Artiesten

Wim de Bie 80 jaar!

Wim de Bie is jarig vandaag en bereikt de prachtige leeftijd van 80 jaar. De Bie vormde met Kees van Kooten jarenlang het duo Van Kooten en De Bie.

De Bie kwam in 1939 ter wereld in Den Haag. Zijn beide ouders waren creatief. Zo schreef zijn vader in de humoristische verhalen en kon zijn moeder mooi zingen en goed piano spelen. De Bie volgde zelf ook twee jaar pianoles.

De Bie leerde al tijdens zijn HBS-tijd Kees van Kooten kennen. Het tweetal voerde toneelstukjes op tijdens schoolavonden en schreef veel voor schoolkrant. Na zijn militaire dienst ging De Bie Nederlands studeren, maar stopte er na een jaar alweer mee: hij wilde geen leraar worden. Toen zag hij een oproep in de krant voor deelnemers voor de kleinkunst-cursus van de Nederlandse Radio Unie. Hij deed auditie en werd toegelaten.

Grote vlucht carrière

De kleinkunst-cursus vormde de springplank voor zijn carrière. Als eindexamenkandidaat liet De Bie twee zelfgeschreven liedjes - De zwarte fietser en Zoveel maal - horen in een radioprogramma. Daarop vroeg VARA-programmamaker Co de Kloet hem voor het programma Multiplex. De Bie bouwde het om en gaf het de nieuwe naam Uitlaat.

De Bie was zijn goede vriend van Kooten niet vergeten en vroeg hem mee te werken aan Uitlaat. Samen creëerden ze de act De Clichémannetjes, waarmee ze later in het tv-programma Mies en Scène van Mies Bouwman stonden. De twee werkten ook mee aan het programma Yin-Yang samen met Sonja Barend, traden op in het popprogramma Fenklup en maakten als Kikkert en Van Troostwijk de Teleac-cursus Filosofie. In 1969 stopte De Bie met Uitlaat. Begin jaren zeventig stapte hij met Van Kooten over naar de VPRO waar ze als komisch duo optraden in het journalistieke totaalprogramma Het Gat van Nederland.

Het Simplisties Verbond

Een zeer bekend programma van het duo is Het Simplisties Verbond uit de jaren zeventig. Aan de eerste uitzending met de oprichtingsbijeenkomst ging een toespraak van VPRO-televisiedirecteur Arie Kleywegt vooraf. Kleywegt stond hiervoor officieel zendtijd af aan het Verbond. Met een mattenklopper als symbool wilde het Verbond 'het stof uit de samenleving' slaan. Dit Verbond was nog satire, maar begin jaren tachtig dreigden Van Kooten en De Bie werkelijk de politiek in te gaan. Ze wilden zich verkiesbaar stellen voor de Tweede Kamer met de partij Tegenpartij.

Een ander succesvol tv-programma was Keek op de Week, dat werd uitgezonden van 1988 tot en met 1993. Het duo gaf daarin hun satirische kijk op het nieuws en haakten ook even in op het NOS Journaal dat vlak voor hun programma werd uitgezonden.

Stoppen als duo, Van Bie gaat verder

Het duo stopte vanaf seizoen 1998-1999. Van Kooten zei op te zijn wat betreft televisie maken. Maar De Bie ging door met onder andere de tv-programma's Spreker: Wim de Bie, De bunker van De Bie, Nachtcrème en Beetje laat.

Van 2001 tot 2010 verzorgde De Bie de 'internetkrant' Bieslog met commentaar op de actualiteit, herinneringen en observaties. Behalve teksten plaatste De Bie ook zelfgemaakte foto's en geluids-en beeldmateriaal.

Vernieuwers

Het duo Van Kooten en De Bie was zeer populair en gold als taalvernieuwers. Zo bedachten de heren onder andere de woorden regelneef en doemdenken. Taalhistoricus Ewoud Sanders schreef erover in zijn boek Jemig de pemig.

Van Kooten en De Bie ontving meerdere onderscheidingen. Hun eerste Nipkowschijf ontvingen de heren in 1974 voor hun werk in Het Gat van Nederland. In 1977 volgde een tweede schijf en in 1985 werd hun werk beloond met een Ere Nipkowschijf.

Meer weten over de carrière van Wim de Bie? Klik dan hier.

Foto: Roel Wijnants


Kijk voor meer voorstellingen in onze theateragenda.

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater