Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / KRUIT!
Schrijf recensie

"Theatervoorstelling bezocht? Deel je mening met andere theaterbezoekers!"

KRUIT!

DeltaDua

Het gedeelde verleden tussen Nederland en zijn voormalige koloniën, zoals Indonesië en de Molukken, blijkt vaak nog pijnlijk actueel, terwijl kennis over het verleden veelal ontbreekt.

Grotendeels onbekend of vergeten is het verhaal over de Molukse opstand in 1817. Daarbij werd het Nederlandse residentgezin Van den Bergh in Fort Duurstede op het eiland Saparoea uitgemoord. Alleen de zesjarige zoon Jean Lubbert overleefde de nachtmerrie. Het Moluks-Nederlandse muziektheatergezelschap DeltaDua roept met KRUIT! de geschiedenis in herinnering en wil duidelijk maken waar de onvrede over de koloniale overheersers vandaan kwam: hun meedogenloze jacht op specerijen.

In KRUIT! komen Molukse traditionele zang, klassieke muziek en hedendaagse muziek samen. De roman De schreeuw van de witte kaketoe van Johan Fabricius is de inspiratiebron. Met onder meer spel van Rob Laloli en Alex Lekatompessy, zang van Julia Lo’ko en traditionele en hedendaagse muziek onder leiding van Roy Kuschel en Rence Alfons .

Vorig jaar ging KRUIT! in première in een uitverkocht Zaantheater. Tot december 2015 speelde de voorstelling in diverse theaters in Nederland en Indonesië (Ambon Stad en Jakarta). In februari 2016 wordt KRUIT! samen met gastmuzikanten van Molucca Bamboowind Orchestra uit de Molukken opnieuw gespeeld.