Artiesten

Monique van de Ven wint Gouden Kalf op Filmfestival

Actrice Monique van de Ven (66) heeft een Gouden Kalf voor de Filmcultuur gekregen op het Nederlands Film Festival.

Het bestuur van het Utrechtse festival noemt Van de Ven een echte bruggenbouwer, die "met haar liefde voor film mensen weet te verbinden." De actrice is zeer vereerd met de prijs: "Film is mijn leven en heeft mij zoveel over het leven geleerd. Ik ben er een gelukkig mens van geworden." Ze won al twee maal eerder een Gouden Kalf: in 1984 voor haar oeuvre en in 1990 als Beste Actrice voor haar rol in de film Romeo.

Debuut Monique van de Ven in Turks Fruit

Van de Ven maakt in 1973 haar debuut in Turks Fruit, de spraakmakende filmbewerking van het boek van Jan Wolkers. Tijdens haar loopbaan werkt ze mee aan ruim vijftig producties op het gebied van film en tv. Momenteel staat de productie Turks Fruit in het theater met in de hoofdrollen Chris Peters, Ali Zijlstra, Bart Klever en Debbie Korper. Hans Kemna zorgde voor de casting van de originele filmversie met Monique van de Ven en Rutger Hauer, en zocht voor deze toneelversie ook de acteurs uit.

Gouden Kalf

Het Gouden Kalf voor de Filmcultuur bestaat sinds 1981 en is één van de onderscheidingen van de organisatie. Deze prijs is in het leven geroepen "om personen of instanties te onderscheiden die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de filmcultuur". Eerder mochten onder meer Gerard Soeteman (2017), Alex en Marc van Warmerdam (2016), Sandra den Hamer (2015), Burny Bos (2014) en Monique van Schendelen (2013) de prijs in ontvangst nemen. De winnaars van de andere Gouden Kalveren worden bekend gemaakt in oktober.

Benieuwd welke voorstellingen er momenteel in de theaters spelen? Kijk snel in onze theateragenda!

Foto: Rob Mieremet / Nationaal Archief

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater