Artiesten

Jarige Martine Bijl gaat nog altijd gebukt onder zware depressie

Martine Bijl mag vandaag 71 kaarsjes uitblazen, maar of het werkelijk zo feestelijk wordt, is nog maar de vraag. André van Duin maakt zich ernstige zorgen over haar. "Het lukt mij niet meer om haar aan het lachen te maken, om eerlijk te zijn. Dat is natuurlijk behoorlijk triest."

Prinsjesdag 2015 betekende een zwarte dag voor de voorheen altijd zo goedlachse en sympathieke presentatrice en zangeres, die volop in het leven stond. Op deze zonnige ochtend werd ze getroffen door een zware hersenbloeding. "Het was een soort granaat die in haar kop explodeerde, maar ook in ons leven, eigenlijk", aldus echtgenoot Berend Boudewijn. "Martine deed een paar gymnastiekoefeningen. Ik hoorde een bons en toen lag ze naast de stoel." Aanvankelijk leek ze goed te herstellen na een lange revalidatieperiode, maar nieuwe tegenslagen zoals de virusinfectie gordelroos en een depressie lagen op de loer. Een jaar geleden overleed haar geliefde broer Jan Egbert, die ook meeschreef aan haar lp's in de jaren 70.

Vreemd wezen in lichaam geslopen

Martine werd tijdelijk opgenomen in een kliniek om haar depressie te behandelen, maar desondanks lukte het haar een boek te schrijven over haar hersenbloeding en de nasleep daarvan. In 'Rinkeldekink' vertelt ze eerlijk over het vreemde wezen dat in haar is gekropen. "Hij trekt mijn lichaam aan als een jas. Hij steekt zijn lange armen diep in de mijne en krabbelt en schraapt in het vlees onder mijn huid, die dunner is dan papier. Ik voel zijn knokige vingers met het afgeplatte bovenste kootje. Het lukt me haast niet om iets op te pakken en als ik het eenmaal vast heb, dwingt hij mij om het vast te houden. Een stuk bestek, een tandenborstel, ik kom er niet vanaf. "

"Die vrouw was opeens weg"

De hersenbloeding betekende een kentering in haar leven, waarna ze noodgedwongen afscheid nam van haar succes dat zo vanzelfsprekend leek. "Gisteren nog was ik een vrolijke vrouw die er geen moeite mee had om de hele dag op haar knieën in de aarde te wroeten, soepel overeind te komen en eens lekker het applaus in ontvangst ging nemen voor haar prachtige tuin, haar jeugdige verschijning, en voor de geinige presentatie van Heel Holland Bakt die zoveel verraste complimentjes opleverde. Die vrouw was opeens weg, die had haar biezen gepakt, die was vertrokken uit mij. Het was een kort besefje, dat voorbij flitste als de lamp van een vuurtoren."

Geen terugkeer bij Heel Holland Bakt

André Van Duin verving de voormalige cabaretière als presentator van het tv-programma Heel Holland Bakt. Maar zegt: "Ik denk dat we inmiddels allemaal wel de conclusie hebben getrokken dat Martine niet meer terug gaat komen." Hij was afgelopen kerst nog bij Martine en haar man op bezoek, maar merkte op dat ze zeer zwaarmoedig is. "Hoewel Martine met het schrijven van haar boek een unieke prestatie heeft geleverd - ik heb tranen gelaten van het lachen en van het huilen -, kun je niet zeggen dat het op dit moment goed met haar gaat. Ze is echt wel depressief, wat ik me in haar situatie ook best kan voorstellen. Het lukt mij niet meer om haar aan het lachen te maken, om eerlijk te zijn. Dat is natuurlijk behoorlijk triest." Ook over haar man maakt de komiek zich zorgen. "Ook hem moet je niet vergeten. Ik denk dat mensen weleens vergeten hoe zwaar een dergelijke situatie ook voor de partner is."

Van Duin koestert prachtige herinneringen

André wil vooral de prachtige herinneringen in ere houden. "Ze is altijd in mijn gedachten. Al helemaal als er zulke mooie hoogtepunten te vieren zijn rond het programma. Wat betreft Martine is dat natuurlijk een dubbel gevoel."

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater