Mo Hersi
Mo Hersi (1985) is een cabaretier die op zijn derde naar Nederland kwam. Geboren in Ethiopië moet hij samen met zijn familie vluchten wanneer de burgeroorlog uitbreekt, waarna ze terecht komen in Nederland. Eenmaal hier groeit Mo Hersi samen met zijn drie broers op in het AZC in Slagharen, waarna hij eerst terechtkomt in Dedemsvaart en zich vervolgens settelt in Almere.
Verhalen over zijn afkomst
Ook al was Hersi nog jong toen hij naar Nederland vluchtte, hij heeft hier nog veel herinneringen aan. Deze ervaringen en de ervaring van het opgroeien in een AZC neemt Hersi mee het theater in. Als cabaretier zit er een flinke dosis humor in zijn voorstellingen, maar je vindt ook altijd een serieuze onderliggende boodschap.
Hersi spreekt graag over zijn ervaringen. Daarom staat hij regelmatig op het podium als spreker of als stand-up komediant.
Mo The Messenger
Hersi stapt het publieke podium op met de gedachte een tegengeluid te geven tegen het negatieve en gepolariseerde beeld ten opzichte van vluchtelingen. Hij noemt zichzelf een ‘geslaagde vluchteling’ en voelt zich verbonden met zowel het Nederlandse erfgoed als zijn Ethiopische afkomst. In dat kader maakt Hersi Mo The Messenger, een voettocht van 31 dagen door heel Nederland. Van de vele ontmoetingen en gesprekken die hij tijdens deze tocht heeft, maakt Hersi de documentaire The Messenger: Wat spreek jij goed Nederlands.
Het film maken ligt Hersi wel. Na The Messenger brengt hij Baker Boyz uit. Voor deze film wint hij The Pioneer Award tijden de Avond van de Almeerse film. Ook de korte documentaire The Last African in Europe is van de hand van Hersi.
EGO
De keuze voor Hersi om cabaretier te worden is deels geïnspireerd op collega Youp van ’t Hek. Na het zien van een oudejaarsconference van Van ’t Hek besluit Hersi dat hij dit ook een keer wil doen. Dat resulteert in de voorstelling EGO. Met het thema diversiteit en een flinke dosis goedmoedige humor is Hersi, zoals hij zelf zegt, de "eerste zwarte mannelijke comedian in Nederland met een oudejaarsconference".
Beeld: © Goedele Monnens
Ook een recensie schrijven?
Schrijf een recensie en maak kans op leuke prijzen.