Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / De blinden
Schrijf recensie

"Theatervoorstelling bezocht? Deel je mening met andere theaterbezoekers!"

De blinden

Toneelhuis / Guy Cassiers

Guy Cassiers regisseert de top van het Vlaamse theater in De blinden, een voorstelling over de onzekerheid bij het wegvallen van een leider en de eigen verantwoordelijkheid.

Ter gelegenheid van hun seizoensopening in 2014 maakte het Toneelhuis - het belangrijkste gezelschap van Vlaanderen - een grootschalige en eenmalige productie, met alle theatermakers en acteurs van Toneelhuis, geregisseerd door artistiek leider Guy Cassiers. De blinden is zo groot opgezet dat het eigenlijk niet de bedoeling is op tournee te gaan. Maar wij wilden die productie tóch naar Amsterdam halen.

De theatermakers die meewerken aan De blinden waren al regelmatig in de Stadsschouwburg te zien. Denk aan Olympique Dramatique, FC Bergman en Bart Meulman, maar ook bijvoorbeeld Abke Haring, die voor haar hoofdrol in Hamlet vs Hamlet in 2014 de Theo d' Or kreeg, de belangrijkste Nederlandse acteerprijs.

De blinden (1890) is een stuk van Maurice Maeterlinck, de Belgische winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur. Een groep blinden wordt in een bos verlaten door zijn gids. Ze beseffen dat ze op zichzelf zijn aangewezen. Ze weten niet wat ze moeten doen en draaien rond elkaar. In Cassiers' versie wordt De blinden een parabel over de maatschappelijke onzekerheid bij het wegvallen van een politieke leider. Cassiers maakt een unieke enscenering van Maeterlincks tekst, met een intrigerende soundscape van Diederik De Cock.