Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Così fan tutte
Schrijf recensie

"Theatervoorstelling bezocht? Deel je mening met andere theaterbezoekers!"

Così fan tutte

De Nederlandse Reisopera

Così fan tutte is een opera van Mozart die voor het eerst werd opgevoerd in 1970 in Wenen en meteen een groot succes was. Così fan tutte, betekent ‘Zo doen ze allemaal’ en refereert aan de onbetrouwbaarheid van vrouwen in de liefde. Così fan tutte, de derde en laatste samenwerking tussen Mozart en Lorenzo da Ponte, ontstond acht jaar na het verschijnen van Pierre Choderlos de Laclos’ brievenroman Les liaisons dangereuses waarmee het veel overeenkomsten heeft.

Così fan tutte is het tegendeel van alle doorsnee buffo-opera’s uit de laatste jaren van de 18de eeuw waarin alles goed afloopt, waarin alles is zoals het hoort en waarin de geliefden aan het einde nog lang en gelukkig leven. Così fan tutte is zoveel meer, Così gaat over échte mensen.

Ferrando en Guglielmo zijn er van overtuigd dat de zusjes Dorabella en Fiordiligi, met wie zij binnenkort gaan trouwen, hen trouw zijn. Hun vriend Don Alfonso denkt daar echter anders over. Hij is er van overtuigd dat elke vrouw wispelturig is. De mannen gaan een weddenschap aan. Ferrando en Guglielmo doen alsof ze het leger in gaan en komen vermomd als twee Albanezen terug. Ze doen hun uiterste best om elkaars verloofde te verleiden. Uiteindelijk zwichten de twee zussen voor de avances van de mannen. Ferrando en Guglielmo komen terug en confronteren de zusjes met hun ontrouw.

Così fan tutte wordt beschouwd als de meest muzikale opera van Mozart, en het is ook nog eens de meest volmaakte ensemble-opera aller tijden. Het werk bevat naast mooie aria’s een keur aan geniale duetten, terzetten en kwartetten. Het gaat in dit werk over het altijd aanwezige spanningsveld tussen man en vrouw, over aantrekken en afstoten. Het gevaarlijke spel met de liefde dat de twee vriendenkoppels in deze opera spelen, zorgt ervoor dat deze ‘komedie van het leven’ gaandeweg een steeds duidelijker waarneembare tragische ondertoon krijgt.

Bekijk hier de teaser