Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Doornroosje
Schrijf recensie

"Theatervoorstelling bezocht? Deel je mening met andere theaterbezoekers!"

Doornroosje

Ballet van de Staatsopera van Tatarstan

Het magische sprookjesballet Sleeping Beauty (Doornroosje) betovert jong en oud. De uitvoering en enscenering van het beroemde balletgezelschap uit Tatarstan op de prachtige muziek van Tsjaikovski is fenomenaal. Een lust voor oog en oor en een must-see voor elke balletliefhebber.

Doornroosje vertelt het verhaal van prinses Aurora. Op haar zestiende verjaardag prikt ze zich aan de spoel van een spinnenwiel. Hoewel een boze fee wilde dat ze zou sterven, weet een goede fee dat te voorkomen. Aurora zal honderd jaar slapen, om daarna gewekt te worden door de kus van haar droomprins.

De Frans-Russische Marius Petipa creëerde met Doornroosje in 1890 een ballet dat geldt als één van de hoogtepunten van het klassiek-romantische balletgenre. Door zijn rijke dansvocabulaire en de sprankelende virtuositeit geldt het nog steeds als dé toetssteen voor balletgezelschappen en individuele dansers. Doornroosje was Tsjaikovski ‘s tweede werk voor ballet na zijn debuut met het Zwanenmeer en wordt door velen gezien als zijn beste balletcompositie.
Doornroosje is gebaseerd op het sprookje ‘La Belle au Bois Dormant’ van Charles Perraults uit 1697. Later hebben de gebroeders Grimm een eigen versie van het sprookje opgetekend met de titel ‘Dornröschen’.

Doornroosje is geschikt voor jong en oud, een familievoorstelling bij uitstek.