Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Nieuws / NTGent zoekt teruggekeerde IS-strijders voor theaterstuk
14-03-2018

NTGent zoekt teruggekeerde IS-strijders voor theaterstuk

Toneelgezelschap NTGent ligt onder vuur omdat het een oproep in de krant plaatste voor teruggekeerde IS-strijders. Ze zoeken naar mensen met een vurig geloof voor hun nieuwe stuk Lam Gods.

Artistiek directeur Milo Rau baseert het stuk op het beroemde schilderij van de gebroeders Van Eyck en wil het laten gaan over de hedendaagse Gentse samenleving.

Zo zoekt hij een Adam, een Eva en Ridders van Christus, de kruisvaarders. "In onze moderne, superdiverse maatschappij moet het begrip kruisvaarder natuurlijk opengetrokken worden", aldus productieleider Annabel Heyse tegen het Het Laatste Nieuws. Daarom zoekt het Belgische gezelschap naar 'overtuigde gelovigen'. En dat vatten ze breed op. "Vecht u voor uw overtuigingen?", "Vocht u voor IS?", staat er in hun oproep.

"Ik wil nu niet zeggen dat we actief IS-strijders aan het rekruteren zijn", verklaart Tom De Clercq, persvoorlichter van NTGent. "Maar als zo'n verhaal in de voorstelling past, sluiten we dat zeker niet uit."

Er kwam veel kritiek. De Vlaamse minister van Cultuur Sven Gatz ziet problemen met het strafrecht en gaf aan dat teruggekeerde strijders worden gearresteerd: "Ik weet dus niet of de oproep van het gezelschap realistisch is."

Het Gentse stadsbestuur maant het toneelgezelschap binnen de wettelijke grenzen te blijven. De Gentse oppositie ziet het sowieso niet zitten: "Terugkerende Syriëstrijders horen niet thuis op het podium maar in de gevangenis", twitterde N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt.

NTGent speelt ook regelmatig in de Nederlandse theaters. De komende maanden is dat met het stuk Menuet.


Op zoek naar een leuke voorstelling? Kijk dan snel in onze theateargenda!
Lees meer over: toneelNTGent

Gerelateerd nieuws