Werkteater
Het Werkteater was een theatercollectief dat van 1970 tot en met 1988 vele, vaak geëngageerde voorstellingen op de planken bracht en ook acht films maakte. Bekende acteurs binnen het Werkteater waren Shireen Strooker, Peter Faber, Joop Admiraal en Gerard Thoolen.
Het Werkteater onstond in 1970 als koöperatieve vereniging voor kleinschalig, experimenteel, geëngageerd toneel. Vol idealisme wilden de deelnemende acteurs het toneel vernieuwen, improviserend, in interactie met het publiek. Het progressieve karakter bleek al uit de naam, die fonetisch, zonder h, gespeld was, naar de progressieve mode van de tijd. Het gezelschap trad niet op in de grote schouwburgen, maar veeleer in buurthuizen en ziekenhuizen. Gewone, alledaagse mensen stonden centraal in hun zelfgeschreven stukken, over actuele onderwerpen als eenzaamheid, dementie en criminaliteit. Minister Marga Klompé van Cultuur beloonde het maatschappelijk belang en de vernieuwing van het Werkteater dermate van belang dat het vanaf het begin overheidssubsidie kreeg.
U bent mijn moeder
Aan het Werkteater waren ervaren acteurs verbonden als Shireen Strooker en Joop Admiraal, die hun sporen al ruimschoots voor 1970 verdiend hadden, maar ook jongeren die later naam zouden maken, zoals Peter Faber, Gerard Thoolen, Olga Zuiderhoek, Cas Enklaar, Helmert Woudenberg en Frank & René Groothof. Behalve toneelvoorstellingen maakte het Werkteater ook acht films, waarvan het hilarische Camping (1978) een hoogtepunt was. Indrukwekkend was ook de (eveneens later verfilmde) voorstelling 'U bent mijn moeder', van Joop Admiraal.
In 1987 veranderde het Werkteater van karakter, het maakte voortaan zonder subsidie voorstellingen in opdracht van overheidsinstellingen en het bedrijfsleven. In 2014 viel definitief definitief het doek.