Wieteke van Dort is overleden
De 81-jarige actrice overleed aan de gevolgen van kanker.
Wieteke van Dort (1943 - 2024) was actrice, cabaretière en zangeres. Haar bekendste typetje is Tante Lien. Ook stond ze aan de wieg van de Nederlandse kindertelevisie.
Wieteke van Dort groeide op in Nederlands-Indië en woonde vanaf haar veertiende in Nederland. Tijdens haar middelbare schooltijd debuteerde ze met haar dichtbundel Handen bij uitgeverij Nijgh en van Ditmar, welke lovend werd ontvangen in de media. Ze volgde een opleiding tot kleuterleidster en een aantal jaar toneelschool, waarna ze zich aansloot bij de Nieuwe Komedie/Toneelgroep Arena.
Aan het begin van haar carrière was Van Dort cabaretière bij Wim Kan en Corry Vonk. Hierna richtte ze zich op televisie, waar ze met name zeer succesvol was in kinderprogramma's. Zo speelde ze samen met Willem Nijholt in Oebele. De Stratemakeropzeeshow met Aart Staartjes en Joost Prinsen was een enorme succesformule. Enkele jaren hierna maakten ze samen de televisieserie J.J. de Bom voorheen de kindervriend, en ook in Het Klokhuis werkten ze weer veelvuldig samen. Teksten en liedjes uit deze series waren van de hand van het Schrijverscollectief, bestaande uit Willem Wilmink, Karel Eykman, Hans Dorrestijn, Jan Riem en anderen.
Vanaf midden jaren 70 was Van Dort ook op de radio te horen met haar programma Radio Lawaaipapegaai. Ook als zangeres beleefde Van Dort hoogtijdagen. Na het succes van het televisieprogramma Kun je nog zingen, zing dan mee verschenen de liedjes op een lp, waaraan ook Willem Nijholt meewerkte. Ook hun opvolger, de lp Ot & Sien in Indië, werd een groot succes.
In 1979 introduceerde ze haar alter ego Tante Lien in De late late Lien Show. Hierin werd door middel van sketches, liedjes, dans en verhalen de herinneringen aan het Nederlands-Indië tot leven gewekt. Het typetje zou ze ook in latere jaren nog vele malen neerzetten.
Naast haar grote successen in de jaren zeventig en tachtig is ze op diverse terreinen actief gebleven in de loop der jaren. Zo speelde ze een gastrol in 't Schaep met de 5 pooten (2006), was ze actief in de politiek (Natuurwetpartij), speelde ze in Sinterklaasfilms en zet ze zich in voor diverse goede doelen en initiatieven. Ook sprak Van Dort vele sprookjes in voor de Efteling, zoals Roodkapje, Hans en Grietje en Vrouw Holle. In 2018 en 2019 trad ze meermalen op tijdens de theaterproductie De Indië Monologen.
Van Dort ontving in de loop van haar carrière vele prijzen. Zo won ze Edisons voor de plaat van het kinderprogramma Oebele (1969), voor de eerste plaat van de Lawaaipapagaai (1978) en voor de J.J. de Bom plaat (1982).
Voor het televisieprogramma J.J. de Bom ontving ze tevens een Nipkowschijf (1979) en De Kinderkast, uitgereikt door de Stichting Voor Het Kind. Voor haar gehele radio- en televisie oeuvre ontving ze in 1980 nog De Kleine Kinderkast.
De Indische Kulturele Kring beloonde haar met een Gouden Lotus voor haar Indische repertoire en voor De Late Late Lien Show (1979).
En haar kinderplaat Kortjakje is weer beter leverde Van Dort De AVRO Publieksprijs (1982) op.
In 1999 werd Wieteke van Dort geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Ze ontving deze koninklijke onderscheiding voor haar bijdrage aan diverse kinderprogramma's en voor haar inzet voor Indische Nederlanders.
In 2005 kende Het voormalig Indisch Huis in Den Haag Van Dort de Branie Award toe voor haar inzet voor Indische Nederlanders.
Daarnaast heeft Van Dort een militaire onderscheiding gekregen. In 2007 ontving ze van het Ministerie van Defensie een zilveren Ereteken voor Verdienste namens alle veteranen. Ze ontving de onderscheiding op de Nationale Veteranendag.
In hetzelfde jaar kreeg de actrice de Victorine Hefting-prijs voor haar culturele werk in Den Haag.
In 2013 vierde Van Dort haar vijftigjarig jubileum. Tijdens deze bijzondere gelegenheid ontving ze de Stadspenning van Den Haag.
Op 30 mei 2024 maakte het management van Wieteke van Dort bekend dat er kanker bij haar was vastgesteld in de lever, met uitzaaiingen naar de longen en hersenen, en dat het er niet naar uitziet dat er nog herstel mogelijk is. Enkele weken later op 15 juli 2024 overlijdt ze. Haar man, Theo Moody, overleed een week eerder. Vanwege haar eigen gezondheidsproblemen kon Van Dort niet bij zijn uitvaart aanwezig zijn.
Op zoek naar een andere artiest? Kijk dan op onze artiestenpagina.
Foto: Martin H.
Schrijf een recensie en maak kans op leuke prijzen.
Ze won de prijs voor haar rol in Prima Facie van ITA.
Onder andere Wiliam Spaaij is toegevoegd aan de cast.
Vier de opening van het nieuwe theaterseizoen in het Nelson Mandelapark in Amsterdam.