Artiesten

Martine Bijl (71) overleden

Zangeres, actrice en presentatrice Martine Bijl is afgelopen donderdag overleden. Dat laat een woordvoerder van haar familie weten. Ze kreeg vier jaar geleden een hersenbloeding, waarvan ze lange tijd moest revalideren. De complicaties van diezelfde hersenbloeding zijn helaas ook de reden dat ze is overleden. Martine Bijl werd 71 jaar.

In maart schreven we nog dat Martine Bijl leed aan een ernstige depressie door de nasleep van haar hersenbloeding. Hiervoor was ze al in 2017 opgenomen in een kliniek. In het boek Rinkeldekink beschreef ze dat voor haar gevoel na de hersenbloeding een vreemd wezentje in haar was gekropen, die de controle van haar eigen lichaam ontnam.

Martine Bijl: in memoriam

De laatste jaren was Martine op televisie te zien als de presentatrice van het immense populaire programma Heel Holland Bakt. Na haar hersenbloeding werd die overgenomen door haar goede vriend André van Duin. Ze verscheen nadien niet meer in het openbaar.

Die stille aftocht doet geen recht aan de statuur van Martine Bijl, die jarenlang werkte voor de televisie en het theater. Ze schreef boeken, liedjes en vertaalde musicals voor het Nederlands publiek. Daarnaast was ze bekend als actrice. En ze begon haar carrière bovendien als chansonnière.

In 1965 werd Martine op haar zeventiende ontdekt als zangeres en mocht een jaar later aan de slag bij Willem Duys. Vlak daarna werd ze genomineerd voor een Edison muziekprijs en mocht deelnemen aan het Songfestival van Knokke in juli 1966. Een jaar later kwam de plaat 'Liedjes uit de tijd van Ot en Sien' uit, waar ze de Edison voor won.

Toch lag haar creatieve hart voor een groot deel bij het schrijven en vertalen. Zo schreef ze bijvoorbeeld Nederlandse teksten voor de liedjes van Disney-films, zoals De Aristokatten. Ook werkte ze met Anton Pieck aan het boek 'Sprookjes van de Efteling', dat in 1974 verscheen. In 1983 won ze de Johan Kaart Prijs. In de jaren negentig vertaalde ze de typisch Britse comedy 'Tom, Dick & Harriet' naar de populaire Nederlandse comedyserie Het Zonnetje in Huis. Hier speelde ze zelf ook een belangrijke hoofdrol in.

Minder bekend is haar werk voor de Nederlandse musical, waarvoor ze veel stukken vertaalde. Voor Joop van den Ende Theaterproducties, die later over ging in Stage Entertainment, vertaalde ze vele bekende musicalproducties. 42nd Street, Aïda, The Lion King, Beauty and the Beast, The Wiz, Tarzan, Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, Mary Poppins, We Will Rock You, La Cage Aux Folles, Wicked, The Little Mermaid, Sister Act en Billy Elliot staan allemaal op haar naam.

Ben je op zoek naar een voorstelling? Kijk dan ook even in onze theateragenda.

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater