Nieuwsoverzicht week 21: Herman van Veen ontvangt prijs en Tina Turner (83) overleden

Op zondag praat Theater.nl je bij over het theaternieuws van voorgaande week. Met deze keer aandacht voor een onderscheiding voor Herman van Veen, nieuwe namen in musicals en het overlijden van The Queen of Rock 'n' Roll Tina Turner.

Lifetime Achievement Award

We beginnen het overzicht met een prijs voor Herman van Veen. De artiest, schrijver en componist is een bekende naam in de theater- en muziekwereld. Dat vond ook de jury van de Buma Awards. "Herman is de afgelopen decennia uitgegroeid tot de ambassadeur van Nederlandse theater-, kleinkunst- en muziekcultuur in binnen- en buitenland. Kortom, eigenlijk doe je hem bijna tekort met slechts één Lifetime Achievement Award", aldus Buma Cultuurdirecteur Frank Helmink.

Shrek komt naar Nederland!

Diezelfde maandag bereikte ons ook het nieuws dat Van Hoorne Entertainment in 2024 Shrek de Musical naar de Nederlandse en Belgische theaters brengt! De productie over de vriendelijke groene oger gaat eind oktober 2024 in première in het Luxor Theater in Rotterdam.

Van Hoorne Entertainment gaat de avonturen van Shrek in een nieuw jasje steken, en maakt er met een 90 minuten durende variant een echte familiemusical van: "Wij zijn vooral heel goed in het maken van voorstellingen voor de hele familie en met deze versie hopen we heel dicht bij ons publiek te komen. We wilden al langere tijd een voorstellingsreeks gaan maken die groter was dan onze bestaande voorstellingen en met Shrek hebben we deze lijn ingezet. We hopen dat dit het begin is van iets heel moois voor de komende jaren", aldus directeur Michael van Hoorne.

Lennaert Nijgh Prijs 2023 voor Spinvis

Erik de Jong - beter bekend als Spinvis - ontving begin deze week de Lennaert Nijgh Prijs 2023. De Nederlandstalige liedjessmid werd tijdens het Buma Awards Gala geroemd om zijn kwaliteiten als tekstdichter. 

De Jong staat bekend om zijn geheel eigen stijl en poëtische benadering van muziek. Al sinds zijn naamloze debuutalbum in 2002 weet Spinvis indruk te maken met zijn unieke teksten. De singer-songwriter en multi-instrumentalist werd in 2004 onderscheiden met de Zilveren Harp, de aanmoedigingsprijs voor muzikaal talent. In datzelfde jaar won hij samen met Lenette van Dongen de Annie M.G. Schmidtprijs voor het nummer 'Voor ik vergeet'.

Comedy-line-up Lowlands bekend

Lowlands maakte woensdag haar comedyprogramma bekend. Onder meer Rundfunk, Arjen Lubach en René van Meurs reizen deze zomer af naar het festival in Biddinghuizen.

Ieder jaar wordt het evenemententerrein van Biddinghuizen in augustus voor een weekend omgetoverd tot een van de grootste muziekfestivals van Nederland. Lowlands staat echter niet alleen bekend om zijn sterke muzikale acts, maar ook om een groots comedyprogramma. Zo maken dit jaar onder anderen Arjen Lubach, Martijn Koning, Rundfunk, n00b, René van Meurs en Sezgin Güleç hun opwachting op het festival.

Bekijk de gehele comedy-lineup in onderstaande video:

 

The Queen of Rock 'n' Roll overleden

Tina Turner, 'Queen of Rock 'n' Roll', is woensdagavond op 83-jarige leeftijd overleden. De zangeres scoorde grote hits met nummers als 'The Best', 'Proud Mary' en 'What's Love Got To Do With It'. Afgelopen seizoenen was met TINA - De Tina Turner Musical nog een prachtig eerbetoon aan de Amerikaanse popster te zien in het Beatrix Theater.

Het Utrechtse podium vormde het decor voor TINA - De Tina Turner Musical, een productie die in samenwerking met de zangeres tot stand is gekomen. Nyassa Alberta had de eer om in de huid van de ster te kruipen. Op indrukwekkende wijze wist ze de muziek en het levensverhaal van de 'Queen of Rock 'n' Roll' over te brengen. Met de kennis van nu een prachtig laatste eerbetoon aan Tina Turner.

Cast Mees Kees Op Kamp compleet

En STENT Producties kondigde donderdag met trots aan dat de cast van Mees Kees Op Kamp wordt gecompleteerd door Mylène d'Anjou en Anouk van Nes. De musical over de populaire meester - gespeeld door Merijn Oerlemans - is vanaf december 2023 tot en met mei 2024 in theaters te zien.

In Mees Kees Op Kamp gaat Mees Kees gaat met zijn klas een weekje naar de duinen. Dat wordt grote pret, of toch niet? Mevrouw Dreus, het strenge schoolhoofd, wil namelijk wel dat er wat wordt geleerd. Weet Mees Kees er ondanks het werkplan toch een feestje van te maken?

De kaartverkoop voor Mees Kees Op Kamp is inmiddels van start gegaan.

Foto: Mark Uyl

Gerelateerde onderwerpen