Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / PASSIONS HUMAINES
Schrijf recensie

"Theatervoorstelling bezocht? Deel je mening met andere theaterbezoekers!"

PASSIONS HUMAINES

TONEELHUIS

Commotie bij koningshuis en kerkelijke overheid omwille van te veel sensualiteit en decadent gekoketteer met de dood, artistieke nijd tussen een sterachitect en een beeldhouwer van kleine komaf, politieke koehandel tussen de Belgische katholieke garde en de Saudische sjeiks. Het zijn slechts enkele ingrediënten uit de geschiedenis van het kunstwerk Les passions humaines, een reliëf van beeldhouwer Jef Lambeaux (1852- 1908). Theatergrootheid Guy Cassiers maakt van het kunstwerk het hoofdpersonage van een Belgisch docudrama met een tweetalige cast. Literaire grootheid Erwin Mortier schreef de tekst.

Les passions humaines is een monumentale beeldengroep in wit Carraramarmer, met als thema goed en kwaad onder het wakende oog van de dood. Het werk verraadt de passie van de kunstenaar voor het menselijk lichaam en zijn sensualiteit en kracht. Aan de onthulling van het werk in 1898 ging een complexe ontstaansgeschiedenis vooraf. Liberalen reageerden enthousiast op het ontwerp, dat negen jaar eerder werd gepresenteerd, maar katholieken waren furieus en vielen over het blasfemische en pornografische karakter ervan. De Belgische koning Leopold II gooide kolen op het vuur toen hij het officiële startsein gaf om het beeld in marmer te laten uitvoeren. Ook de samenwerking tussen Lambeaux en de jonge architect Victor Horta verliep niet zonder slag of stoot. En zelfs na de dood van Lambeaux blijft het beeldhouwwerk de gemoederen beroeren, wanneer Koning Boudewijn in 1967 de noordwestelijke hoek van het Jubelpark in erfpacht geeft aan de Saudi’s.

Mortier maakt van de controverse rond het beeldhouwwerk een panorama van menselijke drama’s, maatschappelijke tegenstellingen en ideologische gevechten. De onderlinge confrontaties van de kleurrijke personages zitten vol passie en hartstocht. Net zo heftig als afgebeeld op en uitgelokt door Les passions humaines van Jef Lambeaux. Hét toneelhoogtepunt van het seizoen.

tekst: Erwin Mortier – regie: Guy Cassiers – vertaling: Marie Hooghe – dramaturgie: Erwin Jans – spel: Claire Bodson, Katelijne Damen, Tom Dewispelaere e.a. – coproductie: Théâtre National, Fondation Mons 2015, Le Manège.Mons – Frans & Nederlands boventiteld