Radio Filharmonisch Orkest
Het Radio Filharmonisch Orkest is een van de meest prominente symfonieorkesten van Nederland. Het orkest staat regelmatig in binnen- en buitenland en verzorgt vast concerten in een aantal grote series: het NTR Zaterdagmatinee en Het Zondagochtend Concert in Het Concertgebouw in Amsterdam en het AVROTROS Vrijdagconcert in TivoliVredenburg in Utrecht.
Geschiedenis Radio Filharmonisch Orkest
Het orkest wordt opgericht in 1945 en speelt op 7 oktober van dat jaar haar eerste concert. Het orkest draagt dan nog de naam Radio Philharmonisch Orkest en staat onder leiding van Albert van Raalte. Het orkest wordt opgericht door Van Raalte onder de vleugels van de gezamenlijke omroepen van het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum.
Van Raalte blijft aan als chef-dirigent tot 1949. In dit jaar neemt Paul van Kempen het stokje over, gevolgd door Bernard Haitink, Willem van Otterloo, Jean Fournet, Hans Vonk, Sergiu Comissiona, Edo de Waart, Jaap van Zweden en Markus Stenz. In 2019 stapt Karina Canellakis als eerste vrouwelijke chef-dirigent van een Nederlands symfonieorkest op de planken. Bernard Haitink is sinds 2012 de beschermheer van het RFO.
Bijzondere programmering
Doordat het Radio Filharmonisch Orkest deel uitmaakt van omroepenorganisatie is de programmeringen doorgaans breder en vernieuwender dan van veel andere symfonieorkesten. Het orkest speelt uiteraard de klassieken, maar voert ook romantische orkeststukken en veel Nederlandse premières en wereldpremières uit. Daarnaast voert het veelzijdige orkest complete opera’s uit, zowel scenisch als concertant.
Het RFO in het buitenland
Het Radio Filharmonisch Orkest is met recht een internationaal orkest te noemen. Zo zie je regelmatig een gastdirigent voor de musici staan. Deze dirigenten komen van over de hele wereld. Daarnaast staat het orkest met regelmaat zelf in buitenlandse zalen en op grote klassieke festivals. Denk aan het Festival Musica in Straatsburg, het Sun Festival in Singapore en de BBC Proms.
Het RFO op plaat en plak
In haar lange geschiedenis heeft het Radio Filharmonisch Orkest een uitgebreide collectie aan cd’s en platen opgebouwd. Het betreft hierbij zowel werken van de klassieke meesters, als een hedendaags repertoire. In 2014 krijgt het RFO hiervoor de Oeuvreprijs Edison Klassiek uitgereikt. In 2017 wordt het RFO samen met het Groot Omroepkoor ook nog onderscheiden met de Concertgebouw Prijs voor hun belangrijke bijdrage over langere periode aan het artistieke profiel van Het Concertgebouw.
Beeld: © AVROTROS Klassiek (thumb, 3)
Ook een recensie schrijven?
Schrijf een recensie en maak kans op leuke prijzen.