Musical, Voorstellingen

Op Hoop van Zegen: Mariska van Kolck vertelt over haar Kniertje

'De vis wordt duur betaald' is een van de meest memorabele zinnen uit het Nederlandse toneel. Mariska van Kolck speelt in de musical Op Hoop van Zegen de beroemde rol van vissersvrouw Kniertje. In een interview met AD vertelt ze hoe ze een eigen draai geeft aan de rol.

Dat ze de rol mag spelen noemt ze meer dan eervol. "Het is een klassieker, iedereen kent het en zeker dat ene zinnetje". Op Hoop van Zegen doet in veel opzichten denken aan eerdere dramatische stukken waarin Van Kolck speelde, zoals Ciske de Rat en De Jantjes.

Toch is het nog even schakelen: "Ik heb veel comedy gedaan - op toneel en tv, ben toch een springerig, energiek type," vertelt Mariska. "Kniertje was tijdens de eerste repetities bijna een huppelende danseres. Ik moest echt worden afgeremd. Ook omdat ik nog speelde in De Liften, een komedie met drie vrouwen, die eind dit jaar in reprise gaat."

Inmiddels is haar Knier nu veel meer ingetogen. Ze is "Een nederige vrouw die haar lot in handen van God legt, een onwrikbaar vertrouwen in de almachtige heeft. Ze gelooft ook niet dat er zulke harteloze reders zijn die geen zeewaardige boten laten varen." Hierbij put ze ook uit haar eigen ervaringen. Van Kolck woont namelijk al een aantal jaren alleen en moet voor twee jongens zorgen. "Ik werk keihard, want er moet brood op de plank komen. (...) Ik weet niet wat het is om je kinderen te verliezen, maar ik kan me er wel een voorstelling van maken."

Ben je op zoek naar een musical-voorstelling? Kijk dan ook even in onze theateragenda.

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater