn sterfjaar 2019), The Hitcher, Nighthawks en Escape from Sobibor.

Jeugdheld Floris en Turks Fruit

In de jaren 60 brak hij nationaal door als jeugdheld Floris, onder regie van Paul Verhoeven. Zijn rol in Turks Fruit (eveneens van regisseur Verhoeven) leverde hem al succes op in het buitenland, zo speelde hij in de Engelse film The Wilby Conspiracy. Na de film 'Soldaat van Oranje' stond het duo Verhoeven en Hauer definitief op de internationale filmradar.

Reacties op overlijden

Hauer was geliefd als acteur en als persoon. Hoewel hij privé op zichzelf bleef, maakte hij een onuitwisbare indruk op mensen en denken velen met liefde terug aan het warme contact dat hij uitstraalde. "Ik herinner mij alleen maar mooie dingen, ook al waren er echt weleens spanningen. Maar dat hoort erbij. Bij elke film dacht ik: welke rol kan Rutger dit keer spelen? Ik ben vooral heel droef dat hij er niet meer is," aldus Paul Verhoeven. Monique van de Ven speelde in Turks Fruit zijn onstuimige geliefde, en denkt met veel gevoel terug aan hem: "Hij heeft 47 jaar deel uitgemaakt van mijn leven. Na het grote succes van Turks Fruit zijn we altijd bevriend gebleven. We waren niet verliefd, maar toch spatte onze liefde van het doek, zoals hij dat altijd zo mooi omschreef".

Jeroen Krabbé: "Hij was geboren voor de camera, de camera hield van hem. Hij had een 'presence' die je maar zeer zelden bij acteurs ervaart. Het was altijd heel fijn als we elkaar zagen en spraken. Het voelde altijd heel vanzelfsprekend. Maar Rutger was tegelijkertijd niet van de vriendschappen, hij was een einzelgänger." Pieter van Vollenhoven herinnert zich Hauer als "een bijzondere en innemende man, die in je geheugen staat gegrift." Ook dichter Nico Dijkhoorn wijdt mooie woorden aan de acteur: "Door Rutger en Monique rijd je nooit meer met een leeg hart op de fiets door Amsterdam. Morgen allemaal naar de Dam en fluitend over Rokin met geliefde achterop. Voor Rutger."

Mijn jeugdheld #Floris Rutger Hauer overleden. Lees het net. Man heeft ons als jongetjes zoveel laten beleven. RIP einde Oldestein 😔

— frits wester (@fritswester) July 24, 2019

RIP the great Rutger Hauer: an intense, deep, genuine and magnetic actor that brought truth, power and beauty to his films. My personal favorites: Flesh + Blood, Eureka, The Hitcher, Blade Runner, Ladyhawke and Blind Fury. pic.twitter.com/1F2Via3mLY

— Guillermo del Toro (@RealGDT) July 24, 2019

Overlijden Rutger Hauer

Rutger Hauer werd geboren op 23 januari 1944 in Breukelen, en overleed 19 juli 2019 op 75-jarige leeftijd in zijn Friese woonplaats Beetsterzwaag. Hij werd afgelopen woensdag in besloten kring begraven.

Bron uitgelichte foto (links): De Wereld Draait Door, 2018

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater