Artiesten, Dans, Theater, Theatermakers, Voorstellingen

Nederlands Dans Theater: artistiek directeur vertrekt in 2020

Paul Lightfoot stopt in 2020 als artistiek directeur van Nederlands Dans Theater. Dat heeft hij dit weekend bekend gemaakt. De beslissing is onverwacht, zo bericht De Volkskrant, die ook een interview met hem heeft. Lightfoot blijft wel huischoreograaf van het gezelschap. Hij treedt terug als artistiek directeur om juist meer tijd te hebben voor het maken van nieuw danswerk.

Lightfoot kondigt zijn vertrek ruim van tevoren aan zodat er meer dan genoeg tijd is om naar een geschikte opvolger te zoeken. Dat zal niet gemakkelijk worden. Hij is namelijk een discipel van Jiri Kylián, een van de grote boegbeelden van het Nederlands Dans Theater. Hij wordt vaak gezien als Kyliáns kroonprins.

"Toen ik in 2011 deze hoge positie aanvaardde", vertelt Lightfoot aan de Volkskrant, "nam ik mij voor dit tien jaar te doen". "Het worden er dus negen. Langer wordt voor mij ongezond. Choreograferen en leidinggeven zijn twee voltijdbanen, die elkaar kunnen tegenwerken."

Daarbij waren het ook tropenjaren voor de 52-jarige Brit. Hij moest dealen met harde bezuinigingen in 2012. Het NDT kwam terecht in een politiek spel in Den Haag rond de bouw van het Spuiforum. Kylián besloot na zijn vertrek drie jaar lang geen enkel werk van hem door het NDT te laten dansen. Tot overmaat van ramp strandde ook zijn huwelijk met de Spaanse choreografe Sol León, zijn artistieke zielsverwant. De twee maken nog steeds dansstukken samen.

Lightfoot en León zullen ook na de zomer van 2020 exclusief stukken voor NDT blijven maken. "Een ander gezelschap leiden? No way. Geen groep kan tippen aan het NDT. De kwaliteit van de dansers en de organisatie is ongeëvenaard."

Foto: Rahi Rezvani

Ben je op zoek naar een dansvoorstelling? Kijk dan ook even in onze theateragenda.

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater