2020 in vogelvlucht: het Theater.nl Jaaroverzicht
Op wat voor jaar kijken we terug? Je ziet het in het Theater.nl Jaaroverzicht!
Frank Boeijen (1957) is geboren en getogen in Nijmegen als jongste van een katholiek gezin met tien kinderen. Tijdens zijn jeugd stond zijn leven al in het teken van muziek; zo lieten zijn oudere broers hem kennismaken met Bob Dylan en Neil Young, en ontwikkelde hij zijn liefde voor zingen op school.
Frank begon zijn carrière na de middelbare school. Samen met gitarist Wout Pennings bracht hij in 1977 een album uit in eigen beheer. Dit werd opgepikt door platenmaatschappij CNR, die het tweetal de kans bood het album bij hen op te nemen onder productionele leiding van Rob de Nijs. In 1979 gingen ze ieder hun eigen weg, en richtte hij de Frank Boeijen Groep op. In 1981 werd hun lied Verjaardagsfeest ontdekt door Frits Spits, die het het nummer in zijn radioprogramma uitriep tot Steunplaat en waarna het in de Tipparade belandde.
Het succes van de Frank Boeijen Groep besloeg elf albums en vele hits, waaronder Linda, Zwart Wit, Kronenburgerpark en Zeg me dat het niet zo is. Vernieuwend was ook hun keuze voor theaters en schouwburgen eind jaren 80, in die tijd zeer ongebruikelijk voor optredens van een popgroep. In 1991 besloot Frank dat het tijd was een nieuwe weg in te slaan, waarbij hij nieuwe inspiratie wilde halen uit de samenwerking met andere muzikanten.
Voor zijn eerste solo-productie Wilde Bloemen (1991) werkte hij samen met Henk Hofstede (Nits), Harry Sacksioni en Henny Vrienten (Doe Maar). Twee jaar later verscheen 'Jazz in Barcelona' en ging hij op tournee met Raymond van het Groenewoud en Harry Sacksioni. Op het album 'De Ontmoeting' staat het duet Twee mannen zo stil met Stef Bos. Ook trad hij op als producent van het nieuwe album van Liesbeth List, waarmee hij de chansonnière uit de luwte haalde en haar opnieuw in de schijnwerpers plaatste.
Zijn reizen naar het Verre Oosten inspireerden hem tot het maken van het album Vaderland (1997), waarop het verlies van zijn ouders een prominente rol speelt. Zijn band kende door de jaren heen enkele wisselingen in bezetting, zo verliet Norman Bonink de band om de verongelukte Chris Götte op te volgen in BLØF, en werd toetsenist Ton Snijders vervangen op de momenten wanneer hij Youp van 't Hek muzikaal moest begeleiden op het podium.
Het album As vatte zijn carrière tot dusver goed samen, en bevatte tevens nieuw werk. Oude muzikale banden werden aangehaald, en ook nieuwe samenwerkingen -zoals met Daniël Lohues- waren een feit. Enkele nummers tonen zijn engagement met de verhardende maatschappij, die duidelijk merkbaar werd na de dood van Theo van Gogh, wat de aanleiding vormde voor Het lied van doofheid.
Voor diverse albums experimenteerde Frank met een nieuwe manier om zijn muziek te combineren met kunst, wat resulteerde in een boekwerk bij het album. Zo werkte hij voor 36,9°C samen met de in Portugal wonende kunstenaar Eric de Bruijn, en voor Genade begeleidde zwart-wit foto's van Karoly Effenberger zijn teksten.
Zijn harde werken werd in 2004 beloond met de Radio 2 Zendtijdprijs, en tijdens het Galaconcert brachten onder meer Freek de Jonge, Trijntje Oosterhuis, Mathilde Santing, Stef Bos en Liesbeth List een eerbetoon aan de zanger. Ook kreeg hij in 2015 de Lennaert Nijgh-prijs voor beste tekstdichter en de Radio 5 Nostalgia Oeuvre Award in 2017.
Frank heeft inmiddels 28 albums op zijn naam staan. Voor zijn album Land van belofte (2016) werkte hij samen met muzikanten als Guus Meeuwis, Paul de Munnik, Daniël Lohues, Stevie Ann (Stéphanie Struijk) en Nol Havens. Touren doet hij elk jaar voor een trouw publiek, en zo waren vorig jaar veel concerten uitverkocht.
Tijdens zijn concerten put hij uit zijn gehele oeuvre dat hij tijdens zijn loopbaan heeft opgebouwd, maar laat ook genoeg ruimte voor zijn nieuwe werk, zoals van zijn album Palermo. En alles draait om die ene poëtische waarheid: 'niets is volmaakt'.
Kijk hier voor de speeldata van zijn tour in 2020.
Foto: Karoly Effenberger
Op wat voor jaar kijken we terug? Je ziet het in het Theater.nl Jaaroverzicht!
Frank Boeijen trakteert zijn publiek op een muzikale tijdreis door zijn oeuvre.
Frank Boeijen schreef een prachtig lied dat ons troost biedt tijdens de coronacrisis.
Welke vind jij het mooist?
Er was leuk en een stuk minder leuk nieuws deze week en wij loodsen je erlangs.
In ruim 60 landen wordt de voorstelling Wit Konijn Rood Konijn opgevoerd.
Wij gebruiken cookies om content te personaliseren, om social media functies aan te bieden en website verkeer te analyseren. We delen ook informatie over jouw gebruik op deze website met onze social media en analytische partners. Zij kunnen deze informatie gebruiken en eventueel combineren met andere informatie die je gedeeld met ze hebt. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met deze cookies.