Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Koeien
Schrijf recensie

"Theatervoorstelling bezocht? Deel je mening met andere theaterbezoekers!"

Koeien

Misha Mengelberg

Een boer, een boerin, het platteland en zes koeien, waaronder weidekoeien, luchtkoeien en een waterkalf. Een bijenkorf aan de hemel, en de betoverende Almide voor wie de boer dreigt te zwichten. Ziedaar de oer-Hollandse en tegelijk licht surrealistische setting van Misha Mengelbergs (Kiev 1935) muziektheaterwerk Koeien. De productie kende een alom geprezen wereldpremière op het Holland Festival in juni 2015.

Met de teksten en de muziek van dit onvoltooide project hebben componist Guus Janssen en regisseur Cherry Duyns een voorstelling gemaakt die in haar absurdisme toch onmiskenbaar Mengelberg is, en waarin een wonderlijk personage, gespeeld door Pierre Bokma, aanwezig is die doet denken aan de maestro zelf, die dit jaar 80 geworden is.

Het libretto van Koeien heeft een ongrijpbaar karakter en laat zich misschien het beste lezen als een groot gedicht. Muziek die alle kanten opvliegt, soms zoetgevooisd en dan weer rauw uiteenbrekend in wervelingen van dissonanten. Het verhaal is geheimzinnig en niet altijd geheel te doorgronden maar de woorden in Koeien zijn muzikaal en ritmisch.

De uitvoering is in handen van Mengelbergs eigen Instant Composers Pool (ICP) Orkest, opgericht in 1967. Slagwerker Han Bennink, die meer dan een halve eeuw met Mengelberg samenspeelde, maakte het logo en andere grafiek voor deze voorstelling. Regisseur Cherry Duyns stelde op basis van Misha's teksten een libretto samen. Hij is een bevlogen schrijver, acteur, documentairemaker en daarbij groot muziekliefhebber. Cherry Duyns maakte in 2013 de film Misha enzovoort, die het einde van een tijdperk markeert waarin de leden van het ICP Orkest samen met Misha op het internationale concertpodium optraden. Deze film is onlangs op dvd verschenen.