Het verhaal achter Boudewijn de Groots 'Avond': van lied voor Rob de Nijs tot Top 2000-klassieker

Boudewijn de Groot staat met het nummer 'Avond' al jarenlang in de hoogste regionen van de Top 2000. Toch was het lied niet altijd zo succesvol. Ontdek nu het verhaal achter 'Avond'.

Het verhaal start begin jaren 70 als tekstschrijver Lennaert Nijgh het romantische 'De avond' schrijft voor zijn toenmalige vrouw Anja Bak. De Groot en Nijgh, die eerder al veelvuldig samenwerkten, schreven in 1973 mee aan Rob de Nijs' album In de uren van de middag. Op het album vinden we naast klassiekers als 'Jan Klaassen de trompetter' en 'Malle Babbe' ook 'De avond'. Een groot succes werd het nummer niet.

 

 

Boudewijn de Groot stoft 'De avond' af

Jaren later, in 1996, bracht De Groot het album Een nieuwe herfst uit. De plaat bevatte naast nieuw werk ook enkele nummers die Nijgh en De Groot eerder voor anderen hadden geschreven. 

De Groot was inmiddels gehuwd met Anja Bak, de ex-vrouw van Nijgh. De zanger besloot 'De avond' voor haar opnieuw op te nemen, met enkele tekstuele wijzingen en nieuwe arrangementen. De titel veranderde hij naar 'Avond'.

 

 

Van geflopte single tot Top 2000-klassieker

Bij het uitbrengen van Een nieuwe herfst was er weinig aandacht voor 'Avond'. Er werd in eerste instantie gekozen om het lied 'Wonderkind van 50' te promoten. In 1997 verscheen 'Avond' alsnog als single, maar van een groot succes was geen sprake: het nummer bleef steken op plaats 56 in de Single Top 100.

Toch groeide het nummer uiteindelijk uit tot een ware klassieker. 'Avond' bleek een echte publieksfavoriet: de frase 'Ik geloof (in jou en mij)' werd tijdens concerten steevast luidkeels meegezongen. Het lied was daarnaast regelmatig op Radio 2 te horen.

'Avond' belandde bij de eerste editie van de Top 2000 (1999) op plaats 428, maar klom in enkele jaren op naar de hoogste regionen. Sinds 2003 is het nummer niet meer uit de top 10 van de 'Lijst der lijsten' weg te denken, met als hoogtepunt een eerste plek in 2005.

Alternatieve versies

In de loop der jaren heeft De Groot verschillende versies van 'Avond' uitgebracht en gespeeld. Bij zijn album Eiland in de verte (2005) zat een bonus-cd met vijf alternatieve 'Avonden', waaronder met Willeke Alberti en het Metropole Orkest. Op het podium zong hij nummer onder meer in duet met Frank Boeijen.

 

 

Bron: NPO Radio 2

Foto: Filip Naudts

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer over