Jarige André van Duin: "Ja wat afleiding, je kunt er maar beter wat van maken"

André van Duin viert vandaag zijn 73e verjaardag, maar deze dag wordt overschaduwd door het verlies van zijn grote liefde. Toch probeert André er een feestelijke dag van te maken met zijn vrienden.

Vorige maand overleed zijn echtgenoot Martin op 55-jarige leeftijd aan botkanker. Hij was sinds vorig jaar zomer ziek, maar voor de buitenwereld hielden ze verborgen hoe ernstig het werkelijk was. Alleen intimi waren op de hoogte van hun stille strijd. Groot was de schok dan ook toen André het verdrietige nieuws van Martins overlijden naar buiten moest brengen.

Huis vol herinneringen

Na enige aarzeling heeft André ervoor gekozen in het Amsterdamse grachtenpand te blijven wonen waar hij zoveel gelukkige jaren met Martin beleefde. "Alle spulletjes die we eigenlijk hadden gekocht voor het appartement waar ik zou gaan wonen zijn nu hier afgeleverd. Daarom wordt er hier en daar wat opgeknapt, nieuw vloerbedekkinkje in een kamer en zo. Een frisse wind erdoor. Ik ben blij dat ik dit huis net op tijd niet heb verkocht. Dan was ik nog niet jarig geweest."

Overlijden Martine Bijl

Martin is niet de eerste levenspartner die André verloor. In 1995 moest hij afscheid nemen van Wim van der Pluijm, met wie hij twintig jaar samen was. Het afgelopen jaar overleed zijn goede vriendin Martine Bijl, van wie hij de presentatie van Heel Holland Bakt overnam tijdens haar revalidatieproces. Een klus die hij maar wat graag aannam. "Ik verheug mij zeer op de samenwerking met juryleden Janny en Robèrt, we gaan er iets moois van maken met hier en daar een glimlach," zei hij destijds in het programma Tijd voor MAX. Na haar hersenbloeding moest Martine noodgedwongen afscheid nemen van haar carrière. Een stap die haar erg zwaar viel, waardoor ze in een depressie belandde. Ze schreef er het boek Rinkeldekink over. Ook André kon haar niet meer opmonteren, zo vertelde hij.

Bowlen met vrienden

Gelukkig weet André zich gesteund door een trouwe groep vrienden en collega's. Zo gaat hij vandaag op zijn verjaardag bowlen en uit eten. "Ja, wat afleiding, je kunt er maar beter wat van maken," aldus André in de Telegraaf. Ook verscheen hij afgelopen week weer voor het eerst op de televisie in het programma Doorbakken van Irene Moors. Voor André een beladen moment, want waar hij anders vergezeld werd door zijn liefde, was dat nu wel anders. "Ik werd net als anders opgehaald en naar de studio gebracht, voor het eerst zonder Martje. Ja dat was gek, dat zijn van die momenten… Dat is zwaar en natuurlijk komt er dan een traan. Maar eenmaal daar was het een warm bad met al die bakkers, die Martin ook allemaal gekend hebben en, ja, dat deed me wel goed."

 

Foto: Omroep Max

 

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer over