Cabaret

Freek de Jonge verzorgt nieuwjaarsconference op tv!

Freek de Jonge is flink in het nieuws de afgelopen dagen. Zo liepen de gemoederen tijdens het Boekenbal hoog op na zijn statement tegen een uitspraak van Thierry Baudet. Gisteren kwam hij echter met een leuk nieuwtje: hij verzorgt een nieuwjaarsconference op 1 januari bij de VPRO.

De meningen waren sterk verdeeld na zijn spontane optreden tijdens de opening van het Boekenbal. Freek de Jonge onderbrak de toespraak van Eveline Aendekerk, directeur van de organiserende Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Op het moment dat Aendekerk vroeg om een moment van stilte voor de slachtoffers van de aanslag in Utrecht, stond De Jonge op: "Ik vind dat we aan het begin een statement moeten maken over de toespraak die Thierry Baudet heeft gehouden!" zo riep hij. Er stond vervolgens zowel bijval als onrust in de zaal, terwijl Aendekerk haar toespraak voortzette.

Statement tegen Thierry Baudet

Na afloop vertelde De jonge dat hij veel bijval kreeg: "Er zit hier een groep mensen bij elkaar die heel erg gekwetst is door wat de leider van de grootste partij heeft gezegd over dat kunstenaars, wetenschappers en journalisten de oorzaak zijn van alle ellende. Daar hadden we vanavond eventjes acht op moeten slaan. Het gaat om de sfeer die Baudet heeft gecreëerd. Het is herkenbare taal uit een periode waaraan we liever niet worden herinnerd." De cabaretier doelt op een uitspraak van FVD-leider Thierry Baudet in zijn overwinningsspeech vorige week, waarin hij zegt dat "we ondermijnd worden door onze universiteiten, door onze journalisten, door de mensen die onze kunstsubsidies ontvangen". De Jonge wil graag weten wat Baudet hiermee bedoelt: "Maar dan moet ie vervolgens zeggen wat het dan betekent. Wat die ondermijning dan inhoudt. Op het moment dat je verantwoordelijkheid krijgt, moet je ook staan voor de consequenties van wat je zegt." Overigens zou hij dit best persoonlijk willen vragen tijdens een etentje met Baudet, zo vertelt hij op de radio. Luister hier naar het uitgebreide interview met De Jonge voor het programma '1 op 1' voor NPO Radio 1.

Nieuwjaarsconference Freek de Jonge

Freek de Jonge verzorgt op 1 januari 2020 een nieuwjaarsconference bij de VPRO. De voorstelling duurt anderhalf uur. Dit seizoen staat de cabaretier in het theater met zijn shows 'De suppoost' en 'De week van Freek'.

Benieuwd welke cabaretvoorstellingen er spelen in de theaters? Kijk snel in onze theateragenda!

Gerelateerde onderwerpen

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater