Artiesten

Pierre Kartner 84 jaar: succes, kritiek en hoe het Smurfenlied bijna niet bestond

Pierre Kartner - ook wel bekend als Vader Abraham - is vandaag jarig. Hij wordt 84 jaar. Kartner heeft een prachtige muziekcarrière achter de rug met een hele reeks aan hits. Een van de meest bekende is natuurlijk het Smurfenlied. Maar had het aan Kartner gelegen, dan had dit lied nooit bestaan!

"Toen Peyo, de tekenaar, het destijds aan mij vroeg had ik geen tijd. Ik was druk en heb eerst nee gezegd," vertelde Kartner vorig jaar aan het AD. "Harry Thomas was destijds muziekproducent en organisator van schlagerfestivals. Hij had het contact gelegd met Peyo, want het lukte niet echt om door te breken met de smurfen en ze waren al vijftien jaar bezig. 'Laat Vader Abraham een liedje maken dan moet het gaan lukken', had Peyo tegen Harry gezegd. Harry was een stripofiel, kwam graag in Brussel bij Peyo. Toen ik het niet zag zitten, smeekte hij: 'Doe het dan voor mij'. Dat heb ik gedaan."

Het liedje moest overigens in korte tijd geschreven worden. "Dat dat refrein 'lalalala' werd, kwam omdat er geen tijd meer was," aldus Kartner.

Hoe Pierre Kartner Vader Abraham werd

Net zoals bij het Smurfenlied, was de creatie van de act Vader Abraham ook geen vooropgezet plan. Pierre had het carnavalsnummer Vader Abraham Had Zeven Zonen geschreven. Maar hij had niemand om het goed te zingen. Toen Rinus Spoor het liedje graag in zijn tv-programma Een lach en een traan wilde, besloot Kartner het dan maar zelf te doen. Hij verkleedde zich als de Bijbelse figuur Abraham en paar van zijn vrienden speelden zijn zonen.

Vader Abraham werd een doorslaand succes en scoorde nog vele hits. Zo zong hij het duet Zou Het Erg Zijn Lieve Opa met de elfjarige Wilma.

Inspiratie

Voor zijn liedjes vond Pierre Kartner inspiratie in zowel politieke en maatschappelijk ontwikkelingen, als in zijn persoonlijke leven. Hij schreef bijvoorbeeld Ajax Wint De Europacup ter ere van de kwalificatie van Ajax voor de Wereld- en Europacup in 1972-1973.

Met Den Uyl Is In Den Olie in 1974 was juist de politiek het onderwerp. In dit duet met Boer Koekoek klaagde Pierre de olieboycot aan die ontstond ten tijde van kabinet Den Uyl. Het nummer werd overigens zelf ook geboycot door onder meer de VARA vanwege het 'anti-socialistische' karakter. Het lied was groot nieuws, zelfs de The Herald Tribune en bij Associated Press schreven erover.

Maar Pierre vond ook inspiratie dichter bij huis. Het lied Bedankt Lieve Ouders was gericht aan zijn ouders en in Blauwe Kinderogen bezingt hij de ogen van zijn zoon. In Het Kleine Café Aan De Haven ontstond nadat de zanger tevergeefs wachtte op een journalist in een café aan het haventje van Hoorn.

Kritiek

Hoewel Vader Abraham zeer geliefd is bij het grote publiek, kreeg hij ook wel eens kritiek. Een bekend voorbeeld was het interview in het programma Noord-Zuid met Johan Anthierens en Mies Bouwman in 1978. Met name Anthierens bekritiseerde het feit dat Pierre geld verdiende met het schrijven over menselijke sentimenten. Pierre vond gesprek zo vervelend worden, dat hij wegliep aan het einde van het gesprek. Verder viel Jasperina de Jong eens de figuur van Vader Abraham eens aan met de vraag "Waarom moet je je ouders danken"?

Het interview in het programma Noord-Zuid

Veel fans in alle lagen van de bevolking

Toch heeft Vader Abraham veel fans en wel in alle sociale lagen van de bevolking. Zo liet bijvoorbeeld niemand minder dan Dries van Agt weten een groot fan te zijn.

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater