Rode Hoed
52.3774273
4.887027399999965
Myrabelle
52.3619064
4.8919537
Burger Bistro
52.3725604
4.8911023
Porto Carrara
52.3634157
4.8853122
Di Bruno
52.3560022
4.8712266

Geen voorstellingen gevonden.

arrow down

Informatie over theater

De Rode Hoed in Amsterdam is in de eerste plaats een debatcentrum en evenementenlocatie, maar wordt gebruikt voor een uiteenlopende programmering bestaande uit debatten, lezingen, symposia, festivals en muzikale en literaire events. Het is een locatie in de geest van oud Griekse en Romeinse forums, waar ideeën, meningen en reflectie stem krijgen.

De Rode Hoed is gevestigd in een monumentaal pand aan de Keizersgracht met een interessant verleden. Zoals de naam doet vermoeden is het pand begonnen als hoedenmakerij en dat blijft zo tot 1629. In dit jaar koopt de Remonstrantse Gemeenschap het pand. Zij breken het gebouw af in 1630 en bouwen er de schuilkerk Vrijburg. De neoklassieke kerk blijft maar liefst 328 jaar, tot 1957, dienstdoen als kerk voor de Remonstrantse Gemeenschap. Wanneer zij de kerk in 1957 verlaten, wordt het gebouw vergeten en staat het leeg tot 1989. In dat jaar ziet Huub Oosterhuis potentieel voor de kerk om er bijeenkomsten over politiek en religie te houden. De Stichting Vrijburg, van wie het pand nog steeds is, is enthousiast over het plan en een jaar later opent De Rode Hoed haar deuren. Daarbij verwerft De Rode Hoed direct wijdverbreide bekendheid door het programma Sonja op... van Sonja Barend, dat wordt uitgezonden vanuit De Rode Hoed. Sindsdien worden er meerdere programma's opgenomen vanuit De Rode Hoed en is de reputatie van debatcentrum beklonken. De originele bestemming van het De Rode Hoed wordt tot op de dag van vandaag geëerd met het rode hoedje in de gevel.

De Oosterzaal in De Rode Hoed is de oudste bewaard gebleven schuilkerk in Nederland en is door de akoestiek uitermate geschikt voor discussie en debat met ruimte voor zo'n 450 bezoekers. Daarnaast zitten er in het pand nog zes grotere en kleinere zalen, een foyer en een café. In 2017 wordt De Rode Hoed onderdeel van Amerpodia, waaronder ook het Compagnietheater, de Nieuwe Liefde en Felix Meritis vallen. Met De Rode Hoed wordt er een link gelegd tussen politiek, cultuur en denkers uit alle disciplines met de samenleving.

 

Toegankelijkheid Alleen de benedenverdieping is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Op deze verdieping vindt het grootste deel van de publieksprogramma's plaats. 

 

 

Beeld: © Vysotsky (thumb)

  arrow down
  arrow down

  Bereikbaarheid

  De Rode Hoed staat in het centrum van Amsterdam en is het beste bereikbaar met het openbaar vervoer. Plan je reis van tevoren via Google Maps of 9292.nl.

   

  Openbaar vervoer

  Vanaf Amsterdam Centraal is het ongeveer een kwartier lopen naar De Rode Hoed. Je kunt ook met de tram of de bus naar De Rode Hoed reizen. Hiervoor neem je tramlijn 2, 11 of 12 naar halte Nieuwezijds Kolk of tramlijn 13 of 17 naar halte Westermarkt. Vanaf beide haltes is het nog ongeveer vijf minuten lopen. Je kunt ook bus 18, 21 of 22 nemen naar halte Buiten Brouwersstraat. Vanaf hier is het nog ongeveer zeven minuten lopen naar De Rode Hoed. 

  De Rode Hoed heeft een eigen aanlegsteiger en is dus ook bereikbaar per (rondvaart)boot of watertaxi.

  Parkeren

  In de buurt van De Rode Hoed zijn een aantal parkeergarages te vinden. De meest praktische en dichtstbijzijnde parkeergarage is Q-Park Nieuwendijk. Voor deze parkeergarage kun je online een plek reserveren. Het is vanaf hier nog ongeveer zeven minuten lopen naar De Rode Hoed. Je kunt ook parkeren bij Q-Park Amsterdam Centraal (nog 12 minuten lopen) of Parking Centrum Oosterdok (nog 22 minuten lopen). 

  Je kunt ook gebruik maken van een van de P+R-terreinen in en rond Amsterdam. Vanaf een P+R reis je gemakkelijk met het openbaar vervoer naar het centrum van Amsterdam. Parkeren op een P+R is een stuk goedkoper dan parkeren in het centrum. Voor meer informatie over parkeren op een P+R kijk je op parkerenindestad.nl.

   

  Hotels & BB in Amsterdam

  gerelateerd nieuws

  Christel de Laat: “Mijn publiek even alles laten vergeten, dát is waar ik het allemaal voor doe”

  Christel de Laat: “Mijn publiek even alles laten vergeten, dát is waar ik het allemaal voor doe”

  Theater.nl sprak met de comédienne over haar nieuwste voorstelling Hoe dan?!

  Laatste nieuws

  Lees nu het decembernummer van Scènes gratis!

  Theater.nl is sinds kort de uitgever van het theatermagazine Scènes.

  01 feb 2023

  Christel de Laat: “Mijn publiek even alles laten vergeten, dát is waar ik het allemaal voor doe”

  Theater.nl sprak met de comédienne over haar nieuwste voorstelling Hoe dan?!

  01 feb 2023

  Heddy Lester overleden op 72-jarige leeftijd

  Ze werd bekend met het lied De Mallemolen.

  31 jan 2023

  Musical Checkpoint Charlie in première

  Bekijk hier ook de nieuwe trailer van de meeslepende musical over de Berlijnse muur.

  30 jan 2023