Artiesten

Freek de Jonge ziet de 80 met vertrouwen tegemoet

Freek de Jonge viert vrijdag 30 augustus zijn 75e verjaardag. Hij bereikte deze leeftijd zo gemakkelijk, dat hij de 80 ook met vertrouwen tegemoet ziet. Dat schreef de Telegraaf dinsdag.

"Tja, nou komt ook die 80 eigenlijk al een beetje in beeld. Maar vroeger dacht ik: poeh 60, dat bleek geen punt. Toen kwam de 70, dat viel ook mee, dus die 80 gaat straks vast ook wel. Ik sprak laatst Paul van Vliet, die is 83 en ziet er tiptop uit. En ik voetbal nog regelmatig met Sjakie Swart, die is 81, en dat gaat ook nog prima", vertelt De Jonge.

Neerlands Hoop

Freek viert zijn verjaardag onder andere met het weggeven van de box Neerlands Hoop Compleet aan bibliotheken. Hij doet dit ook namens Bram Vermeulen die in 2004 overleed. Als duo schreven hij en Vermeulen indertijd theaterhistorie. "Ik betrek hem er nadrukkelijk bij."

Canon

Maar Freek viert zijn verjaardag ook in het theater. Want op 20 en 21 september geeft hij twee speciale optredens in Carré. Het gaat om de nieuwe voorstelling, Canon. Daarin vertelt hij "grote verhalen" uit zijn oeuvre. Eerder in september speelt hij de voorstelling ook in enkele andere theaters door het land.

Film, nieuwsjaarsconferentie en meer

Een jaartje erbij betekent overigens niet meer rust in de agenda van De Jonge. Zo verschijnt in het voorjaar van 2020 de bioscoopfilm De Vogelwachter van Threes Anna met Freek in de hoofdrol.

Ook speelt hij zijn zogenaamde jaarsconference, De Lachgasfabriek. Deze wordt op 1 januari op tv uitgezonden. "Die speel ik eerst in de provincie en die wordt dan eind december in Amsterdam opgenomen", vertelt Freek.

Verder staat er nog een boek op de planning over de geloofsstrijd van zijn vader. De grootvader van de cabaretier voelde zich geroepen door God om te evangeliseren. Hij vond dat zijn eerstgeboren zoon - de vader van Freek - dominee moest worden. "Mijn vader heeft op zijn 17e, 18e erg getwijfeld of dat ook Gods bedoeling was. Uiteindelijk is hij dominee geworden en gebleven. Zonder spijt."

Documentaire

Op 2 september zendt de VPRO de documentaire Freek uit van Dennis Alink.


Kijk voor meer voorstellingen in onze theateragenda.

Gerelateerde onderwerpen

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater