Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Nieuws / Jan Fabre beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag
14-09-2018

Jan Fabre beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag

Kunstenaar en regisseur Jan Fabre heeft zich schuldig gemaakt aan seksueel overschrijdend gedrag. Dat schrijven twintig voormalig werknemers en stagiaires van zijn gezelschap Troubleyn in een open brief. Op deze manier willen ze toekomstige generaties performers informeren.

De Vlaming speelt volgens hen "verwarrende psychologische spelletjes". Zo noemde Fabre eens in het bijzijn van anderen een danseres te dik. Hij zou daarbij hebben geïnsinueerd dat ze zwanger was. Die "pesterijen" duurden zo lang, dat de danseres in huilen uitbarstte.

Ze schrijven ook dat de regisseur zijn autoriteit misbruikte voor seks. Volgens een performer die vijftien jaar geleden met Fabre werkte, was toen al 'geen seks, geen solo' een gangbaar principe.

Artiestieke vrijheid


Volgens de brievenschrijvers zien sommigen dit als een uiting van artistieke vrijheid. Maar zij wijzen als tegenargument naar het arbeidsreglement van Troubleyn zelf. Hierin staat dat daden die psychologische schade kunnen veroorzaken, niet getolereerd mogen worden. Hieronder valt ook ongewenst seksueel gedrag.

Schandpaal


Jan Fabre en zijn bedrijf Troubeleyn laten in een reactie weten dat het "deze aanval via de media" betreurt. Volgens hen voeren de brievenschrijvers een "oneerlijk publiek proces" waarbij Jan Fabre "aan de schandpaal genageld" wordt. "Zonder enige vorm van verdediging op basis van anonieme getuigenissen en moeilijk te controleren beweringen".

Ze schrijven ook dat voorafgaande aan de publicatie van de brief geen contact was met de initiatiefnemers. Ze nodigen de brievenschrijvers alsnog uit voor een gesprek,"in plaats van dit via de media te doen".

MeToo in Nederlandse theaterwereld


Ook binnen de Nederlandse theaterwereld zijn kopstukken beschuldigd. De meest bekende zaak is die van de toenmalige casting-director bij Kemna Casting Job Gosschalk.

Verder waren er beschuldigingen aan het adres van Jappe Claese van Het Nationale Theater en Ruut Weissman, de regisseur van de musical The Fiddler on the Roof. Naar aanleiding van de laatste beschuldiging besloten sommige vakgenoten tot een boycot van de première van de musical.

Begin dit jaar opende het onafhankelijke meldpunt Mores, voor ongewenste omgangsvormen binnen de podiumkunsten-, film- en televisiesector.

Gerelateerd nieuws