Artiesten, Cabaret, Voorstellingen

Freek de Jonge verstoort opening Boekenbal

Het jaarlijkse boekenbal geeft altijd wel de nodige reuring. Zo ook dit jaar: cabaretier Freek de Jonge verstoorde afgelopen vrijdag de opening van het evenement. Tijdens het openingswoord van CPNB-voorzitter Eveline Aendekerk stond hij opeens op en verhief zijn stem. 'Ik vind dat we aan het begin een statement moeten maken over de toespraak die Thierry Baudet heeft gehouden!' zo riep hij. Er stond vervolgens zichtbaar onrust in de zaal.

Tijdens het openingswoord maakte voorzitter Aendekerk een moment stilte vrij voor de slachtoffers van de aanslag in Utrecht. Maar vrijwel direct stond Freek op om over de verkiezingen te beginnen. Daar werd echter geen gehoor aan gegeven. 'Loop er dan niet zo raar overheen. Het is toch gewoon zo. Doe niet zo dom!' aldus een tierende Freek.

De cabaretier werd vervolgens tot stilte gemaand. Het voorval was erg opmerkelijk. Het thema van de boekenweek is dit jaar 'de moeder de vrouw'. Freek de Jonge komt regelmatig op voor vrouwenrechten. Eveline Aendekerk is de eerste vrouwelijke directeur voor de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Wat bezielde De Jonge om haar speech te doorbreken?

Dat is onduidelijk gebleven. Aendekerk vervolgde wel met opmerkelijke woorden haar speech. 'Dit is precies wat ik me als klein meisje voorstelde van het Bal. Nou ja, niet helemaal,' vertelt ze lachend. 'Ik droomde er van dat ik als kleuter een zaal zou toespreken vol ultra-kritische luisteraars, die allemaal stuk voor stuk vonden dat ze een veel betere speech hadden kunnen schrijven. Nou, die droom is uitgekomen!'

Freek de Jonge en het boekenbal

Het is trouwens niet de eerste keer dat Freek de Jonge op het feest voor flink wat opschudding zorgt. Liefhebbers van Nederlandse literatuur zullen zich nog herinneren dat de Groningse cabaretier in 2000 dreigde om het boekenweekgeschenk van Harry Mülisch te verbranden.

Ben je op zoek naar een voorstelling? Kijk dan ook even in onze theateragenda.

Gerelateerde onderwerpen

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater