Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Och ge oss skuggorna (O'Neill. En geef ons de schaduwen)
Schrijf recensie

"Theatervoorstelling bezocht? Deel je mening met andere theaterbezoekers!"

Och ge oss skuggorna (O'Neill. En geef ons de schaduwen)

Dramaten / Eirik Stubø

Dramaten is het Nationale Theater van Zweden, gevestigd in Stockholm. Het theater speelt klassiek, nieuw Zweeds en internationaal repertoire. De bekende theater- en filmregisseur Ingmar Bergman was er artistiek leider van 1963 tot 1966 en bleef er voorstellingen maken tot in 2002. Dramaten organiseert jaarlijks het Ingmar Bergman International Theatre Festival ter ere van de regisseur.

Norén is na Strindberg de bekendste en meest gespeelde Zweedse toneelschrijver. Hij heeft zijn bewondering voor het werk van O'Neill nooit onder stoelen en banken gestoken en laat zich in zijn eigen werk duidelijk inspireren door O'Neills thema's. O'Neill: En geef ons de schaduwen gaat nog een stap verder en heeft de Amerikaanse schrijver zelf als onderwerp.

Het familiedrama ontvouwt zich in oktober 1949 in het huis van O'Neill aan de Atlantische kust. De auteur viert zijn verjaardag met zijn twee volwassen zonen uit twee verschillende huwelijken en zijn nieuwe vrouw. Vrouw en zonen leven in de schaduw van deze succesvolle, maar tegelijkertijd door angst en eenzaamheid gekwelde Nobelprijswinnaar.