Columns, Toneel, Voorstellingen

Cinema - Toneelgroep Oostpool

Cinema van Toneelgroep Oostpool en Het Nationale Theater is een onvervalste ode aan de bioscoop en haar personeel. Alles speelt zich af in de bioscoopzaal en het plot lijkt bijna letterlijk uit het leven gegrepen. Je wordt dan ook getrakteerd op ruim twee uur magisch realisme. Drie werknemers die popcorn vegen, de projector bedienen en over hun favoriete films praten. Maar is een portret van alledaagse werkzaamheden niet saai? Absoluut niet! Met name voor filmliefhebbers is Cinema een groot feest van herkenning.

Wie namelijk graag naar de film gaat, zal veel van het gekeuvel herkennen. Waarom een film nu goed of slecht is, bijvoorbeeld. En worden er tegenwoordig überhaupt nog wel goede films gemaakt? Avery, de medewerker die net is aangenomen, is een echte filmsnob. Hij haalt zijn neus op voor digitale technieken en zweert bij ouderwets celluloid. 'Een 35-milimeterfilm digitaal projecteren is als kijken naar een ansichtkaart van de Mona Lisa, in plaats van naar de Mona Lisa zelf.'

Cinema is voortreffelijk in zijn alledaagsheid

Daarnaast zit Cinema boordevol verwijzingen naar beroemde Hollywood-films, filmhuisfilms en filmklassiekers. Niet alleen zie je de schaduwen van beroemde films voorbij komen, ook zit de voorstelling vol met subtiele hints en knikjes. Tijdens het poetsen van de stoelen, het dweilen en het puinruimen van de zaal proberen de medewerkers elkaar bovendien af te troeven met filmkennis. Ze spelen het spel "six degrees of Kevin Bacon", waarbij je in maximaal zes stappen twee acteurs aan elkaar moet linken.

Dat kijkt allemaal bijzonder fijn weg, want de karakters van Cinema zijn voortreffelijk. Ze zijn herkenbaar, eigentijds en alledaags. Tijdens het schoonmaken, opruimen en repareren ontdek je dat er veel meer achter dat personeel zit dan je denkt. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen problemen, maar het script vervalt daarbij gelukkig niet in hinderlijke cliché's. Daardoor wordt de illusie dat je naar échte mensen zit te kijken nog groter. De voorstelling lijkt soms zelf bijna wel op een filmhuis-film.

Magisch realisme

Want wie kent nu niet van die mensen als Sam en Avery, die elkaar continue proberen af te troeven met triviale weetjes over films? En menig arme student zal in de schoenen hebben gestaan van Avery, die een bijbaantje heeft op een plek waar mensen fulltime werken. Zijn die mensen daar dan dom? Nee, natuurlijk niet! Sam heeft zijn trots en zijn zwaktes, maar vooral veel moeite met zichzelf openstellen. En Roos is al helemaal een bijzonder type, dat haar mening niet onder stoelen of banken steekt.

Maar een simpele opsomming doet deze karakters eigenlijk te kort. Het laat niet het magische realisme zien, waardoor het voelt alsof je ze echt kent. Er zitten ook veel subtiele dingen in het toneelspel die indrukwekkend zijn, maar moeilijk zijn om uit te leggen. De routine van het zaalvegen, bijvoorbeeld.

Conclusie

Je krijgt bijna vanzelf nostalgische gevoelens naar die oude bioscoopzaaltjes met ratelende projectoren. Toch is Cinema - tot onze grote verrassing - een frisse en eigentijdse voorstelling geworden. Door een sterk script, realistisch acteerwerk en een strakke regie ontstaat een perfecte illusie die ruim twee uur weet te boeien. Het stuk is voortreffelijk in zijn alledaagsheid. En om die reden een aanrader.

In de bioscoop worden grootste verhalen verteld. Maar in het aftandse zaaltje van Cinema zijn de verhalen van het personeel het interessantste. De mensen die je popcorn scheppen en de zaal vegen; dit is hún verhaal. Na afloop van de voorstelling wilden we eigenlijk meteen naar de film.

Cinema van Toneelgroep Oostpool en Het Nationale Theater speelt momenteel in Huis Oostpool in Arnhem. Daarna zal de voorstelling door Nederland toeren.

Tekst: Bram Balk
Foto's: Sanne Peper

Ben je op zoek naar een andere toneelvoorstelling? Kijk dan ook even in onze theateragenda.

Gerelateerde onderwerpen

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater