TINA-actrice Nyassa Alberta: "Ik zeg het al heel lang en nu moet ik maar eens in het diepe springen"

Musicalactrice en zangeres Nyassa Alberta is eindelijk begonnen met iets waar ze al een lange tijd van droomt: haar eigen muziek schrijven. Waar ze in het Beatrix Theater in Utrecht in de huid kruipt van Tina Turner, gaat ze nu op zoek naar haar eigen teksten en sound. Wij spraken Nyassa over haar muzikale droom en nog veel meer!

In februari 2020 was de grote première van TINA - De Tina Turner Musical, met Nyassa in de hoofdrol. De recensies waren unaniem lovend. "Alsof het Tina Turner zelf is, die op het toneel staat", kopte Trouw. Maar de mooie shows kwamen in maart in één klap tot stilstand. Het coronavirus deed zijn intrede…

"Ik zat toevallig op kantoor bij Stage Entertainment en had een gesprek met Albert Verlinde. Toen kwam er iemand binnen en die zei: 'Vanavond is er geen show'. Dat was echt heel heftig," vertelt Nyassa. Toch bracht het na verloop van tijd ook een positieve wending in haar leven. Toen Nederland in een intelligente lockdown ging, zag Nyassa kans om uit te rusten van de hectische tijd die ze achter de rug had. "Vooral omdat ik lichamelijk en qua stem er helemaal doorheen zat."

De noodgedwongen pauze bood Nyassa ook de ruimte om eindelijk eens te beginnen met het maken van haar eigen muziek. "Ik zeg het al heel lang en nu moet ik maar eens in het diepe springen, " vertelt ze. "Ik vind het heel eng, maar ik denk nu: 'ga nou maar gewoon.'"

Nyassa als Tina Turner bij het Musical Awards Gala 2020 (tekst gaat verder onder de video)

Spannende mix van soul, pop en rock

Nyassa probeert elke dag iets te schrijven. "Ook al zijn het alleen maar gedachten of een gedichtje. Ik speel zelf maar een heel klein beetje piano en gitaar, dus daarvoor heb ik wel iemand nodig. Daarom spreek ik soms af met een pianist of gitarist. Dan puzzelen we een beetje en gaan er wat ideeën heen en weer."

Maar wat voor muziek gaat het worden? Nyassa luistert zelf het liefst naar soul, funk en muziek met een boodschap. Gregory Porter is een van haar favoriete artiesten en het liedje 'How Long Do I Have To Wait For You' van Sharon Jones And The Dap Kings staat de laatste tijd bij haar op repeat. Haar eigen muziek krijgt ook soulinvloeden met een mix van pop en rock. De taal? "Ik probeer nu zowel in het Engels en het Nederlands te schrijven. Misschien wordt het een mix van beide talen als het ooit tot een cd komt."

Onzekerheid aan de kant

Natuurlijk zijn we razend nieuwsgierig naar haar muzikale schrijftalent, maar daarop moeten we nog even wachten. "Ik wil mezelf niet te veel druk geven, want dat doe ik al genoeg," lacht ze. "Als ik iets opschrijf, kan ik al snel denken dat het niet goed is. Terwijl ik van iedereen hoor die muziek schrijft: 'je moet gewoon schrijven.' Dus ik zet nu die onzekerheid aan de kant, want de gedachtes over dat ik het niet goed doe, zijn er toch wel." Daarom laat Nyassa zich rustig meevoeren in het creatieve proces en weet ze niet precies wanneer ze iets uitbrengt. "Wie weet gaat het sneller dan verwacht en wordt het volgend jaar, ik weet het niet. Laat ik het zo zeggen: Ik sta er in ieder geval voor open als het volgend jaar gebeurt."

Nyassa Alberta als coole chick

Nyassa hoopt ook vooral dat ze volgend jaar weer op de planken mag staan als Tina Turner, zodra de maatregelen met betrekking tot het coronavirus het weer toelaten. Maar heeft ze ook een idee waar ze over vijf jaar zou willen zijn? "Ik hoop dat ik mijn eigen creativiteit nog meer ontwikkeld heb. En dat ik ook nieuwe dingen heb ontplooid naast het spelen op het toneel." Een rol in een film of serie lijkt haar ook wel wat. "Ik ben daar al een beetje mee bezig. Als Tina is afgelopen, hoop ik dat ik meer die richting op kan gaan. Het lijkt me heel leuk om in een actiefilm te spelen. Een coole chick die moet vechten of iemand moet redden, zoals Angelina Jolie, weet je wel," lacht Nyassa.

Foto's: © Roy Beusker en Manuel Harlan

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer over