Artiesten

Barry Atsma openhartig over broer met syndroom van Down

In de nieuwe serie 'In de beste families' -de opvolger van het NTR-programma 'Kijken in de ziel'- praat acteur Barry Atsma openhartig over zijn broer Rimmert, die het syndroom van Down heeft.

Niet alleen Barry en zijn zus Laura geven een kijkje in hun leven, ook andere bijzondere families komen aan bod. Zoals de drie broers Van Bommel, die bekend zijn van de gelijknamige schoenenfabriek. Ook horen we het opmerkelijke verhaal van de eeneiige tweeling Peter en Erik, die tot hun zeventiende niet van elkaars bestaan afwist. Verder krijgen we te horen hoe het is om op te groeien in een opvallend groot gezin, een adoptiegezin, of een familie waarin een groot geheim bewaard werd.

Barry Atsma en zijn broer Rimmert

Barry is trots op zijn broer: "Rimmert heeft mij immers enorm veel gegeven. Bij hem gelden normale conventies en maatschappelijke codes niet. Blij is blij, boos is boos en zenuwachtig is heel erg zenuwachtig. Downers kennen geen sociale filters of dubbele agenda's; alleen eerlijk en puur contact. Dat is mooi. Er gaat een betoverende kracht van hen uit. Daartegenover staat verdriet en veel bezorgdheid."

Down voor dummies

In 2014 maakte Barry al het BNN-programma 'Down voor dummies', waarin hij drie meiden met het syndroom portretteerde. Het maken van dit programma zette hem aan het denken over zijn eigen situatie: 'Tijdens de opnames realiseerde ik me dat ik binnen niet al te lange tijd de zorg voor mijn broer over zal moeten nemen, samen met mijn zus. Dan heb ik al iemand in mijn leven waar ik heel veel voor moet zorgen. En dat doe ik heel graag, maar het is een ontzettend grote verantwoordelijkheid'.

Noortje Herlaar

In november 2018 werden Barry Atsma (1972) en zijn vriendin Noortje Herlaar (1985) ouders van dochter Bobbi. Voor Herlaar is het haar eerste kindje, Atsma heeft ook twee dochters (Zoë en Charley) uit een vorige relatie.

NPO2 zendt de zesdelige serie 'In de beste families' uit vanaf 24 juli

Uitgelichte foto: Acteur Barry Atsma en Coen Verbraak in de serie 'In de beste families' ©Lilian van Rooij

Ben je op zoek naar een toneelvoorstelling? Kijk dan in onze theateragenda!

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater