Theater na de dam: 7 voorstellingen uitgelicht

Zaterdagavond 4 mei vindt om 20:00 opnieuw de jaarlijkse Dodenherdenking plaats. Het hele land is dan twee minuten stil uit respect voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Sinds enkele jaren kun je daarna naar een speciaal Theater-evenement: Theater Na de Dam. Overal in het land worden speciale voorstellingen gegeven over de Tweede Wereldoorlog. Heb je interesse maar geen idee wat de moeite waard is? Hier zijn een aantal handige tips!

Tips voor Theater Na de Dam:

Amsterdam


In De Dans Onstprongen spelen acteur Pierre Bokma en ballerina Igone de Jongh het levensverhaal van Edith Eger. Zij moest op haar zestiende in vernietigingskamp Auschwitz dansen voor de 'engel des doods', SS-arts Josef Mengele. Hier kun je meer lezen over dat verhaal. De voorstelling speelt in Koninklijk Theater Carré. Het is een van de populairste voorstelling van Theater Na de Dam dit jaar.

Rotterdam


In Stadshart krijg je in de Rotterdamse Schouwburg een bijzondere voorstelling te zien over het bombardement op de stad in 1940. Wist je dat uit het puin niet lang daarna een noodschouwburg is verrezen? Ook vertelt Stadshart over de wederopbouw, waaruit het huidige Rotterdam is ontstaan.

Den Haag


Tijdens de Tweede Wereldoorlog richtte de Duitse bezetter in de Scheveningse gevangenis een aparte vleugel in voor Nederlanders die, op wat voor manier ook, verzet hadden geboden. In de leesvoorstelling De Laatste Getuigen lezen acteurs van Het Nationale Theater brieven en dagboeken voor van ooggetuigen uit het Oranjehotel.

Arnhem


Muziektheater De Plaats heeft wederom een indrukwekkende locatietheatervoorstelling in Arnhem met Vrij Genoeg. De voorstelling wordt gespeeld in de kapel van het voormalige St. Elisabeth Gasthuis, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog diende als toevluchtsoord voor gewonde soldaten. Vrij genoeg gaat over hoe vrijheid langzaam geniepig en sluimerend kan worden afgepakt.

Nijmegen


In het knusse Theater VIER kun je naar De Idealisten, een interessant stuk over Erich Wichman, Hugo Sinclair de Rochemont en Jan Baars. Alle drie waren vroege Nederlandse fascisten, alle drie moesten niets hebben van de NSB en Mussert. Ze noemden zichzelf de Actualisten en waren kunstenaar, dichter en een actief lid van het verzet tijdens de oorlog.

's Hertogenbosch


De voorstelling Indo Go Home gaat over de Indische Nederlanders die hun geboortegrond moesten verlaten na de Japanse bezetting. Dit was namelijk het begin van een nieuwe gewelddadige periode, waarbij Nederlands-Indië uiteindelijk de onafhankelijke republiek Indonesië werd. Vele mensen moesten toen vluchten naar Nederland, een land dat nog moest herstellen van de Duitse bezetting en totaal niet op hen zat te wachten.

Zwolle


Wie sport, zondigt niet was een bekende kreet tijdens de bezettingsjaren van Nederland. De Duitse bezetter steunde namelijk actief de sport, wat als een veilige vrijetijdsbesteding werd gezien. Daarom groeide het aantal deelnemers en de tribunes liepen vol. Maar één groep mocht niet meedoen. Zwembaden, voetbalvelden en sportclubs werden vanaf 1941 'verboden voor joden'. Hoe ga je daar mee om?

Lees meer over