Theaterfestival de Parade strijkt neer in nieuwe stad: Eindhoven

Theaterfestival de Parade staat dit jaar voor het eerst in Eindhoven! Het reizende theater zet hun tenten op rondom het Parktheater. Voorgaande jaren kwam het festival ook naar Rotterdam, maar deze stad wordt dit jaar overgeslagen in verband met verbouwingen.

De 30e editie van de Parade begint in Eindhoven op vrijdag 29 mei en staat er tot en met 7 juni. De stad is hiermee officieel toegevoegd als vierde Parade-stad en zal er komende jaren terugkeren. Voor de programmering gaat het festival samenwerken met het Parktheater. Daarnaast is de organisatie nog op zoek naar samenwerkingen op het gebied van innovatie, technologie en design om zo een uniek programma samen te stellen. Het Parktheater krijgt ook een eigen tent waarin jonge theatermakers te zien zijn. De organisatie verwacht binnen drie jaar 25.000 bezoekers op de Eindhovense Parade te ontvangen.

Geen Parade in Rotterdam

De voorgaande edities heeft de Parade ook altijd in het Museumpark in Rotterdam gestaan. Maar dit jaar kon dat vanwege bouwwerkzaamheden in het park niet door gaan. Het festival zocht samen met de gemeente Rotterdam naar alternatieve locaties om het toch door te laten gaan. Maar dit is helaas niet gelukt. Omdat Rotterdam er toch bij hoort, gaat er een extra Rotterdamse theaterprogrammering mee op tour.

Directeur Nicole van Vessum zei tegen de Volkskrant: "Ik heb het gevoel alsof van vier kinderen één puber even tijdelijk het nest uitvliegt terwijl er tegelijk een nieuwe liefdesbaby op komst is. Het is enorm jammer om dit jaar niet in Rotterdam te kunnen spelen, juist nu we onze feestelijke, dertigste editie vieren. En tegelijk verheug ik me zeer op de samenwerking met Eindhoven – waar De Parade, in een vorig leven als The Boulevard of Broken Dreams, ook een geschiedenis heeft. Ik probeer op het festival naast podiumkunst ook steeds vaker andere kunstdisciplines aan bod te laten komen, en dat is bij uitstek interessant in designstad Eindhoven."

Theaterfestival de Parade

Naast Eindhoven reist het theaterfestival de Parade in de zomer langs Den Haag (10 t/m 19 juli), Utrecht (24 juli t/m 9 augustus) en Amsterdam (14 t/m 30 augustus). Er zijn zo’n 80 verschillende muziek-, theater- en dansvoorstellingen te bezoeken in allerlei mooie en kleurrijke tenten. De voorstellingen duren gemiddeld een half uur dus genoeg tijd om meerdere optredens te bezoeken. Overdag is er de KinderParade met voorstellingen, workshops en activiteiten voor alle leeftijden

Foto: Parade Utrecht © Sofie Simao

 

Kijk voor meer voorstellingen in onze theateragenda.