Artiesten

Martine Bijl wint postuum NS Publieksprijs met Rinkeldekink

Actrice en schrijfster Martine Bijl heeft postuum de NS Publieksprijs gekregen voor haar boek Rinkeldekink. Het publiek verkoos haar boek tot favoriet van het jaar. Ze kreeg 33 procent van alle stemmen.

In Rinkeldekink vertelde Martine Bijl het verhaal van haar hersenbloeding en hoe deze haar leven ingrijpend veranderde. Ze beschrijft het alsof er een wezentje in haar was gekropen. "Toen ik een kale plek op mijn hoofd had en de deur naar mijn brein openstond, is hij erin gekropen. (...) Hij betekent chaos, maar ik noem hem anders, omdat ik op die manier bang voor hem ben. Wie je een naam geeft, daar moet je vriendschap mee kunnen sluiten, als met een huisdier. Daarom heet hij nu E.T., naar de buitenaardse oudemannetjespuber in de film van Steven Spielberg." Maar deze E.T. ontnam Martine de controle over haar eigen lichaam. Martine Bijl kreeg door alle bij verschijnselen een diepe depressie. Ze verscheen daarna nog amper in het openbaar. Op donderdag 30 mei overleed ze aan de gevolgen van haar ziekte.

Gisteren werd de winnaar van de NS-Publieksprijs bekend in tv-programma De Wereld Draait Door. De prijs werd in ontvangst genomen door Berend Boudewijn, de weduwnaar van Martine Bijl. "Het is een enorme troost," reageerde Boudewijn. "Ik ben enorm trots. Het allerbeste wat ze deed, was schrijven. Het is heel bedrieglijk hoe ze schrijft. Het lijkt heel eenvoudig, maar er is iets mysterieus aan waardoor het altijd maar boeiend is. Als het gemakkelijk leest, heeft de schrijver er hard aan moeten werken."

Ben je op zoek naar een voorstelling? Kijk dan ook even in onze theateragenda.

Lees meer over

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater