Kijktip! Muziekspecial Wim Sonneveld
Zondagavond 19 mei brengt het Metropole Orkest een eerbetoon aan de cabaretier.
Het Metropole Orkest bergt zijn wortels in Hilversum. Waar je bij een orkest vaak aan klassieke muziek denkt, zit dat juist niet in het repertoire. Wat dan wel? Jazz, pop, funk, soul, musicals, cabaret, film - en wereldmuziek. Met recht (vrijwel) van alle markten huis.
Het Metropole Orkest wordt in 1945 opgericht door Dolf van der Linden, op besluit van de Nederlandse regering en het koninghuis. Men is van mening dat de Nederlandse bevolking na de Tweede Wereldoorlog wel een portie hoop en vertier verdiend heeft. Het Metropole Orkest moet daarvoor gaan zorgen.
Uit heel Europa worden topmusici aangetrokken om een fris geluid neer te zetten. Van symfonische strijkers tot big band; Het Metropole Orkest heeft het binnen zijn gelederen. Het ensemble is in de loop der tijd dan ook uitgegroeid tot een meer dan volwaardig orkest.
De ideeën van Dolf van der Linden spreken tot de verbeelding en het orkest wordt al snel populair. Maar liefst 35 jaar geeft Van der Linden leiding aan het Metropole Orkest. Na zijn pensioen in 1980 wordt Rogier van Otterloo de nieuwe artistiek leider en chef-dirigent. De samenwerking met Van Otterloo eindigt abrupt na zijn overlijden in 1988. Componist en arrangeur Dick Bakker volgt hem in 1991 op.
Na Dick Bakker neemt de Amerikaanse Vince Mendoza in 2005 de leiding over het orkest. In 2013 treedt Mendoza af als chef-dirigent. Zijn opvolger Jules Buckley is een bekende aangezien hij al sinds 2008 optreedt als gastdirigent bij het Metropole Orkest. Vanaf 2020 delen Buckley en Mendoza de leiding met gastdirigent Miho Hazama. Vanaf 2024 neemt Buckley de leiding weer in zijn eentje op zich.
Het succes van het Metropole Orkest is niet onopgemerkt gebleven. Door de jaren heen ontvangt het gezelschap diverse prijzen, zoals de Gouden harp (1995), de Gouden Notenkraker (1997), de Zilveren Reismicrofoon (1998), de Yellow Pencil (2012) en de Webby Award (2013).
In 2011 wint het orkest zowel de Grammy Award voor Best Instrumental Arrangement als de Latin Grammy Award voor Best Brazilian Album. In 2016 ontvangen ze voor het album Sylvia (met Snarky Puppy) een Grammy voor Best Contemporary Instrumental Album en in 2020 volgt een Grammy Award in de categorie Best Arrangement, Instruments and Vocals. In 2023 is het orkest voor de 22e keer genomineerd voor de prestigieuze muziekprijs.
Een gezelschap met zo'n grote muzikale diversiteit deelt het podium regelmatig met musici vanuit uiteenlopende genres. Het Metropole Orkest heeft in het verleden al samengewerkt met onder meer Ella Fitzgerald, Brian Eno, Herbie Hancock, Bono, Within Temptation en Caro Emerald.
Hoewel de muzikale diversiteit dus groot is, kenmerkt het Metropole Orkest zich toch door een eigen sound en identiteit.
Al zeven decennia lang draait het Metropole Orkest mee in de muziekwereld. In die tijd heeft het gezelschap het nodige voor elkaar gekregen. Naast concerten in de Nederlandse theaters en poppodia, is het ensemble regelmatig te gast op de diverse zomerfestivals als North Sea Jazz, Holland Festival en Pinkpop. In het buitenland hebben de musici onder meer gespeeld op BBC Proms en Musikfest Bremen.
Het oeuvre van het orkest is al helemaal indrukkend. Met meer dan 150 albums en een jaarlijkse productie van ruim 600 arrangementen zit het Metropole Orkest verre van stil.
Het Metropole Orkest is door zijn lange staat van dienst en indrukwekkende prestaties niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekwereld. Jaarlijks geven ze diverse concerten in samenwerking met verschillende artiesten. Ze treden op in theaters, op poppodia en op festivals. Hieronder tonen we een greep uit de theateroptredens van het Metropole Orkest.
Het Metropole Orkest speelde onder meer samen met Brigitte Kaandorp (2016), de Cello Giants (2020), Danny Vera (2021), singer-songwriter Thomas Dybdahl (2021), Altin Gün (2022), Maan (2023), Richard Bona (2023) en SOHN (2024).
Sinds 2015 is het Metropole Orkest te horen tijdens De Avond van de Filmmuziek. Het evenement is in 2019 en 2020 uitgesteld als gevolg van de coronacrisis, maar tijdens De avond van de filmmuziek (2021) staat het orkest weer klaar om tijdens dit spektakel van zich te laten horen. Bovendien spelen ze een show die volledig in het teken staat van James Bond-muziek. The Music from James Bond (2022) is een samenwerking met Tim Akkerman en Dorona Alberti.
Tijdens Toon! (2022) speelt het Metropole Orkest de mooiste liedjes van cabaretier Toon Hermans. Ze worden op het podium vergezeld door Remko Vrijdag, Tommie Christiaan en Lissa Meyvis.
In 2022 zou Toots Thielemans honder jaar zijn geworden. Om de jazzlegende te herdenken, speelt het Metropole Orkest dat jaar de show Toots 100.
In 2023 werkt het orkest samen met een wel heel bijzondere partner: de European Space Agency (SEA). Samen brengen ze een ode aan de zon, met de voorstelling Solar Orbiter. Presentator Twan Huys leidt de avond.
Verder begeleidt het orkest Karin Bloemen tijdens haar jubileumvoorstelling (2023). De creatieve theaterdame viert dat ze al veertig jaar op de planken staat.
In 2024 brengt het gezelschap een ode aan Wim Sonneveld. De cabaretier droomde altijd al van een samenwerking met het orkest. Met de Tour de Chant (2024) geeft het Metropole Orkest alsnog invulling aan de wens van Sonneveld.
Met de show Games in Concert (2014) brengt het orkest gamemuziek naar het theater. Het vervolg in samenwerking met The Smartphone Orchestra: Games in Concert - The Score (2024) gaat een stapje verder en brengt niet alleen gamemuziek, maar zelfs gameplay naar het theater.
Op zoek naar een andere artiest? Kijk dan op onze artiestenpagina.
Foto: © Reinout Bos
Schrijf een recensie en maak kans op leuke prijzen.
Zondagavond 19 mei brengt het Metropole Orkest een eerbetoon aan de cabaretier.
Drie culturele kijktips voor het laatste weekend van juli!
Lees hier snel het belangrijkste nieuws van de afgelopen week.
Wie gaan we allemaal zien in dé Rob de Nijs musical?
De VSCD Cabaretprijzen voor 2024 zijn uitgereikt tijdens het Cabaretgala bij Theater Diligentia.
De prijs voor de meest indrukwekkende dansprestaties van dit seizoen.