Theaternieuws uit 2021 om blij van te worden
Om dit jaar positief af te sluiten, lees je hier een greep uit het mooie theaternieuws van 2021.
Ronald Snijders (1975) is een komiek, schrijver en programmamaker. Hij maakte furore met De staat van verwarring en schreef daarnaast diverse theaterprogramma's en boekwerken. In zijn producties vieren absurdisme en taalkundige elementen hoogtij. De komiek ontving in 2021 de Nederlandse Oeuvreprijs voor Kleinkunst en Cabaret.
Snijders groeide op in Amersfoort en sluit hij zich op zijn zestiende aan bij Theatergroep N'mbusi. Hier kent hij in 1996 ook zijn eerste gloriemoment; hij wordt met het gezelschap tweede op het Amsterdams Kleinkunst Festival. Bij N’mbusi leert hij onder andere Fedor van Eldijk kennen, met wie hij meermalen projecten zal ondernemen.
In 1999 rond Snijders zijn studie Communicatiewetenschap af en gaat hij werken bij de televisie en als schrijver bij de VPRO Gids. Hij staat voor en achter de camera, maar wordt vooral bekend door het programma De staat van verwarring. Snijders presenteert deze absurde en humoristische late-night show van de VPRO in 2006. Later is Snijders wederom te zien in deze show, maar dan in het theater. Na De staat van verwarring maakt hij een uitstap naar de radio, waar hij het absurdistische programma Binnenland 1 presenteert. De show was een hoorspel over nieuwsfictie, die hij schreef samen met Fedor van Eldijk. Van 2011 tot 2014 mag Snijders wederom op humoristische wijze zijn presentatiekunsten vertonen, ditmaal bij het kritisch-humoristische programma Rambam.
Samen met Van Eldijk is Ronald Snijders betrokken bij de oprichting van Stichting Absurd Nederland en Absurd.nl. Een initiatief van artiesten en kunstenaars om mensen te blijven verbazen door middel van kunst, theater en tekst. Wanneer Absurd.nl in 2010 normalemensen.nl wordt, blijft Snijders actief schrijven voor deze website.
Snijders maakt niet alleen absurdistische en grappige programma’s voor op televisie en de radio. Ook in het theater trekt hij volle zalen. Zijn shows zijn een doldwaze mix van grapjes en woordspelingen, gedichten en verhalen en een stapel nieuwe woorden voor in het groene boekje.
Zijn eerste show Verkeerde benen (2009) was een eerste kennismaking met de absurdistische verhalen die zich afspelen in het hoofd van Snijders. Zijn droogkomische onzin wordt ook in zijn tweede show, One man show (2014), goed ontvangen. Welke show (2016) werd genomineerd voor een Poelifinario en ook bij Groot succes 2 (2019) trekt hij met succes publiek naar de Nederlandse theaters. Snijders heeft geen gebrek aan inspiratie en blijft verbluffen met zijn razendsnelle woordspelingen. In het theaterseizoen 2021-2022 is het te zien met Een avond met mij.
In 2021 wordt Snijders onderscheiden met de Nederlandse Oeuvreprijs voor Kleinkunst en Cabaret. De prijs is een blijk van waardering voor al zijn theaterprogramma's die hij tot dat moment had gemaakt. Met het binnenslepen van de onderscheiding treedt de komiek in de voetsporen van onder meer Herman van Veen en Claudia de Breij.
Ronald Snijders is naast programmamaker ook schrijver. Zijn eerste bundel Een normaal boek brengt hij in 2006 uit, samen met Van Elwijk. Hierin verschijnen ideeën, verhalen en nieuwe woorden die grotendeels eerder verschenen op absurd.nl. In 2012 brengen ze hun tweede boek (Een ander boek) met absurdistische teksten en ideeën uit.
Na deze twee boeken en een rits aan teksten en gedichten op de website, hebben ze nog woorden te over die volgens hen een plekje verdienen in de Nederlandse taal. Daarom maken ze hun eigen woordenboek met duizend nieuwe woorden, de Alfabetweter (2013). Ander losse flarden aan ideeën en grappen brengen ze onder in de Schrikkelkalender, een scheurkalender die ze sinds 2016 elk schrikkeljaar uitbrengen.
Om dit jaar positief af te sluiten, lees je hier een greep uit het mooie theaternieuws van 2021.
Wat gebeurde er allemaal de afgelopen week in de theaterwereld?
Hier wil je bij zijn! Geniet van cabareteske combinaties en mini-voorstellingen.
Ook Vincent Croiset en Astrid van Eck spelen in het nieuwe theaterstuk.
De extra investeringen moeten de cultuursector weer op de been helpen na de pandemie.
Schneider overleed maandag in Clamecy, Frankrijk aan de gevolgen van een val.
Wij gebruiken cookies om content te personaliseren, om social media functies aan te bieden en website verkeer te analyseren. We delen ook informatie over jouw gebruik op deze website met onze social media en analytische partners. Zij kunnen deze informatie gebruiken en eventueel combineren met andere informatie die je gedeeld met ze hebt. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met deze cookies.