Maas Theater en Dans werkt aan voorstelling voor slavernijherdenking

Maas Theater en Dans werkt aan de voorstelling Point of No Return, ter gelegenheid van de slavernijherdenking die zondag 1 juli plaatsvindt. Aan de voorstelling werken 17 jongeren tussen de 9 en 16 jaar uit Rotterdam mee.

"Het bestaan van slavernij en de rol die ons land daar in een relatief recent verleden in speelde, zit ook in het DNA van veel Rotterdamse kinderen", legt zakelijk directeur Bernadette Stokvis uit. "Om elkaar in de stad beter te leren kennen, horen we elkaar ook te kunnen bevragen over wie onze ouders en grootouders waren."

De voorstelling gaat over de impact van slavernij op het heden en op de stad. De titel is tweeledig: het verwijst naar de slaven die vanaf de forten in Ghana werden weggevoerd en nooit meer terugkwamen. Maar ook naar het feit dat, als je eenmaal kennis hebt van deze feiten, je niet meer kan zeggen dat je het niet wist.

Zondag wordt op verschillende plaatsen herdacht dat 155 jaar geleden in Suriname en op Curaçao de trans-Atlantische slavernij werd afgeschaft. De officiële herdenking vindt plaats in het Amsterdamse Oosterpark.

Naast Maas Theater en Dans schenken ook andere makers aandacht aan de herdenking. Zo starten Het Nationale Theater, De Veenfabriek, Pasado Presente, Songs of Freedom, Stichting Samen Sterk en Initiatives of Change NL het Keti Koti Festival. Dat vindt plaats in Theater aan het Spui in Den Haag en Theater Ins Blau in Leiden. In de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam voert Stichting Between the Line opnieuw haar voorstelling 62 Plantage strubbelingen op, over de onrust die ontstond na de aankondiging van de afschaffing.


Op zoek naar een leuke voorstelling? Kijk dan snel in onze theateragenda!

Lees meer over