Seizoen vier van Klassiekers met Kleinsma
Claudia de Breij is de eerste gast in het programma van Simone Kleinsma.
Herman van Veen is zanger, clown, componist, schrijver, kunstenaar en cabaretier. Hij was jarenlang ambassadeur van Unicef en is nog steeds een activist voor de rechten van kinderen. Als artiest is hij ook erg bekend in België en Duitsland.
Herman van Veen is geboren als zoon van een arbeider in Utrecht. Toch mag hij viool, zang en muziekpedagogie gaan studeren aan het Conservatorium. In 1965 maakt hij zijn landelijke debuut.
Het werk van Herman van Veen is vrij lastig te omschrijven, aangezien het nogal omvangrijk is. Hij heeft inmiddels 184 cd's in vijf verschillende talen op zijn naam staan. Van Veen gaat de hele wereld over met zijn voorstellingen. Herman schrijft verhalen en maakt schilderijen. Hij maakte zelfs een paar films, waarvan Nachtvlinder de bekendste is.
De beroemdste creatie van Herman van Veen is toch zeker wel Alfred Jodocus Kwak. In 1976 schrijft Herman van Veen, op verzoek van Unicef en het Haags Residentie Orkest, een theatervoorstelling over een moedige eend uit Groot Waterland. De opbrengst van de muzikale theatershow gaat voor een deel naar Unicef. Deze theatershow wordt een gigantisch succes en reist ook naar Duitsland en Oostenrijk.
Maar daar blijft het niet bij. Een paar jaar later verschijnt een prentenboek gepubliceerd van de fabel die Van Veen heeft geschreven. In 1987 verschijnen de avonturen van Alfred J. Kwak als strip. En in 1989 verschijnt een 52-delige Japanse animatieserie, met alle karakters en muziek van Van Veen. Deze tekenfilm is wereldwijd te zien en heeft een cult-status.
Zowel de theatershow als de tekenfilmserie van Alfred J. Kwak mag je gerust bestempelen als maatschappijkritisch. Ze zijn beiden gemaakt voor kinderen en vertellen over grote mensen problemen, zoals hongersnood en onrecht. Dat is niet helemaal toevallig, want Van Veen is zijn hele leven erg maatschappelijk betrokken.
Herman van Veen is al lang beroemd in Nederland met zijn liedjes en clowneske cabaretprogramma's. Wie kent niet nummers als Hilversum 3, Anne, Toveren en Opzij? Een lied van Van Veen kun je altijd meteen herkennen, of het nu een nummer van hemzelf is of een cover. Overal klinkt die typisch klassieke zangstem duidelijk door.
Dat wil echter niet zeggen dat Van Veen alleen maar deftige programma's maakt. Juist niet. Veel beroemde sketches lijken recht uit de volkswijken van Utrecht te komen. Hij gebruikt vaak herinneringen aan vroeger als materiaal voor zijn shows. Ook gebruik hij heel veel mime en clowns-technieken, en daardoor zijn de sketches praktisch tijdloos. Het is dan ook geen wonder dat hij daarmee over de hele wereld publiek trekt.
Herman van Veen krijgt in 1976 de Louis Davids ring uit de handen van Wim Kan en geeft deze in 2015 door aan Claudia de Breij. Sinds 1993 is hij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en sinds 2008 ook ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Voor Alfred Jodocus Kwak ontvangt hij de Goldene Kamera, maar ook ontvangt hij een Silberne Bär, acht Edisons, de Radio 2 Zendtijdprijs 2022, de Prix d'Humanité, Le Grand Prix de l'Académie Charles Cros de Littérature Musicale 2003, le Prix de l'Organisation Internationale de la Francophonie 2003 en nog vele andere prijzen. Zo
Van Veen ontving verder de Goldene Kamera (Alfred Jodocus Kwak), een Silberne Bär (filmfestival van Berlijn), acht Edisons, de Radio 2 Zendtijdprijs 2002, de Prix d'Humanité, Le Grand Prix de l'Académie Charles Cros de Littérature Musicale 2003 voor de theatervoorstelling en cd Chapeau, le Prix de l'Organisation Internationale de la Francophonie 2003 voor de cd Chapeau en diverse andere prijzen.
Ter ere van zijn 65ste verjaardag ontvangt hij op 14 maart 2010 de Edison Oeuvreprijs.
Na de dood van zijn ouders is Herman van Veen gaan schilderen. Zijn werk is voornamelijk monochroom abstract, dat te zien is in een aantal Europese galeries en musea. Daarnaast wordt er in 2008 een Nederlandse postzegel van hem uitgebracht. Dit is, naar eigen zeggen, een mijlpaal die de helft van zijn leven markeert.
Op zoek naar een andere artiest? Kijk dan op onze artiestenpagina.
Foto: Pim Ras
geweldig
Schrijf een recensie en maak kans op leuke prijzen.
Claudia de Breij is de eerste gast in het programma van Simone Kleinsma.
Lees het laatste theaternieuws in ons handige weekoverzicht.
Vanavond is de uitreiking van de Buma Awards in het Tuschinski Theater in...
De cabaretier speelt in januari zijn tweede voorstelling: Ik ben Musa.
Ontdek de nieuwste voorstellingen van 2025!
Wie o wie gaat de zwangere Marthe vervangen in de vrolijke nieuwe K3-musical?