Theatermaker Johan Simons naar Schauspielhaus Bochum

De voorstelling Dit zijn de namen, van NTGent

Een bijzondere carrière stap voor theatermaker Johan Simons (69), een van de belangrijkste Europese theatermakers. Hij wordt zeer waarschijnlijk vanaf september 2018 intendant van Schauspielhaus Bochum. Het bestuur beslist officieel aanstaande vrijdag.

Bij Schauspielhaus Bochum krijgt Simons onder andere de verantwoordelijkheid voor het algehele artistieke en zakelijke beleid. Daarnaast blijft hij actief voor NTGent en Theater Rotterdam. Op dit moment werkt hij ook als artistiek leider bij de Ruhrtriënnale, het jaarlijkse prestigieuze theater- en muziekfestival in het Ruhrgebied.

'Verbindingsofficier'

Schauspielhaus Bochum vroeg de succesvolle theatermaker voor de functie. Hij stelde wel de voorwaarde dat hij Europees kon gaan werken. Zo wil hij een Europees platform voor theater vormen en voorstellingen gaan co-produceren. Hij wordt hiermee een soort 'verbindingsofficier' met het streven de internationale arbeidsmarkt voor theatertalent in Nederland te verruimen, vertelt Ellen Walraven, directeur van de Rotterdamse Schouwburg. Hierdoor lijkt de functie van Simons op die van grote dirigenten en operaregisseurs. Zij werken vaak voor meerdere orkesten en operahuizen tegelijk.

Schauspielhaus Bochum is een gerenommeerd toneelhuis en heeft een budget van ongeveer 20 miljoen euro. Simons voorgangers waren de illustere Peter Zadek en Claus Peymann. Bij Schauspielhaus Bochum werkten al eerder Nederlandse theatermakers zoals De Veenfabriek (Moby Dick, 2013). Ook is Eric de Vroedt er vaste gastregisseur.

Voorstelling NTGent

Op dit moment speelt NTGent met verschillende voorstellingen in de Nederlandse theaters. Zoals Dit zijn de NamenDe Kersentuin en Africa. Kijk op onze website voor de speeldata.